Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jak řešíte vztekání tak malého dítěte? U přebalování, než nachystám jídlo… Ignorujete vztekání? (u nás nepomáhá, graduje to ve vztekání klidně na hodinu) Většinou se snažím odvést pozornost, někdy se podaří, někdy ne. Někdy pomůže pochovat, ale nerozmazluju ho tím? A jak tak malé dítě potrestat za něco, co nechcete aby dělalo? Já řeknu důrazně NE a stále opakuju, ale je mi jasné, že mě ještě nechápe. Ráda se poučím, jak to děláte vy.
Tak za sebe říkám, že v 10ti měsících Naty mooc dobře věděla co znamená důrazné NE.
Teď teda bojujem s naprostým neposloucháním a vzdorem na cokoliv, ale to je jiná kapitola. Já asi na vztek v 10ti měsích (vlastně i teď) reagovala tak, že jsem na ní chvilku mluvila, snažila se jí uklidint, zabavit a když to nepomohlo, holt se vztekala dokud např. nedostala jídlo nebo jsem jí nepřebalila. Jako uvařit a nandat to jídlo musim, přebalovat se holt taky musí, co naděláme…
Ahoj Ewule, zdravím
.
Koukám, že se potkáváme docela často ![]()
Moje dítě se taky děsně vzteká. Ze začátku dělám jako že nic, pak na něj mluvím, uklidňuji, snažím se odvést pozornost.
Nejlepší je něco neotřelého vrazit do ruky. Ale ne vždy to zabírá. Tak se holt vzteká a já tiše pěním. Snažímse z toho nic nedělat, ale někdy se mrská tak, že ho ani nemůžu svléknout/obléknout, natož přebalit. No jo, každý takový úkon je u nás boj. Nakonec z toho vyjdeme oba zpocení, ale pak se zase hned rozesmíváme.
Pokud jde o NE - on dobře rozumí, když něco nesmí a řeknu důrazně ne. Ale u vztekání to nezabírá. To není zakázaná činnost sama o sobě, takže zakazovat mu vztekání se ti asi nepodaří ![]()
Ahojik,u nás pomohlo odvézt do jiné místnosti,nedělat u vztekání obecenstvo.To zabralo vždy.Pokud máš dítko kam odvézt a odejít bezestrachu,že ti tam něco provede skus to.Čím víc budeš „dělat humbuk kolem vztekání“tím víc a razantněji se bude takto prosazovat.Ty v této při musíš zvítězit jinak bude hůř.Mluvím z vlastní zkušenosti.Starší dcera(dnes 10letá)byla pěkný oříšek.A ne je NE i přes hodinový řev.Nepovol!!!
malá se taky vzteká, nejvíc když něco dělám u linky nebo při přebalování, holt jí musím něčím vždycky zabavit ( u přebalování vedou klíče, jsou na nich připlé různé blbosti ,když chci něco dělal u linky tak jí dám třeba velkou mrkev neukousne jí a je to pro ní zábava,je zledničky tak i pěkně chladí,slovu NE,rozumí už pěkně dlouho,ale zkouší mě jak zajdu za roh už se sápe na kytku nebo na provázky na žaluzie, zařvu důrazně ne a hned od toho místa peláší pryč s potutelným úsměvem na rtech
Rozlišuji vztekání a řev, že mě chce.
Pokud se vztekal, že nechce přebalovat, oblékat.. Snažím se odvést pozornost, vrazit mu cokoli, co je po ruce- krém, plenku a zabavit. snažit se v této situaci říct ne, nemá smysl. Dítě podle mě nepochopí, že NE se vztahuje k jeho křiku.
Pokud řve, když připravuji jídlo, neberu to jako vztekání. zřejmě chce být zrovna u mě nebo jídlo chce hned a nedokáže v tomto věku pochopit, že hned nejde. V tomto případě buď přípravu jídla odložím a počkám až bude mít náladu na samostatnou hru, nebo naložím do šátku a sleduje přípravu se mnou.
Pak se sem tam vztekne, že chce něco, co zkrátka nejde- chce sahat do zásuvky, tlouct do akvárka, do skleněného stolku, sahat na troubu… Tady řeknu důrazně NE, kluk to pochopí, přestane to dělat, ale rozeřve se, že chce. Když mám dobrou náladu, tak odvedu pozornost, když mě fakt štve, tak ho nechám svému osudu vyvztekat.
Já jsem to asi špatně napsala. To vztekání se a slovo NE nemá souvislost
NE říkám jen když dělá něco, co je pro něj nebezpečný, ne když se vzteká a nebo pláče, to vím, že bych si se svým NE moc nepomohla ![]()
Taky se přidávám k ostatním maminkám,protože náš prcek se taky dokáže pěkně vztekat…
hlavně u přebalování a oblíkání..pomáhá mi ho něčím zabavit,někdy to funguje,někdy ne.. ![]()
A s tím NE,tak to u nás fungovalo do doby než přijela hlídat tchýně
od té doby na NE nereaguje a můžu zvyšovat hlas,křičet…nepomáhá nic ![]()
Ahojky,
tak u nas byl vztek take a i dnes cas od casu stale zkousi jestli polevim.
Kdyz zacal ( asi pred 2 tydny ) u prebalovani delat takovy cirkus, ze se nedal udrzet. Tak jsem " pochytala " jeho rucicky a pritiskla je ksobe a tim jsem ho primackla k prebalovaku a tise a klidne jsem na nej promlouvala a vysvetlovala, ze se musi prebalit a ze to vydrzi a bude v klidu. Za 3 dny byl v klidu…pochopil, ze nepolevim a ze musi vydrzet. Obcas to zkousi, ale jinak to jde.
Uz take vyzkousel vztekani na podlaze, kopal nohama a kricel a ruce rozhazoval - jsem vylozene nechapala.. - ale udelala jsem to same a od te doby nic. tuk tuk tuk..ale musela jsem vydrzet , zkousel se vymanit a vztekat cca 5 - 10 min, ale ja nepolevila, byla jsem porad v klidu, mlela sve porad dokola, pohladila ho take atd…to fungovalo..
tak preju at to u vas take zabere.. ![]()
Mihaicka píše:
Ahojky,
Kdyz zacal ( asi pred 2 tydny ) u prebalovani delat takovy cirkus, ze se nedal udrzet. Tak jsem " pochytala " jeho rucicky a pritiskla je ksobe a tim jsem ho primackla k prebalovaku a tise a klidne jsem na nej promlouvala a vysvetlovala, ze se musi prebalit a ze to vydrzi a bude v klidu. Za 3 dny byl v klidu…pochopil, ze nepolevim a ze musi vydrzet. Obcas to zkousi, ale jinak to jde.Uz take vyzkousel vztekani na podlaze, kopal nohama a kricel a ruce rozhazoval - jsem vylozene nechapala.. - ale udelala jsem to same a od te doby nic. tuk tuk tuk..ale musela jsem vydrzet , zkousel se vymanit a vztekat cca 5 - 10 min, ale ja nepolevila, byla jsem porad v klidu, mlela sve porad dokola, pohladila ho take atd…to fungovalo..
tak preju at to u vas take zabere..
No, zkoušela jsem už kolikrát techniku pevného objetí, poprvé vydržel řvát a vzpínat se 2h, byli jsme zpocení oba a Mareček přišel o hlas, od té doby jsme to zkoušela 2× a vždy by to dopadlo stejně, prostě nechápe o co mi jde. Nejlíp pomůže pomazlit, když nepomůže, tak je jasný, že je unavený, ale to je klidně i hodinu po tom, co spal třeba 2h!
Ewule0712 píše:Mihaicka píše:No, zkoušela jsem už kolikrát techniku pevného objetí, poprvé vydržel řvát a vzpínat se 2h, byli jsme zpocení oba a Mareček přišel o hlas, od té doby jsme to zkoušela 2× a vždy by to dopadlo stejně, prostě nechápe o co mi jde. Nejlíp pomůže pomazlit, když nepomůže, tak je jasný, že je unavený, ale to je klidně i hodinu po tom, co spal třeba 2h!
Ahojky,
Kdyz zacal ( asi pred 2 tydny ) u prebalovani delat takovy cirkus, ze se nedal udrzet. Tak jsem " pochytala " jeho rucicky a pritiskla je ksobe a tim jsem ho primackla k prebalovaku a tise a klidne jsem na nej promlouvala a vysvetlovala, ze se musi prebalit a ze to vydrzi a bude v klidu. Za 3 dny byl v klidu…pochopil, ze nepolevim a ze musi vydrzet. Obcas to zkousi, ale jinak to jde.Uz take vyzkousel vztekani na podlaze, kopal nohama a kricel a ruce rozhazoval - jsem vylozene nechapala.. - ale udelala jsem to same a od te doby nic. tuk tuk tuk..ale musela jsem vydrzet , zkousel se vymanit a vztekat cca 5 - 10 min, ale ja nepolevila, byla jsem porad v klidu, mlela sve porad dokola, pohladila ho take atd…to fungovalo..
jenže pevné objetí nemá být o tom, že potrestáš dítě tím, že ho pevně držíš, aby se uklidnilo.
http://www.rodina.cz/clanek7847.htm
neczuz píše:Ewule0712 píše:jenže pevné objetí nemá být o tom, že potrestáš dítě tím, že ho pevně držíš, aby se uklidnilo.Mihaicka píše:No, zkoušela jsem už kolikrát techniku pevného objetí, poprvé vydržel řvát a vzpínat se 2h, byli jsme zpocení oba a Mareček přišel o hlas, od té doby jsme to zkoušela 2× a vždy by to dopadlo stejně, prostě nechápe o co mi jde. Nejlíp pomůže pomazlit, když nepomůže, tak je jasný, že je unavený, ale to je klidně i hodinu po tom, co spal třeba 2h!
Ahojky,
Četla jsem knihu od p. Prekopové, já ho tím netrestám, já se snažím ho uklidnit, o tom to podle mě je, možná se mýlím. Byla jsem dokonce v jednom mateřském centru a paní mi ukazovala, jak to mám dělat a nepustit za žádnou cenu, dokud se dítě neuklidní-což je u nás nepraktikovatelné ![]()
Ewule0712 píše:neczuz píše:Četla jsem knihu od p. Prekopové, já ho tím netrestám, já se snažím ho uklidnit, o tom to podle mě je, možná se mýlím. Byla jsem dokonce v jednom mateřském centru a paní mi ukazovala, jak to mám dělat a nepustit za žádnou cenu, dokud se dítě neuklidní-což je u nás nepraktikovatelnéEwule0712 píše:jenže pevné objetí nemá být o tom, že potrestáš dítě tím, že ho pevně držíš, aby se uklidnilo.Mihaicka píše:No, zkoušela jsem už kolikrát techniku pevného objetí, poprvé vydržel řvát a vzpínat se 2h, byli jsme zpocení oba a Mareček přišel o hlas, od té doby jsme to zkoušela 2× a vždy by to dopadlo stejně, prostě nechápe o co mi jde. Nejlíp pomůže pomazlit, když nepomůže, tak je jasný, že je unavený, ale to je klidně i hodinu po tom, co spal třeba 2h!
Ahojky,
Jastě, v pohodě. mě jen přišlo, že reaguješ na příspěvek před tebou a to rozhodně pevné objetí nepopisuje.