Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Žito patří mezi obiloviny, z nichž se zrno získávalo mlácením, zpravidla cepy. Být bit jako žito tedy znamená být bit hodně silně
.
Kdo má židli: http://www.kl-interier.cz/…li%E2%80%A6/
Kdo má židli, ten bydlí je přísloví? Zní mi to jako reklama na XXXLutz
ale možná by věděl exministr Vojtěch ![]()
To první sem nikdy neslysela
to druhé chapu, ze je proste bit hodne.
Kdo ma zidli… je z pisnoveho textu, a jak pise @PenelopaW, je to zdomacnele, nevim o tom, ze by to pred pisni existovalo jako prislovi. Vyznam je popsan, mit zakladni nabytekvtvori domov a pohodlu.
To druhe bylo popsano presne, ale nejde o prislovi, ale o rceni.
Kdo má židli, ten bydlí…to není přísloví, ale písnička ze starýho černobílýho filmu. Žito se dřív mlátilo cepy, aby se z něj dostalo obil a muselo se to dělat fakt důkladně, proto to přirovnání.
@Zumpa píše:
Hm, další rodič ideální do výměny.
Hele, každej není dinosaurus jako my dva, aby si pamatoval předkombajnový období a koukal na starý vykopávky… ![]()
@Janli Tak já to považuju teda za nějaký všebecný přehled, že jaksy nebyly kombajny a mouka se nekoupila v kauflandu. ![]()
A zbytek člověk dneska povětšinou dogooglí, za dinosauřích časů jsme doma měli encyklopedi a slovníky cizích slov a holt jsem byla vedená už jako dítě k tomu umět hledat podle hesla.
@Eliška Já bych tedy řekla, že přísloví není ani jedno, že obojí jsou rčení, ale vem to nešť
.
Kdo má židli, ten bydlí, bylo rčení, který vzniklo dávno před rokem 1958, kdy byla natočená ta písnička (mimochodem nebyl to film, ale první hudební klip v historii ČST, akorát to zpívali herci - Bek s Kačírkovou, kteří tehdy byli na vrcholu popularity). Dalo by se to interpretovat tak, že domov je tam, kde je útulno, kde si můžeme odpočinout, základem odpočinku je sezení a dřív se sedávalo hlavně na židli. Zkráceně - domov máš tam, kde máš vlastní židli, na kterou si můžeš sednout.
Ani v jednom případě jise nejedná o přísloví. „Bit jako žito“ je obecně vžité úsloví, přirovnání. O židli se skutečně zpívalo v písničce. Toť vše.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Hezký den. Syn má jednoduše popsat význam těchto přísloví.
Kdo má židli, ten si bydlí.
Byl bit jako žito.
Poradí někdo, jak jednoduše vysvětlit?