Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ne, opravdu nechci řešit nic kolem Covidu a zákazů s tím spojených
![]()
Jde mi o to, že shodou okolností nějak těsně před tím zpřísňováním opatření na školách jsem měla se synem (sekunda na osmiletém gymnáziu, takže sedmák) řeč, a z něj vypadlo, že ve škole při hudební výchově vůbec nezpívají
![]()
Prostě ani v září, ani loni v primě, když se ještě do školy ten půlrok chodilo. Prý za celou dobu zpívali tak 3× a jinak drtí teorii.
Nějak mě to lehce šokovalo…Já už na srřední hudebku neměla, ale celou základní školu jsme opravdu prozpívali, bavilo nás to, byla to i duševní hygiena, člověka to naučilo mít ten zpěv rád a nestydět se a zpívat, uměli jsme desítky a desítky písniček… Nopak ta teorie (historie) se jela jen v minimální míře (si myslím - co si pamatuji
) a určitě nás s tím nikdo netrápil, určitě jsme se na hudebku nedrtili na písemky ![]()
Co si o tom myslíte, nebo má to dítě některé z vás ve škole taky tak?
@vulpes píše:
Ne, opravdu nechci řešit nic kolem Covidu a zákazů s tím spojených![]()
![]()
Jde mi o to, že shodou okolností nějak těsně před tím zpřísňováním opatření na školách jsem měla se synem (sekunda na osmiletém gymnáziu, takže sedmák) řeč, a z něj vypadlo, že ve škole při hudební výchově vůbec nezpívají
![]()
![]()
Prostě ani v září, ani loni v primě, když se ještě do školy ten půlrok chodilo. Prý za celou dobu zpívali tak 3× a jinak drtí teorii.Nějak mě to lehce šokovalo…Já už na srřední hudebku neměla, ale celou základní školu jsme opravdu prozpívali, bavilo nás to, byla to i duševní hygiena, člověka to naučilo mít ten zpěv rád a nestydět se a zpívat, uměli jsme desítky a desítky písniček… Nopak ta teorie (historie) se jela jen v minimální míře (si myslím - co si pamatuji
Co si o tom myslíte, nebo má to dítě některé z vás ve škole taky tak?) a určitě nás s tím nikdo netrápil, určitě jsme se na hudebku nedrtili na písemky
V sedmičce jsme už teda moc nezpívali. Většina se styděla. Já na zpěv chodila a vystupovala se sborem, tolik mi to nevadilo. Jestě tak Na tu svatů Katerinu nebo Macejko.
Je to škoda. Já mám neteř druhým rokem na 4 letem gymplu a hudební výchovu nemaji vůbec. Pak mají mít lidi vztah ke kultuře ![]()
Taky jsem byla na gymplu a nezpivalo se, maximalne par koled o vanocich. Jinak jsme jeli dejiny a to mne bavilo. Ale co bylo utrpeni byly noty a nasledne diktaty. Mela jsem tusim jen v prvaku
@vulpes u nás měli kluci výjimku kvůli mutovani, zpívat nemuseli.. Osobně jsem hudebku nesnášela, takže nwm, k čemu to slouží ![]()
Na druhém stupni s námi zkusila učitelka zpívat jednou. Nepochodila a pak už nás naštěstí ke zpěvu nenutila. Hudebka přeci nemusí být nutně i o hromadném zpívání.
Proc by měli zpívat?
Ja raději teorii a noty, ale myslím, že pro ty, co nehrají na nástroj, jsou noty zbytečné.
A zpívat fakt neeee
Na základce, co si tak vzpomínám, děcka zpěv dost sabotovala.
Na gymplu, kde to už byl volitelný předmět, se zpívalo.
Syn je v kvarte, teď už mají Hv v angličtině, ale od primy zpracovávají projekty, učí se teorii, historii, zpívají minimálně. Přijde mi to v pořádku, pro děti, které mají nadání, je ZUŠ.
Mám střední školu sociálního zaměření, my jsme sem tam zpívali, ale taky nás nikdo nenutil. Probírali jsme historii, teorii a učili se různé techniky, základy muzikoterapie spojené i s dramaterapii a arteterapii, které se používají u klientů v zařízeních sociální péče.
Na druhém stupni základky jsme taky zpívali jen někdy a jen kdo chtěl. Z mého pohledu je pro zájemce a pro ty, co mají rádi hudbu a zpěv, určen třeba školní pěvecký sbor nebo sbor v ZUŠ, ne hodina Hv ve škole jednou týdně. Co se týče znalosti hudební teorie a not, z mého pohledu to patří k všeobecnému vzdělání a měly by znát i deti, které na nástroj nehrají. Nikdy totiž neví, kdy to budou potřebovat.
Příspěvek upraven 15.10.20 v 06:21
Na gymplu mi přijde logičtější hudební teorie a historie. Dcera si zvolila výtvarku, z větší části mají dějiny výtvarného umění.
@Pears206 píše:
Syn je v kvarte, teď už mají Hv v angličtině, ale od primy zpracovávají projekty, učí se teorii, historii, zpívají minimálně. Přijde mi to v pořádku, pro děti, které mají nadání, je ZUŠ.
Mám střední školu sociálního zaměření, my jsme sem tam zpívali, ale taky nás nikdo nenutil. Probírali jsme historii, teorii a učili se různé techniky, základy muzikoterapie spojené i s dramaterapii a arteterapii, které se používají u klientů v zařízeních sociální péče.Na druhém stupni základky jsme taky zpívali jen někdy a jen kdo chtěl. Z mého pohledu je pro zájemce a pro ty, co mají rádi hudbu a zpěv, určen třeba školní pěvecký sbor nebo sbor v ZUŠ, ne hodina Hv ve škole jednou týdně. Co se týče znalosti hudební teorie a not, z mého pohledu to patří k všeobecnému vzdělání a měly by znát i deti, které na nástroj nehrají. Nikdy totiž neví, kdy to budou potřebovat.
Příspěvek upraven 15.10.20 v 06:21
já jsem právě logiku toho zpěvu na ZŠ viděla v tom, že mají šanci potrénovat se ve zpěvu i ty děti, které nemají nějaký mimořádný talent a nebo nemají prostě možnost ZŠU (ono, ikdyž mají zájem nebo talent, kapacita tam není nafukovací)
- Že nauka patří mezi základní vzdělání, s tím beze zbytku souhlasím a i proto mi přijde zvláštní, jak to mají děti pochopit bez spojitosti s tím zpěvem (děti, které nehrají na nástroj, samozřejmě). Jen pouštět nahrávky…? ![]()
Neumím si představit, že by se u nás na hudebce na ZŠ nezpívalo, že se dětem nechce nebo se stydí
Hodně jsme totiž také zpívali na jazykových hodinách - na francouzštině, angličtině, ruštině…takže jsme na to byli opravdu zvyklí a bavilo nás to.
@Havlova píše:
Na gymplu mi přijde logičtější hudební teorie a historie. Dcera si zvolila výtvarku, z větší části mají dějiny výtvarného umění.
Vážně? My teda i na tom gymplu o výtvarku jen tvořili. Teorie tam vůbec nebyla, jen teorie k technikám (vrcholným hřebem bylo drhání
)
Měli jsme nějakou zaslouženou umělkyni sochařku ![]()
@g.sandova píše:
Proc by měli zpívat?
Ja raději teorii a noty, ale myslím, že pro ty, co nehrají na nástroj, jsou noty zbytečné.
A zpívat fakt neeee
a na výtvarce bys je taky nenechala malovat a na tělocviku cvičit? To je přece úplně to samé, stejná „výchova“
Učit se noty a nezpívat (neposlouchat) mi přijde mimo. Znalosti je třeba propojovat s praxí.
@Fiialka Noty umím, zpívat ani omylem. Vlastně celá naše rodina má určitě husitské předky. Hudbu (s výjimkou metalu, rapu atd.) posloucháme rádi.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.