Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Lepší mít peníze v nemovitosti než na účtu, protože půjde vše nahoru. Můžeš si dalších 10 let doma sedět na penězích a být v podnájmu, protože pak už si to nebudeš moct dovolit.
Určitě bych do toho šla. Ceny a úroky lepší nebudou, spíš naopak, a to o dost. Už teď je pozdě.. jako ano, nějaká finanční rezerva pod polštářem se teď dost možná bude hodit, ale predpokladam, že úplně na dno nejdete.. vždy je lepší mít nemovistos, než peníze na účtě nebo doma. Ideálně obojí, že ![]()
40% na splátku je teda docela dost. Ale asi bych do toho šla, nevypadá že by se něco mělo slevnovat spíš naopak a nemovitost je teď asi nejlepší zhornoceni peněz do budoucna.
40% je docela dost ![]()
Ale slevovat, alespoň co jsou prognózy, které vypadají, že vyjdou, se nebude alespoň 10 let.
No tak urokova sazba hypotek se uz prehoupla pres 4%, bude dal stoupat. Resili jsme to s bankovnim snalytikem nejmenovane banky a radil pockat, pokud lze, rok minimalne, pak by sazby udajne mely zas klesat. Jenze to bylo pred valkou na Uk, takze to je taky faktor, ktery diky sankcim ba Rusko zvysi ceny nekterych komodit, tudiz ted uz bych si nebyla tak jisra, ze ty urokove sazby zs rok chytnou klesavy trend. Otazka je, jak moc ten barak potrebujete… my treba stavet ted nepotrebujem, nam je jedno, jestli zacnem za rok nebo za dva…
@kalie píše:
No tak urokova sazba hypotek se uz prehoupla pres 4%, bude dal stoupat. Resili jsme to s bankovnim snalytikem nejmenovane banky a radil pockat, pokud lze, rok minimalne, pak by sazby udajne mely zas klesat. Jenze to bylo pred valkou na Uk, takze to je taky faktor, ktery diky sankcim ba Rusko zvysi ceny nekterych komodit, tudiz ted uz bych si nebyla tak jisra, ze ty urokove sazby zs rok chytnou klesavy trend. Otazka je, jak moc ten barak potrebujete… my treba stavet ted nepotrebujem, nam je jedno, jestli zacnem za rok nebo za dva…
Bankovní analytik fasuje křišťálovou kouli? Od kdy?
Urcite bych do hypoteky sla, jen tedy 40% mi prijde opravdu dost. My mame hypoteku 20% prijmu a uz to se mi zda hranicni.
Je to otázka vašich příjmů, 40% je dost velký krajíc. Teď teprve přichází nové zálohy na energie - u nás kubík dřeva stal 1400, teď 4500 - takže už ani tady neusetris. V bytě mi zálohu na teplo zvýšili z 1500 na 3600 a další vlna zdražení přijde. Čekám ještě na elektřinu a plyn. Spousta lidí bude muset sáhnout do finančních rezerv. Zvažte, abyste kromě hypotéky měli i na energie a jídlo. Kdo ví, co válka udělá s prací, našimi firmami…
40% prijmu je moc. To bych nemela klidne spani. A jeste se musi pocitat, ze se v prubehu vystavby stavba prodrazi. Ted to tak bylo. Cena materialu zasadne stoupla. A behem stavby budete bydlet kde? Ve vlastnim jen za poplatky nebo jeste budete nekde platit najem? Neco jineho je za me brat si hypo na neco, co uz stoji(hotovy byt) nez na to, co se stavet teprve bude. Ale v klidu me opravte. Jsem laik. Protoze 40%hypo+energie, ktere budou porad zdrazovat+jidlo+asi milion dalsich polozek. A dalsi dite je v planu? A to se vam prijmy snizi nebo uz je pocitano jen s rodicovskym prispevkem?
Myslím, ze “lip” teď dlouho nebude, a za mě 40% je dost.Ale pokud už mate všechno takto připravené a určitě i finančně naplánované, běžte do toho.
40% rozpočtu do hypotéky?
Kolik vám tedy zbyde na život?
Každopádně hypo lepší než pronájem, pokud ji tedy skutečně utáhnete
Dobrý den
Jsme zrovna u rozhodnutí jestli kývneme s chlapem na hypotéku na dům. Máme hotový projekt, domluvenou stavební firmu, pozemek. Prostě vše je připraveno, stačí jen podepsat…jenže doba je taková, jaká je. Chlap by do toho šel, nebojí se, ale já se bojím tolika věcí… Máme tříletou dceru, takže se to už kvůli ní snažím brát hodně zodpovědně. Prosím napište mi váš názor. Vzali/nevzali by jste si nyní hypotéku? Moje názory se s názory mého chlapa rozcházejí. Ještě napíšu že splátka hypotéky bude dělat 40% našeho rodinného příjmu.
Děkuji