Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ze se obili ziskavalo mlacenim pomoci cepu snad vi kazdy, nebo ne?
To s tou zidli jsem nikdy ani neslysela.
@fera21 píše:
Kdo má židli, ten bydlí, bylo rčení, který vzniklo dávno před rokem 1958, kdy byla natočená ta písnička (mimochodem nebyl to film, ale první hudební klip v historii ČST, akorát to zpívali herci - Bek s Kačírkovou, kteří tehdy byli na vrcholu popularity). Dalo by se to interpretovat tak, že domov je tam, kde je útulno, kde si můžeme odpočinout, základem odpočinku je sezení a dřív se sedávalo hlavně na židli. Zkráceně - domov máš tam, kde máš vlastní židli, na kterou si můžeš sednout.
tak to me zajima, kde je to dolozeno?
@Eliška píše:
tak to me zajima, kde je to dolozeno?
Jednou jsem to četl, takhle vlevo dole…
Ne, jednou to někde zmiňoval Jiří Suchý, který to textoval, že si nevěděl rady, tak použil tohle rčení. Možná, že si vzpomenu, kde to bylo a doložím.
@fera21 mne to prave prislo vzdy jako autorska „Sucharina“, proste Sucheho rukopis, mne to lidove neprijde, proto me to zajima.
@fera21 píše:
Kdo má židli, ten bydlí, bylo rčení, který vzniklo dávno před rokem 1958, kdy byla natočená ta písnička (mimochodem nebyl to film, ale první hudební klip v historii ČST, akorát to zpívali herci - Bek s Kačírkovou, kteří tehdy byli na vrcholu popularity). Dalo by se to interpretovat tak, že domov je tam, kde je útulno, kde si můžeme odpočinout, základem odpočinku je sezení a dřív se sedávalo hlavně na židli. Zkráceně - domov máš tam, kde máš vlastní židli, na kterou si můžeš sednout.
Tak já si tu písničku skutečně pamatuju z filmu. Sice nevím jak se jmenoval, ale byl o zdravotních sestrách, které dostaly umístěnku do pohraničí a aby se tomu vyhnuly, narychlo se vdaly.
A kdo znate: Nečesanej, nemytej, na kolečku přibitej."? Diskutujeme doma, proc na kolecku pribitej.
@Eliška píše:
A kdo znate: Nečesanej, nemytej, na kolečku přibitej."? Diskutujeme doma, proc na kolecku pribitej.
Tak tohle neznam, nejaka stredoveka mucici technika? ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.