Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, asi bych potřebovala radu, jak zvládnout krizi ve vztahu.
Jsme spolu 10 let, manželé rok a spolu roční holčičku. Dnes jsme se docela pohádali, myslím, že už i na něho toho bylo moc. Řekl, že jednou se nasere a už mu bude vše jedno. Nakonec odjel k rodičům, protože musí vzít psa na veterinu.
Já mám pocit, že jsem nedoceněná, když něco udělám tak stejně je vše špatně, on je pořád v práci nebo někde pryč a já jsem sama doma s malou. Mám pocit, že jsem na vše sama, kamarádky též nemám, a pokud ano, tak bezdětné. On má nejspíš pocit, že po něm pořád jen štěkám. Což je částečně pravda, protože mě kolikrát strašně naštve, i blbostma.
Vlastně sama nevím co chci, jsem permanentně naštvaná a nevím proč ![]()
Měly jste to někdo podobně nebo dá se s tím něco dělat? Děkuji
@Turante Tak jestli jsi na vše sama, najdi si kamarádky, partner není od toho, aby u tebe seděl pořád. Navíc mužské a ženské chápání je někde úplně jinde. Cítíš se sama, běž do společnosti, co ti v tom brání?
@Turante Vidím to jako ponorku :-/ Já v nynějším vztahu ne, ale v předchozím ano. Je to jako určitý typ alergie, averze… už si lezete krkem. Možná by to chtělo jeden večer uvařit něco dobrého a třeba čistě chlapského, nahodit nějakou košilku, svíčky a v klidu si o tom promluvit, co a proč tě mrzí a štve a že chceš znát i jeho pocity, co jeho štve na tobě a že na tom chceš zapracovat. Buď to zabere a uvědomíte si oba nebo ne. Prostě se musí mluvit, mluvit a mluvit. Nebo mě napadlo, jako druhá varianta, si třeba jet odpočinout někam sama a on taky, třeba s přáteli na týden, nebo jen na víkend. Nebo někam sami dva
prostě utéct od stereotypu a zapracovat zase na tom, že jste nejen rodiče, ale i manželé a milenci ![]()
Vidím to částečně na to, že manžel by mohl ubrat a trávit s vámi, s malou víc času nebo se jinak zapojit do chodu domácnosti, ptž jinak budete žít vedle sebe a ne spolu. Chápu, že to na tebe doma padá, tak zkus vyrazit ven, do nějakého mateřského centra. Nebo dej malou občas na hlídání chlapovi a jdi cvičit, na masáže, na kafe sama s kamarádkama.
Ale měli byste si to vyříkat v klidu a neštěkat po sobě, tak se nikdy nepochopíte.
Já myslím, že jsi naštvaná proto, že nemáš žádný čas pro sebe a on ano.
Dobrá rada? Dej dítě každý večer na hlídání tátovi a běž za kamarádkama, do obchodu, na kafčo, na vínko a než odejdeš, tak řekni, že dítě bude narkmené, okoupané a uspané.
Potřebuješ prostor, mít čas pro sebe, dej mu malou a jdi na nějaký kroužek, keramiku, zacvičit si, získáš přátele - lidi se společným zájmem a vypadneš z toho mateřského stereotypu. Manžel ať se postará
![]()
Holky díky za rady. Problém asi bude v tom volném čase
Vážně mu to závidím, že se může prostě sbalit a někam jít. Navíc chodí do posilovny, takže to jsou další 2 hodiny v trapu.
Problém bude i v tom, že jsme tu nově přistěhovaní a nikoho tu vlastně neznám
A kamarádky zůstaly v mém bývalém bydlišti. Cvičit chci někam chodit, ale jsme menší město a výběr tu moc není.
@Turante píše:
Holky díky za rady. Problém asi bude v tom volném časeVážně mu to závidím, že se může prostě sbalit a někam jít. Navíc chodí do posilovny, takže to jsou další 2 hodiny v trapu.
Problém bude i v tom, že jsme tu nově přistěhovaní a nikoho tu vlastně neznámA kamarádky zůstaly v mém bývalém bydlišti. Cvičit chci někam chodit, ale jsme menší město a výběr tu moc není.
Ty se taky můžeš sbalit a někam jít. To dítě má přece oba rodiče. Zkuste se nějak spolu domluvit. Jestli tě má rád, měl by se zapojit, pohlídat a umožnit ti to. Nedivím se ti, že jsi pořád vzteklá. Já bych byla taky. Potřebuješ se odreagovat a to je teď na tobě, jak to uděláš. Popovídejte si dříve, než se to vyhrotí. Byla by to škoda.
Máme to doma docela podobné..S tím rozdílem, že jsme spolu teprve 4 roky a nejsme manželé..Taky je u nás delší dobu dusno.. Teda teď už je to lepší..Přítel pochopil, že nemůžu být takhle izolovaná a začal více prcka hlídat, tak abych měla čas i pro sebe. Ještě nedávno jsem byla permanentně naštvaná a protivná, protože mě štvalo, že on může vypadnout kdykoli se mu zachce, mít svoje zájmy a kamarády..A musím říct, že opravdu pomohlo, že si chvilku oddechnu od dítěte a můžu se soustředit víc na sebe..Ale než to pochopil, tak to taky trvalo a co mě to stálo nervů… ![]()
Kromě toho, co zde navrhují holky, bych ještě přidala to, abys mu navrhla, že když musí vzít psa na veterinu, aby neodjížděl k rodičům, ale našli jste si veterináře v místě bydliště. A ještě lépe, ať děťátko pohlídá a psa na veterinu vezmeš ty. To bude koukat, rád tedy nejspíš nebude, protože měl záminku hlavně jet k rodičům. ![]()
To jsou teda rady. Tak trochu toho mužského pohledu…Hlavně s ním o tom nemluv, my nesnášíme tyhle holčičí plky a nesmyslné stížnosti. Jakmile vyslovíš „musíme si promluvit“ očekávej jeho brzký odchod.
A jak ti tady radí, že mu máš nechat děti a po večerech chodit za kamarádkama, tak to udělej, ale klid to vašemu vztahu rozhodně nepřinese. Ukrade mu to ještě ten zbyteček volného času a pohody a bude to definitivní konec.
@zoidberg Tak s tou první částí teda nesouhlasim, inteligentní člověk si o problému promluví, ať je to chlap nebo ženská, pokud chce ve zdravém vztahu setrvávat a udržovat ho a pečovat o něj, tak aby byli spokojení oba, posléze děti. Když na to dojde, tak si s přítelem taky řekneme co vadí jemu a co vadí mě a zařídíme se tak abysme to napravili nebo eliminovali.
S tou druhou částí souhlasim, asi bych to neřešila tím, že bych mu podstrčila děti a starej se!!! I když by měl, protože je otec, tak to situaci nevyřeší, naopak vyhrotí.
@Lady Bee píše:
@zoidberg Tak s tou první částí teda nesouhlasim, inteligentní člověk si o problému promluví, ať je to chlap nebo ženská, pokud chce ve zdravém vztahu setrvávat a udržovat ho a pečovat o něj, tak aby byli spokojení oba, posléze děti. Když na to dojde, tak si s přítelem taky řekneme co vadí jemu a co vadí mě a zařídíme se tak abysme to napravili nebo eliminovali.
S tou druhou částí souhlasim, asi bych to neřešila tím, že bych mu podstrčila děti a starej se!!! I když by měl, protože je otec, tak to situaci nevyřeší, naopak vyhrotí.
Ano inteligentní člověk si o problému promluví, ale my tady řešíme muže, nikoli inteligenty. Ženy toho nakecají dost, ale pro chlapy je ponižující mluvit o svých citech, hlavně s manželkou, milence se ještě svěřit dokážeme.