Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky,
potřebovala bych poradit jak na něj. Můj mladší syn se poslední dobou pořád jen kvůli všemu vzteká. Hází hračkami a nakonec si i lehne na zem a začne kopat nožičkami. U staršího jsem to vztekání zarazila hned na začátku, zkoušel to asi 2×, tím, že jsem si ho nevšímala. To jsem samozřejmě zkoušela i teď a bez výsledku.Teď to dělal taky, tak jsem ho dala do postýlky, s tím, že možná chce spát a slyším, ale že si tam hraje. Tedy do doby, než se mu něco nepodaří, nebo všechno vyhází z postýlky. Jak tohle řešit? Já nechci aby se kvůli všemu vztekal a zároveň mu tedy nechci pořád ustupovat, co ani nedělám. děkuji moc za rady a přeji krásné Velikonoce.
je to povahou… určitě mu neustupuj, jinak se bude vztekání zhoršovat. nic jiného než ignorovat projevy vzteku, snažit se předcházet krizovým situacím a vydržet s nervama, neporadím. klárka se vteká dodnes, a to jí bude na podzim 5 let…
Tak u nás to je stejné, taky se snažím si toho nevšímat, i když někdy mě svědí ruka
ale je ještě malá na to, aby dostala na zadek. Doufám, že to časem přejde.
U nás je to taky to samé
Občas bych ho propleskla, ale bylo by to stejně k ničemu…nicméně, dokáže mě provokovat pěkně
![]()
Prostě to přecházím…a vím, že tohle podědil po nás
Oba máme horkou hlavu a on je ještě navíc Beran ![]()
Právě, že je taky Beran, stejně jako já a je po mamince… hmmm tak to s tím asi fakt moc neudělam, jen si toho nevšímat.tak snad ho to přejde.
Já to zažívám taky, stejný byl i Vincent, Nela je teď, je to strašné, jak jí něco vezmu, co nesmí, tak je rudá, řve, jak tur, hází věcma, bije mě… Já jí teda chytnu ruce, když mě bije a hodně důrazně jí říkám, že toto teda NE! a když hází věcma, tak ji plesknu lehce přes ruku, někdy i méně lehce, když mi ujedou nervy
Ale to se fakt nedá. A taky je to x krát do hodiny, prostě furt, visí na mě, řve, nemůžu ani na záchod, natož uvařit nebo povysávat, to je vždycky peklo.
No tak vydržet, vydržet, protože nic jiného nevymyslíme
U mě teda ještě funguje cizí člověk nebo cizí prostředí, to je zaražená jak prd a každý říká, jaký je to andílek
Tak si sem furt někoho zvu nebo jsme venku ![]()