Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@jezevinka máme, nejsi v tom sama.
Je to s ním těžký od malinka. Jede to ve vlnách, ale nikdy nebyl klidný dítě, už od narození.
Jsou období, kdy je celkem hodnej, ale většinou je to sním fakt těžký.
Zodpovědně mohu říct, že jsme zkoušeli téměř vše.
Vysvětlování - zabere občas.
Karp - nefunguje vůbec.
Přes zadek - zabere v ten moment, ale za hodinu to udělá znovu. A není to o tom, že by „ze mne měl srandu“. Furt a pořád dokola tahá kočku za ocas. Ta si to samozřejmě nenechá líbit, sekne ho. Přijde, bulí, že kočka udělala bebí. Druhej den ji za ocas tahá znova.
Moje máma tohle nezná a kouká na to, jako spadlá z višně.
Moje teta soucítí. Měla tři kousky, dva v pohodě, třetí lehčí verze mého syna a ten jí dal fakt zabrat.
Božínku, to jsou hraběcí rady jako vyšité:).
To, že to nemáš doma, neznamená, že to neexistuje
![]()
Já mám skvělý hudební sluch a taky si nemyslím, že lidi, co neumí zpívat jsou divný a rodiče je nevedli k hudbě.
![]()
Všechny tvoje „nápady“ máme za sebou. I psychologa. Psycholožka mi řekla, že podezřelejší je jí tříleté dítě, které se nevzteká, než to co se co chvíli válí na zemi. Že to, jak silně dítě prožívá tuhle první pubertu záleží na vrozeném temperamentu(jaká maličkost ho nastartuje), na zralosti nervové soustavy (jak rychle se dítě dokáže uklidnit). Takže jeho láduju rybím tukem, aby mu ta nervová soustava trochu zklidnila a dozrála a sobě ordinuju večer dvojku kvalitního červeného vína. Zakladatelce radím totéž. Jo a najít si kámošku, co má podobný exemplář a nebo trochu empatie. Ono, ve dvou se to lépe táhne.
Můj syn je vztekloun par excelance. To neznamená, že ho nevychovávám. Jsou mu 3, každý večer si po sobě uklízí hračky ( i když někdy to znamená dost řevu - jeho, né mého), ví, že musí pozdravit, poděkovat a rozloučit se. Ví, že když někomu ublíží, musí se omluvit. Někdy to už udělá sám od sebe, někdy musí být „donucen“, ale makáme na tom.
@JayLee píše:
jen jednou by moje dite s necim hodilo a zacalo by predvadet tyhle hysteraky a podruhe uz by se to neöpakovalopodle me je tady chyba ve vychove hlavne takze bych chybu hledala tam
az by něco zase zkusil tak bych mu to zkusila nazorne a psychologicky a po dobrem vysvětlit a kdyby to nemopohlo tak proste sundat kalhoty a narezat mu a i kdyby to ne tak studena sprcha
bych se stydela za tyhle sceny na verejnosti kdyby mi deti delaly
a kdyby se to ani pak nezlepšovalo tak bych s nim zasla k psychologovi neurologovi nebo s epoadila s pediatrou aby to nebyl nejaky začínající syndrom cehosi ale nenechala bych to tak byt
obdobim to dle me není ani jedno z mych deti toto nemelo a to mam kluka i holku 4,5 od sebe
@jezevinka píše:
@Tunrida no prave.Na zadek dam taky kdyz uz to presahuje.Uz dostal i dvakrat sprchu kdyz uz to vrelo.To teda na nej plati doma. Reknu ze sprcha a zabira.Ale venku sprcha neni zeTak tam asi fakt budu muset rict ze jdem dom a pujdem.My jsme dvakrat denne venku tak mi je to lito ze vylezem a pujdem zper.Ale treba to udelam parkrat a zabere to. V miniskolce je klidnejsi pry. V zari ma jit do statni na kazdy den.Tak to bude terno.
zkuz to, já takhle jednou malou a sebe vracela od dveří, komplet oblečené na ven a už i obuté, už si nevybavuju o co tenkrát šlo, ale musíš to udělat když víš, že nepotřebuješ ven něco zařídit a podobně. Ale i jí řeknu, že si sní nebudu hrát a opravdu to dodržím, prostě si hraje sama, ale je fakt, že nemám tak vzteklej exponát jako ty, ona se spíš zasekne jakmile by někdo na ní šel po zlým a násilím, jak ti tu někdo radil zkusit neříkat zápory jako nechoď tamhle, tak to taky zabírá, uvidíš jestli ti ta důslednost bude ku prospěchu, nebo to prostě budeš musetpřetrpět.
Věř že ve školce se ty děti zase chovaj jinak a učitelka pro něj je naprosto jiná autorita.
Zkuz se hodit i ty do klidu a třeba bude lépe, fakt ta dvojka dobrého vína večer zabere ![]()
Mame jeden exemplar. Kdyz jsem jeste byla bezdetna a videla nejake dite dite, co se vzteky vali na zemi, tak jsem nechapala a rikala jsem Az ja jednou…bla..bla…Ted se mi vali na zemi taky, vtipny
![]()
Tyhle vztekaci emoce jsou normalni, protoze dite jeste nema vyzraly mozek na to, aby tu emoci zvladlo jinak (napr. verbalne). Mne funguje strategie ignorace (doma), venku pri podobnych situaci musim nahradit nebo zaujmout nejakou kravinou ( koukej, ptacek!) bud az po tom, co se vyvali na zemi nebo nekdy se povede tomu valeni timhle predejit. Snazim se to proste eliminovat, uz poznam, co ji muze nas…, a tak smeruji jinam. Se stazenym zaludkem nechodim, to je opravdu spatne. Chtela jsem byt mama-kamoska, ale kdyz jsem zjistila, ze to nejde, tak jsem holt prisnejsi. Ad hazeni hracek, na to jsem mega alergicka. Jakmile hodi s hrackou, schovavam. Celkem to funguje, uz moc nehazi.
Taky mam vzteklouna, bude mu 20 mesicu. Kdyz mu neco zakazu, tak se zacne hlavou bouchat o zem, kdyz ho z ty zeme vezmu, at si teda rve v postylce, tak se boucha hlavou o sprincle. Nevim, co s nim.. Tak mu rikam, ze se to nedela a nejradsi bych mu za to dala jeste na zadek. S hrackama taky haze, je uplne videt, jak vzteky s tim mrskne o zem. Ale kdybych mu mela vsechno brat a schovavat, tak by mu nezbylo nic. Nevim, jestli na tohle jeste neni moc malej…
Jinak tyhle rady od maminek, ktere nevi o cem je rec radsi ani necist. Taky mam prvniho syna (oba maji stejneho tatinka) a ten je uplny vzornak, nikdy jsem s nim nemela problem, kam jsem ho posadila, tam jsem ho nasla.. Za celou dobu mi neudelal ani jednu scenu - bylo mu 7. Je to proste o povaze..
Ahoj taky mam vzteklouna. Opravdu to bude povahou. Je to stir v ascendentu stira. Ma proste svou hlavu a kdyz neni po jeho tak rve a vzteka se.
Domlouvani u nas moc nezabira, muj rev taky ne a na zadek taky ne, to je schopnej se mi i vysmat.
Doma ho necham vyvztekat.
Snazim se ho necim zaujmout. Nebo kdyz udelas tohle tak bude tohle.
nebo dostanes tohle.
Priklad: tudle jsme byly v nemocnici, a delal tam blbiny. Rekla jsem mu ze kdyz bude hodny tak az prijdem domu tak mu koupim nove auticko. Nebo kdyz se vzteka ze se mnou nechce jit do kramu, tak mu reknu ze mu koupim namku a v poho.
Vim nekdo by mohl rict ze se uplacet nema, ale u nas to docela zabira.
V tom obchode se zacne zabirat tou namkou(nejcasteji kobliha nebo donut)a nezabira se cim by blbnul.
@Sunnyess To s tím mlácením do hlavy dělal taky. Zabralo nevšímat si ho, máme doma koberce, neublíží si. Překročila jsem ho a šla vedle uklízet hračky, do minuty byl u mě zvědavý co to dělám a na vztekaní se zapomnělo. Už to nedělá, vyzkoušel a nefunguje… ![]()
Jo máme taky.. Je mu 2,5 let a přijde mi, že poslední dobou slovo ne, ne nechci, nebudu říká už dopředu..
Prní kluk byl jiný s tím se dalo. Ne takto, stačilo hodně zvýšit hlas, když už a prostě měl respekt a nezlobil tento může člověk vyvalit oči z důlku a křiknout tak je mu to šumák…
Zatím teda doma nechávám vyvztekat venku okolí je složitější nebo návštěvy, protože to se většinou okolo pohybují chytré osoby- maminky
které by to každá řešila jinak..
Jediné co bych moc neradila a to neni rýpání je dávat odměny.. Známá takto začala a pak bez něčeho z obchodu nikdy neodešla a požadavky se stupňnovali. Já taky koupím neříkám že ne, ale snažím se, aby to nebral jako - že mu dávám něco, aby byl hodný..
ALe jinak všechny chápu.. dneska jsme byli na výletě a taky scéna, že nejde, ale my prostě drapnem do náruče a jdem a snažíme se něco ukázat, většinou to zabere..
Holky dekuji za reakce. Zkusim dalsi finty.Dnes jsme byli na logopedii a vypada to na vyvojovou dysfazii.Tak uvidime co s tim nasim kriklounem. Kazdopadne moc dekuji za reakce.
@Berousik Ne že by se o vybírání koše nesnažil, ale fakt to normálně neděláme
Odnášet věci tam umí (možná i líp, než já kolikrát
), ale že tam zahučí auto. No a? Tak za ním poletí ještě druhý
Ale už to začíná být s úklidem lepší.