Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@Lama Lama píše:
Hele, á si nemyslím, že je to až tak jednoduché, jak se zdá. Ono je často problém, že rozvody se dějí chvíli po ukončené mateřské ženy. A at si budeme povídat, co chceme, tak to její kariéru a tím pádem i schopnost výdělku poznamená a mělo by to být nějakým způsobem následně zohledněné. Ono se to prostě nestane čáry máry a zítra můžu vydělávat desítku. A ne, nemyslím si, že by se to mělo zohlednovat do skonání věků ještě na vysoké škole dětí.
Jasne, souhlasim. Ale tak kdyz si zacne hledat privydelek hned, do mesice ma alespon neco a do pul roku neco lepsiho.
@ondrej190 píše:
Jasne, souhlasim. Ale tak kdyz si zacne hledat privydelek hned, do mesice ma alespon neco a do pul roku neco lepsiho.
Záleží, co dělá, jak v oboru ztratila náskok nebo ne. Tak si vem právníky, lékaře. Dva manželé nastoupí jako koncipienti do právní kanceláře XY nebo do nemocnice AB jako seku. ndáři. Žena po roce nastoupí na rodičák se dvěmi dětmí, manžel pokračuje. Žena se vrátí po šesti letech do práce, pečuje k tomu o dvě děti, chlap sloužeí nebo buduje kariéru jako právník v práci od nevidim do nevidim ( nestíhá děti do školky ani odvéz, ani vyzvednout), takže si žena najde práci jako právník ve státní sféře nebo v nějaké oboru komplementu v nemcnici, kde není problém zkrácený úvazek. Chlap si vzpomene v šesti a osmi letech dětí, že ted už jezdí ze školy samy, funguje družina, na kroužek si dojdou a nadešel ten pravý čas na střídavku. Takže ano, má na n jistě právo, je to nefér, ale nebránila bych mu. Jak s penězma - má zajetou právní kancelář/ soukromou praxi jako lékař, není problém si zajistit pracovní dobu podle potřeb dětí, které už nejsou na čas tak náročné. A OK, o něco mu příjmy klesnou, ale furt má dvojnásobek, co žena ve státní sféře. Žena bud zůstane tam, kde je a nebo se v 35ti letech rozhodne rozjet to, co začla v petadvaceti před ětmi a co její manžel dotáhnul do konce. Fakt si myslíš, že po roce bude mít rovnocenné možnosti, co ten chlap?
![]()
Situace bude krapet jiná u dělníků, prodavaček, možná u učitelek, úředníků ( kde třeba ztratí pár let do tabulek praxe, ale nebudou to desítky tisíc),
@Lama Lama To mas pravdu, na druhou stranu, byt tech 6 let doma bylo z vetsi casti rozhodnutim te zeny ![]()
Plus budme uprimni, pokud by on chtel tu stridavku v mensim veku deti, tak skoro nema sanci.
@j.a.n.i1 píše:
@Lama Lama To mas pravdu, na druhou stranu, byt tech 6 let doma bylo z vetsi casti rozhodnutim te zeny
Plus budme uprimni, pokud by on chtel tu stridavku v mensim veku deti, tak skoro nema sanci.
NO, to si nejsem jistá. Podle mě je to společné rozhodnutí. S tou střídavkou- to je otázka. Každopádě, já třeba proti tomu nic neměla.
@Lama Lama píše:
NO, to si nejsem jistá. Podle mě je to společné rozhodnutí. S tou střídavkou- to je otázka. Každopádě, já třeba proti tomu nic neměla.
No, tim si zas nejsem jista ja, spis mi to, podle toho, co vidim kolem, prijde tak, ze zeny maji pocit, ze jej jejich pravo byt ty 3 roky doma a „nenechaji si ho vzit“ a ty, co tenhle pocit nemaji a maji lepší pozici, tak takhle dlouho povetsinou doma nejsou a i muz pecuje.
Ad stridavka, ty jsi divná
a to myslim jako velkou pochvalu ![]()
@j.a.n.i1 píše:
No, tim si zas nejsem jista ja, spis mi to, podle toho, co vidim kolem, prijde tak, ze zeny maji pocit, ze jej jejich pravo byt ty 3 roky doma a „nenechaji si ho vzit“ a ty, co tenhle pocit nemaji a maji lepší pozici, tak takhle dlouho povetsinou doma nejsou a i muz pecuje.
Ad stridavka, ty jsi divnáa to myslim jako velkou pochvalu
Jasně, řikam, je to případ od případu. což je zase problém v to, že do dělá opatrovnické právo nepředvídatelní, nepřezkoumatelné a jev tom bordel.
@Lama Lama Tak s tím naprostý souhlas
to je ten největší problém, můžeš si hodit kostkou a výsledek bude dost podobný.
@Lama Lama píše:
Tak pokud se počítá 15% z platu na hlavu, tak mi 1500 10tis. rozdílu přijde na 14 dní vcelku zpravedlivé, ne?
Ano, počítají 15%.
Ale ono se přece nejedná o energie, jídlo, to je, řekla bych zanedbatelné.
Ale zejména o věci, protože on ji koupi opravdu jen zaklad, kdežto já ji do školy jak strašidlo prostě neposlu.
Dále třeba auto, také ji tím vozím, secsamo taky asi udržovat nebude že.
Atd
A to nemluvím o tom, že si chce střídat i daňovou úlevu, aby nebyl tratný.
No a zejména, on s dcerou tráví 90% času u tchyně, to se pak jinak žije, že
@ZustanSeMnou A on snad tobe zakazuje jezdit vlakem a trabit cas u rodičů ![]()
@ZustanSeMnou píše:
Tak pokud se počítá 15% z platu na hlavu, tak mi 1500 10tis. rozdílu přijde na 14 dní vcelku zpravedlivé, ne?Ano, počítají 15%.
Ale zejména o věci, protože on ji koupi opravdu jen zaklad, kdežto já ji do školy jak strašidlo prostě neposlu.
Atd
NO, ale auto má i on, ne? Střídat danovou úlevu ve střídavce mi přijde logické. Nebo čím si zdůvodnuješ, že bys měla mít nárok jen ty?
@ZustanSeMnou vidis musis se na deti vykaslat a byt sobecka, jak nektere hvezdy tady a tatinkovi jeste dat diplom, ze on to umi:):):). Ony strci dite do stridavku, protoze je nebavi se o ne starat, navali si hned dalsiho sponzora, takze by vlastne deti i prekazely a pak tvrdi, ze to delaji v zajmu deti, protoze maji pravo na oba rodice:):):). A slusna normalni mama je nejen zlatokopka, ale jeste mrcha, co spatne vychovava deti a otci chudackovi brani a chtela by ho vymazat:). Kdyby tyhle kydy psalo zhrzene ego chlapa jeste bych to pochopila…Proste muzes si za to sama, ze chces, aby se tve deti meli dobre
a beda, abys diteti chtela neco koupit na tabor nebo na krouzek, to uz ses primo jezibaba:).
@ZustanSeMnou píše:
Tak pokud se počítá 15% z platu na hlavu, tak mi 1500 10tis. rozdílu přijde na 14 dní vcelku zpravedlivé, ne?Ano, počítají 15%.
Atd
Tohle je presne typ prispevku (respektive uvazovani) ve kterem to “ex plat mi co nejvic” uplne bije do oci. Jako sorry, ale nedelej ze sebe chudinku ukrivdenou a bud racionalni.
@Maggdallena píše:
Tohle je presne typ prispevku (respektive uvazovani) ve kterem to “ex plat mi co nejvic” uplne bije do oci. Jako sorry, ale nedelej ze sebe chudinku ukrivdenou a bud racionalni.
No mě naopak tedy připadá, že ex od Zustaňsemnou je přesně ten typ zmetka, co chce střídavku jenom proto, aby nemusel nedej Bože trochu slušně platit a aby potýral matku dítěte. Na dítěti škudlí co to jde většinu péče přehrne na svoji matku
Jo někteří tatínci si to fakt umí zařídit ![]()
@prokr A ty ho znas? Nebo jak vis, ze na diteti skudli? Jenom z toho ze “jedna pani povidala”… Dite bude pul mesice satit, zivit, mit u nej zazemi.
O tom co vse, kolik toho a v jake kvalite u nej bude mit nevime vubec nic. (Kdyz tu padne, ze u mamy maji deti veci male/malo atp. tak je to jen kydani hnoje od next nebo chlapa. Obracene se to vezme jako automaticka realita.)
K tomu z rozdilu pouhych 10 000 v prijmech prispeje matce ditete 1500 na jeji cas… ma pulku slevy… a toci se na autu atp.
@prokr píše:
No mě naopak tedy připadá, že ex od Zustaňsemnou je přesně ten typ zmetka, co chce střídavku jenom proto, aby nemusel nedej Bože trochu slušně platit a aby potýral matku dítěte. Na dítěti škudlí co to jde většinu péče přehrne na svoji matku
Jo někteří tatínci si to fakt umí zařídit
NO, tak to pak je ale problém toto, ne fakt, ž chce polovinu bonusů na děti nebo že bude ve střídavce latit výžívné jen 1500,– při rozdílu platů 10tis.
A ano, je to problém. A je problé, že na toto nedokáže stát ( soud, ospod) dohlédnout, vymáhat a efektivně řešit. Tedy pokud s bavíme o tom, že otec odmítá chodit s dětmi k lékařům, hází na matku všechny třídní schůzky, odmítá se podílet na třídních fondech, školách v přírodě, běžných kroužcích.
Ale zas na druhou stranu- je třeba přijmout fakt, že může mít v něčem jinou představu, nechce kupovat značkové oblečení, stačí mu z Lidlu, je zvyklý nakupovat sportovní vybavené bazarové. Při těchto sporech je to těžké. Nemá to ideální řešení. Leda koupit každý to, co si sám uzná za vhodné a společně pořídit to, na čem se shodnou. Což zas může vést k tomu, že jeden z nich je hajzlík, zneužívá toho a háže na toho druhého rodiče. Což by zas ml být schopný soud zhodnotit na základě předložených důkazů a zohlednit ve výživném, v krajním případě pak i ve změně péče.