Význam přísloví

Napsat příspěvek
Velikost písma:
21593
21.10.20 15:03

Ze se obili ziskavalo mlacenim pomoci cepu snad vi kazdy, nebo ne?

To s tou zidli jsem nikdy ani neslysela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17974
21.10.20 16:58
@fera21 píše:
Kdo má židli, ten bydlí, bylo rčení, který vzniklo dávno před rokem 1958, kdy byla natočená ta písnička (mimochodem nebyl to film, ale první hudební klip v historii ČST, akorát to zpívali herci - Bek s Kačírkovou, kteří tehdy byli na vrcholu popularity). Dalo by se to interpretovat tak, že domov je tam, kde je útulno, kde si můžeme odpočinout, základem odpočinku je sezení a dřív se sedávalo hlavně na židli. Zkráceně - domov máš tam, kde máš vlastní židli, na kterou si můžeš sednout.

tak to me zajima, kde je to dolozeno?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2160
21.10.20 17:17
@Eliška píše:
tak to me zajima, kde je to dolozeno?

Jednou jsem to četl, takhle vlevo dole… :D Ne, jednou to někde zmiňoval Jiří Suchý, který to textoval, že si nevěděl rady, tak použil tohle rčení. Možná, že si vzpomenu, kde to bylo a doložím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17974
21.10.20 17:28

@fera21 mne to prave prislo vzdy jako autorska „Sucharina“, proste Sucheho rukopis, mne to lidove neprijde, proto me to zajima.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
21.10.20 19:31
@fera21 píše:
Kdo má židli, ten bydlí, bylo rčení, který vzniklo dávno před rokem 1958, kdy byla natočená ta písnička (mimochodem nebyl to film, ale první hudební klip v historii ČST, akorát to zpívali herci - Bek s Kačírkovou, kteří tehdy byli na vrcholu popularity). Dalo by se to interpretovat tak, že domov je tam, kde je útulno, kde si můžeme odpočinout, základem odpočinku je sezení a dřív se sedávalo hlavně na židli. Zkráceně - domov máš tam, kde máš vlastní židli, na kterou si můžeš sednout.

Tak já si tu písničku skutečně pamatuju z filmu. Sice nevím jak se jmenoval, ale byl o zdravotních sestrách, které dostaly umístěnku do pohraničí a aby se tomu vyhnuly, narychlo se vdaly.

• Citovat
  • Upravit
17974
22.10.20 07:24

A kdo znate: Nečesanej, nemytej, na kolečku přibitej."? Diskutujeme doma, proc na kolecku pribitej.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4596
22.10.20 21:24
@Eliška píše:
A kdo znate: Nečesanej, nemytej, na kolečku přibitej."? Diskutujeme doma, proc na kolecku pribitej.

Tak tohle neznam, nejaka stredoveka mucici technika? :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
16.11.20 15:42
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin