Výživné a platby navíc

Anonymní
30.7.22 00:02

Výživné a platby navíc

Vidím, že otázky kolem výživného jsou tu často, ale zeptám se, jak to máte s platbami mimo základní výživné? Máte to dané přímo v soudním rozhodnutím, co kdo platí navíc, nebo to máte po domluvě?

Třeba kroužky, tábory, nákup sezónního oblečení, věci do školy, na kroužek, či tábor,…

Žádáte si peníze navíc? Platí druhá strana něco celé sama, nebo to platíte napůl? Například tábor - cena, doprava (pokud není v ceně) a věci na tábor podle seznamu - co je potřeba navíc, mimo obuv, oblečení, atd?

Je povinna druhá strana platit něco navíc, nebo je to dobrá vůle?

Abych objasnila, o co mi jde, mám výživné rok, loni jsme ještě tyto věci řešili hromadné, nyní ale jsem rozvedená, s výživným. Otec přispívá navíc, ale třeba toto říkal, že věci na tábor bych si měla koupit sama - hradil napůl cenu tábora, je zde nějaká povinná výbava, tak nevím, zda poprosit o nákup nějakých věci, nebo příspěvek, nebo je to na mě?

Co se týče rozhodnutí, je to hlavně o domluvě, ale mimo základní výživné jsou platby navíc
řešeny jako že vyšší jednorázový výdaj nad 1500kč hradíme napůl.

Jak to máte vy? Děkuji za odpovědi.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1794
30.7.22 00:24

U nás nedá ex ani halíř navíc. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.7.22 00:36

U nás poprvé po 6 letech poslala biologická matka 1000kč na tábor. Jinak ani korunu. Nebere si dítě ani ve stanovené termíny jak má soudně dáno takže buď asi ráda že se dokážete domluvit aspoň na něčem. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
1557
30.7.22 00:38

Jo, dává pul peněz na tábor, ale na věci na tábor opravdu ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1557
30.7.22 00:39

V podstatě je to tak, ze pokud nechce, nic navíc dávat bohužel nemusí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4402
30.7.22 01:30

Záleží na vztazích. Pokud jsou dobré, dá se domluvit i na penězích. Další aspekt je výše výživného, když je dostatečná, nevidím důvod kupovat potřeby na tábor napůl. Výživné má pokryt základní výživu, s tím, že část přispívá i matka (nejen péčí, ale i finančně) a rozhodně otec není povinen přispívat nic navíc. A další důležitá věc je životní úroveň rodičů. Byla jsem v situaci, kdy jsem měla sotva na jídlo, hypotéku na barák na krku, a tak mi ex přidal na mimořádné potřeby dětí (když měl a já ho velmi slušně požádala - věděl, že fakt potřebuju, jinak to děti mít nebudou, protože to prostě nezaplatím, nemám). A když jsem na tom byla už mnohem líp a on zrovna měl krizi, tak jsem mu několikrát výživné „odpustila“ a zpětně nechtěla. Stejně to po čase chtěl poslat, řekla jsem mu, ať dětem koupí nové tašky do školy apod. a spokojení jsme byli všichni
Takže když jsou slušné vztahy a pochopení na obou stranách, jde to.
Důležitá věc je i ta, že já chtěla výhradní péči (nepřežila bych střídavou a měla jsem štěstí, že jí otec ani nechtěl), mám děti u sebe, počítám automaticky s tím, že budu víc platit a víc se starat :nevim: Nečekám, že budeme fungovat finančně jako pár, když on už má život jinde (já taky). Nečekám, že otec bude kasička na každou blbost navíc, kterou si usmyslím, že děti potřebují, ať už jde o dražší tábor, kroužek, oblečení.
Ale v našem případě otec přispěje, když mu řeknu a má tu možnost (ale já mu neříkám často a vždy pochopím, když zrovna přispět nechce nebo nemůže, neřeším to, povinnost to není a vážím si našeho slušného vztahu). Já ho zase neženu k soudu, výživné máme stejné již od rozchodu, což je velmi, velmi dlouho. Tak nějak od začátku si jdu za svým, neudrželi jsme rodinu, ale děti budou mít dál stabilní prostředí a dobré vztahy mezi rodiči. A to jsme se rozcházeli za šílených okolností.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81531
30.7.22 08:11

Sim tě a co kupuješ navíc na tábor? Si nedovedu představit žádnou položku, co koupím jen na tábor a děti jinak nepouziji
No, kdyby platil 2 tis, tak se ho asi budu snažit vyzdimat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
845
30.7.22 08:38

Myslím, ze základní odpověď na tuto otázku je, ze záleží na výši výživneho. Manžel na syna neplatil nikdy ani korunu navíc, ač ex zkoušela (potřebuje nové lyže, tak je má koupit apod.)..po par pokusech to vzdala a x let se s takovým požadavkem ani neobtezovala. Je to ale nadstandardnd nastavenou výši vyzivneho..
pokud by platil nejake uspoplene 3-4tisice, chtěla bych do rozsudku placeni mimořádných výdajů na půl.. ať se na mě ale nikdo nezlobí, co potřebuje na tábor a běžne nemá?? U nás se nad rámec kupovaly navíc akorát sladkosti😅..jinak obleceni, hygiena, holinky, sportovní boty..pokud je to nějaký spesl tábor, kde je potřeba mít něco drahého navíc a ty na to nemas, možná by mu stačil obyčejný? Deckam jde stejne o kolektiv..p

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
shadowbabe
30.7.22 08:38
@Lama Lama píše:
Sim tě a co kupuješ navíc na tábor? Si nedovedu představit žádnou položku, co koupím jen na tábor a děti jinak nepouziji

Pohled a známku :palec:

• Citovat
  • Upravit
44357
30.7.22 08:54
@Lama Lama píše:

Díky za ten názor, taky jsem si to říkala :mrgreen: Já dětem naopak pobalím starší oblečení a boty, stejně se to tam dotrhá a nevadí, když se to zničí nebo ztratí.
Baterku doma taky máme :)

K původní otázce, záleží, co přesně je v rozsudku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.7.22 09:05
@Anonymní píše:
Vidím, že otázky kolem výživného jsou tu často, ale zeptám se, jak to máte s platbami mimo základní výživné? Máte to dané přímo v soudním rozhodnutím, co kdo platí navíc, nebo to máte po domluvě?

Třeba kroužky, tábory, nákup sezónního oblečení, věci do školy, na kroužek, či tábor,…

Žádáte si peníze navíc? Platí druhá strana něco celé sama, nebo to platíte napůl? Například tábor - cena, doprava (pokud není v ceně) a věci na tábor podle seznamu - co je potřeba navíc, mimo obuv, oblečení, atd?

Je povinna druhá strana platit něco navíc, nebo je to dobrá vůle?

Abych objasnila, o co mi jde, mám výživné rok, loni jsme ještě tyto věci řešili hromadné, nyní ale jsem rozvedená, s výživným. Otec přispívá navíc, ale třeba toto říkal, že věci na tábor bych si měla koupit sama - hradil napůl cenu tábora, je zde nějaká povinná výbava, tak nevím, zda poprosit o nákup nějakých věci, nebo příspěvek, nebo je to na mě?

Co se týče rozhodnutí, je to hlavně o domluvě, ale mimo základní výživné jsou platby navíc
řešeny jako že vyšší jednorázový výdaj nad 1500kč hradíme napůl.

Jak to máte vy? Děkuji za odpovědi.

Kolik ti platí výživné??? To je podstatná informace. My platíme bývalé ženě od manžela na jedno dítě 2500, na druhé 2000. Bylo tak nastaveno když byli holky malé. (7 a 3). Ponechalo se a domluvili jsme se že jim financujeme obědy ve škole jedné, starší paušal, mladší kredit. Veškeré věci do školy (aktovky, pouzdra, sešity, pastelky, tužky, péry, papuče, tenisky na tv…) platíme školy v přírodě když byli, kroužky když chodili. Na narozky dostali hromadu oblečení do školy. Mobily mají taky od nás, tablety taktéž. Ale tady to matce vyhovuje že se starat nemusí…raději nižší alimenty, a my nakoupíme…což jsme taky rádi, nebo ty děti by to tam nedostali ty věci.

• Citovat
  • Upravit
33277
30.7.22 09:11
@shadowbabe píše:
Pohled a známku :palec:

Jo ty jsou pekelné dráhy. Za dvě decka mě posílání pohledu vyšlo na slušnou pálku. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44357
30.7.22 09:16
@Svistice píše:
Jo ty jsou pekelné dráhy. Za dvě decka mě posílání pohledu vyšlo na slušnou pálku. :mrgreen:

Na naše tábory se posílají dětem maily. Už mnoho let. Vedoucí jim to vytisknou. Mobily k dispozici nemají, jen hodinu večer, ale stejně tam není signál, nefungují data. Vedoucí mají k dispozici PV a nějaké pevné připojení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1794
30.7.22 09:21
@NicknackEK píše:
Myslím, ze základní odpověď na tuto otázku je, ze záleží na výši výživneho. Manžel na syna neplatil nikdy ani korunu navíc, ač ex zkoušela (potřebuje nové lyže, tak je má koupit apod.)..po par pokusech to vzdala a x let se s takovým požadavkem ani neobtezovala. Je to ale nadstandardnd nastavenou výši vyzivneho..
pokud by platil nejake uspoplene 3-4tisice, chtěla bych do rozsudku placeni mimořádných výdajů na půl.. ať se na mě ale nikdo nezlobí, co potřebuje na tábor a běžne nemá?? U nás se nad rámec kupovaly navíc akorát sladkosti😅..jinak obleceni, hygiena, holinky, sportovní boty..pokud je to nějaký spesl tábor, kde je potřeba mít něco drahého navíc a ty na to nemas, možná by mu stačil obyčejný? Deckam jde stejne o kolektiv..p

3-4 tisíce? U nás otec platí míň jak ty tři. A to máme spolu postižené dítě. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.7.22 09:30

Máme děti 10 let a 6 let, prázdniny jsou napůl u každého, takže svým způsobem jedno výživné zdarma, kdyby se to tak vzalo obecně. Platí dohromady 4500kc. A napůl ty kroužky, školy v přírodě, cena tábora,…

Jen se tak ptám, jak to kdo má :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna