Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Dobrý den,
máme u KB hypotéku. Čerpáme ji dle smlouvy na 3×. První částí byl přepis domu a pak na 2× do rekonstrukce zbytek. Již 1× jsme prodlužovali o rok její čerpání. Aktuálně máme mít vyčerpáno do září - vše hotové a já trnu už hrůzou.
Nejdřív jsme ztratili skoro rok času přepisem domu, kdy nám rodinný příslušník dělal velké problémy s jeho přepisem. Kupovali jsme část od něj, bez toho nám banka nechtěla pustit další čast, což chápu dokud to nebylo naše. Nestačil nejdřív náš znalecký odhad, pak se mu to přepisovat nechtělo. Bylo to hrozné, alkoholik (nyní v léčebně). Pak jsme dům komplet vystěhovávali, bourali a měnili dispozice a když jsme začali předělávat, tak covid a nedostatek materiálu. Opravdu jsem z toho špatná. Jen na dřevo na střechu jsme čekali třičtvrtě roku! Okna jsou objednaná, dřevo i tašky už máme doma a na střechu by se mělo vlítnout začátkem května. Elektřina, odpady, voda již je. Manžel říká, že se to do září stihne, že máme dle smlouvy mít hotové jen přízemí, ale já nevím, když ten dům vidím. Máme mít tepelné čerpadlo vč. podlahového topení a to je stále v řešení a není hotové. Koupelna totéž, podlahy nikde…
![]()
Není tu někdo, kdo již má zkušenost s tím, že nestihl do termínu vše udělat? Jak velké jsou pokuty? KB.
(Ne, nemáme firmu na vše. Jen na některé věci. Jinak vše dělá manžel. Dům je starý, ale chtěl aby zůstal v rodině po jeho dědovi)
Děkuji za informace
Počkej, teď úplně nerozumím, jestli jde o prodloužení čerpání nebo termín dokončení - kolaudace. My máme u Hypoteční a termíny jsme měli na obojí a obojí jsme prodlužovali.
Na čem je vázané čerpání u vás? My zpočátku musejí doložit protokol kolikmáme prostavěno, zda to odpovídá částce, kterou už jsme vyčerpali. Pak pustili další peníze. Bylo to zdlouhavé, museli jsme právě požádat o prodloužení termínu dočerpáni. S tím problém nebyl, jen nějaký poplatek.
Pak jsme přešli na jiný způsob, hypo jsme dočasně zajistili jinou nemovitosti, peníze nám uvolnili najednou všechny.
Termín kolaudace jsme taky posouvali, žádost, poplatek, žádný problém.
Koukla bych se do podmínek k vašemu úvěru, co je výhodnější, levnější, zda poplatek za prodloužení termínu, nebo pokuta za nedodržení. Většinou to první.
Nebála bych se, že vám prodloužení nepovolí, jednak je doba jaká je a banky to vědí, ale hlavně na těch poplatcích a úrocích, které už platíte, vydělávají.
Sepište žádost o další prodloužení s vysvětlením co se děje a jak. I když na KB lidi nadávají, tak tam skutečně nejsou retardi a umí tohle řešit a přihlédnout k okolnostem. Jen je tam nějaká hranice, kterou i oni musí dodržet vůči ČNB, mám pocit, že to je max. 2 roky? to bych teď kecala. Pokuty za nedočerpání netuším jestli KB má, v MPSS po max. době došlo k propadnutí peněz zpět bance.. Určitě doporučuju kontaktovat bankovního poradce.
@adresa My žádnou kolaudaci nemáme, protože nestavíme novostavbu, ale rekontruujeme. Měl by přijít někdo od nich nám rekontrukci přijit poté zkontrolovat a říct, že to máme v pořádku, tak jak jsme se,,upsali k rekonstrukci"
Problém je prostě s časem a termínem dočerpání. V září má být vše hotové a prostě mi to nepřijde, že to dáváme. Manžel firmu nechce. Jednou tu byla na překlady, kdy nám dávali k zemi nosnou zeď a opravdu to bylo špatný. (př. měli svářit obrovské překlady v obýváku k sobě a pán nevěděl jak se dělá se svářečkou ani ji nedokázal zapnout) Chlap si to svařil nakonec sám. A od té doby tady nikoho nechce než koho,,práci" zná. Jak jsem psala, čeká nás střecha a okna během května. Oboje udělá firma. Ale tepelné čerpadlo, komplet podlahy s podlahovkou a koupelna není, kuchyň… Dům stojí s vymlácenými okny, v baráku podlahy vybrané na ička. Já už z toho začínám být špatná no. Ale chápu, že v mrazu se nedalo a předtím nebyl materiál
![]()
@susanne11 a termín dočerpáni máte v září, ano? Proč si tedy nepozadate o prodloužení a hotovo?
Kolaudace je u velké rekonstrukce taky někdy třeba, když se mění dispozice a tak, ale to tedy není vás případ. Pak je jen o čerpání, já v tom problém nevidím? Požádat.
Protože jak píšu 1× jsme již právě prodlužovali o rok a nevím zda je to ještě možné znovu. Už minulý rok se to té poradkyni v KB nelíbilo ![]()
@susanne11 normálně včas sepíšete žádost o prodloužení, když dobře vysvětlíš důvody, nejspíš ti to ještě o rok protáhnou ![]()
@susanne11 Nevim jak u KB, ale u CS jsem jednou prouzovala cerpani a asi 5×dokonceni a v pohode, vzdy akorát 500 za zmenu smlovy.
@susanne11 záleží jaký mají nejdelší termín na docerpani. Většinou mají banky má celkové čerpání nejdéle 2 roky a moc to potom už prodlužovat nechtějí. Docerpat máte do září, to znamená že vám zbývá ještě nějaká částka přestavět? Určitě budete mít v podmínkách smlouvy, do kdy musíte prokázat, že máte podle rozpočtu prostaveno. Bývá třeba do půl roku od dočerpání
@susanne11 píše:
Protože jak píšu 1× jsme již právě prodlužovali o rok a nevím zda je to ještě možné znovu. Už minulý rok se to té poradkyni v KB nelíbilo
Poradkyně nerozhoduje. Žádost máte právo podat a v současné době nemyslím, že by dělali problémy. Proč? Pro ně je důležitý platící klient. Ne klient v potížích.
U HPB s tím nebyl vůbec problém. Čím je podmíněno docerpani? Co brání tomu docerpat tedy v září a pak půl roku ještě dokoncovat? Obzvlášť, když není třeba kolaudace.
Těžko může banka čekat, že dočerpáte 1.9.a 2.9. Bude dostaveno.
@adresa píše:
Poradkyně nerozhoduje. Žádost máte právo podat a v současné době nemyslím, že by dělali problémy. Proč? Pro ně je důležitý platící klient. Ne klient v potížích.
U HPB s tím nebyl vůbec problém. Čím je podmíněno docerpani? Co brání tomu docerpat tedy v září a pak půl roku ještě dokoncovat? Obzvlášť, když není třeba kolaudace.
Těžko může banka čekat, že dočerpáte 1.9.a 2.9. Bude dostaveno.
Docerpani je podmineno proinvestovanim predchozi casti, tedy musi dolozot, ze to co z toho bylo v planu, je hotovo.
@j.a.n.i1 už mi to docvaklo, mají nacerpano a něco nakoupeno, ale boji se, že načerpane peníze nestihnou „zpracovat“, což jim zabrání v čerpání druhé části peněz do 1.9.
@susanne11 promiň, seděla jsem si na vedení, hned mi vše nedošlo.
Ale pořád podle mě platí co jsem psala nahoře a radil ti to i někdo další.
Psát žádost, vysvětlit důvody. Když mi o něco jde, držím se pravidla že v tomto případě více je více, ne méně je více. Žádost ne jako roman, ale jedná věta o neocekavaně posunutých termínem dodávek materiálu i prací, viz přiložené kopie dokumentů. A přidala bych kopie objednávek, dodacích listů, a taky faktur a uctenek, aby viděli, že jste nakoupili materiál. Případně požádat domluvené řemeslníky, ať vám podepíší potvrzení, že prací jste objednali např loni v listopadu a realizace je možné nejdřív v cervnu az říjnu. Ne všichni v jeden měsíc:)
Zní to děsně uřednicky, ale chceš aby posoudili oprávnění žádosti a vyhověli.
A udělala bych to hned. Aspoň si pak nějaká chytrá paní, která žádost převezme, odpustí poznámky typu a proč až teď, když jste to museli vědět už před půl rokem.
Ty se zbavis stresu, kterého je i tak kolem stavby hodně.
Nenapadá mě důvod, proč by vám banka nevyhověla.
Předpokládám, ze hypotéka je sjednaná ze spíše už delší minulosti. Při dnešním velmi dynamickém zvyšování úrokových sazeb bych se připravoval na to, že budou dělat problémy. Taky hodně záleží na objemu peněz k docerpani. Pokud řádově miliony, tak bych se priklanel k tomu, ze budou házet klacky pod nohy. Pokud jen statisíce, tak to možná nebude tak horký