Význam přísloví

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
21.10.20 10:09

Význam přísloví

Hezký den. Syn má jednoduše popsat význam těchto přísloví.

Kdo má židli, ten si bydlí.
Byl bit jako žito.

Poradí někdo, jak jednoduše vysvětlit?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2977
21.10.20 10:15

Žito patří mezi obiloviny, z nichž se zrno získávalo mlácením, zpravidla cepy. Být bit jako žito tedy znamená být bit hodně silně :).

Kdo má židli: http://www.kl-interier.cz/…li%E2%80%A6/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9935
21.10.20 10:19

Asi jsem úplně blbá, já nevím :zed: :zed: :zed: :zed: :zed: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14376
21.10.20 10:25

Kdo má židli, ten bydlí je přísloví? Zní mi to jako reklama na XXXLutz :lol: :lol: ale možná by věděl exministr Vojtěch :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37124
21.10.20 10:40

To první sem nikdy neslysela :mrgreen: to druhé chapu, ze je proste bit hodne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17869
21.10.20 10:44

Kdo ma zidli… je z pisnoveho textu, a jak pise @PenelopaW, je to zdomacnele, nevim o tom, ze by to pred pisni existovalo jako prislovi. Vyznam je popsan, mit zakladni nabytekvtvori domov a pohodlu.

To druhe bylo popsano presne, ale nejde o prislovi, ale o rceni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
21.10.20 10:50

Kdo má židli, ten bydlí…to není přísloví, ale písnička ze starýho černobílýho filmu. Žito se dřív mlátilo cepy, aby se z něj dostalo obil a muselo se to dělat fakt důkladně, proto to přirovnání.

• Citovat
  • Upravit
Janli
21.10.20 10:53
  • Citovat
  • Upravit
15759
21.10.20 11:00

Hm, další rodič ideální do výměny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
21.10.20 11:12
@Zumpa píše:
Hm, další rodič ideální do výměny.

Hele, každej není dinosaurus jako my dva, aby si pamatoval předkombajnový období a koukal na starý vykopávky… :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
33018
21.10.20 11:41

@Janli Tak já to považuju teda za nějaký všebecný přehled, že jaksy nebyly kombajny a mouka se nekoupila v kauflandu. :nevim:
A zbytek člověk dneska povětšinou dogooglí, za dinosauřích časů jsme doma měli encyklopedi a slovníky cizích slov a holt jsem byla vedená už jako dítě k tomu umět hledat podle hesla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2977
21.10.20 13:05

@Eliška Já bych tedy řekla, že přísloví není ani jedno, že obojí jsou rčení, ale vem to nešť ;).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2160
21.10.20 14:17

Kdo má židli, ten bydlí, bylo rčení, který vzniklo dávno před rokem 1958, kdy byla natočená ta písnička (mimochodem nebyl to film, ale první hudební klip v historii ČST, akorát to zpívali herci - Bek s Kačírkovou, kteří tehdy byli na vrcholu popularity). Dalo by se to interpretovat tak, že domov je tam, kde je útulno, kde si můžeme odpočinout, základem odpočinku je sezení a dřív se sedávalo hlavně na židli. Zkráceně - domov máš tam, kde máš vlastní židli, na kterou si můžeš sednout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4595
21.10.20 14:45

Takovy cep na mlatu… hlasim se k dinosaurum @Janli

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Alriga
21.10.20 14:57

Ani v jednom případě jise nejedná o přísloví. „Bit jako žito“ je obecně vžité úsloví, přirovnání. O židli se skutečně zpívalo v písničce. Toť vše.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin