Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobry den,
Mam rok a pul starou dcerku. chvilku neposedi, neustale by chodila.uz ani kocarek nepouzivame, nechce v nem byt. Nicmene k problemu. Kdyz nastoupime do mhd, zacne jecet a vztekat se, protoze nechce sedet v klidu. Prosim, nemate nejake rady a triky jak ji uklidnit?
Dekuji moc za rady ![]()
Jídlo, hračky, roubík
Ono moc rad není, vysvětlit, nutnou dobu vydržet, zkoušet zabavit.
@Gabřule píše:
Dobry den,Mam rok a pul starou dcerku. chvilku neposedi, neustale by chodila.uz ani kocarek nepouzivame, nechce v nem byt. Nicmene k problemu. Kdyz nastoupime do mhd, zacne jecet a vztekat se, protoze nechce sedet v klidu. Prosim, nemate nejake rady a triky jak ji uklidnit?
Dekuji moc za rady
Ja zatim kocarek pouzivam. Jinak jestli mas trestidlo jako ja doma, tak pomuze jenom jidlo. Jinak bude jecet a vrestet na cely bus, ze by nas vyhodili. Pojedu s ni v nedeli sama vlakem, jsem na to velice zvedava.
Řekni jí, že řidička loví Pokémony a jestli jí bude někdo z pasažerů rušit, přijde mu naplácat.
Nebo zkus zabavit kombinací jídla, hraček, půjč telefon a přehrávej videa nebo fotky…
Dneska jsem vyzkousela kombinaci snad vseho krome mobilu. Nabizela jsem piti, jidlo, hracky, klesla jsem az na to, ze jsem nabidla i dudel…vse zabavilo asi na 5 vterin a konec… No, asi proste vysvetlovat a vysvetlovat a doufat, ze to brzo prejde
jsem totalne vystavena a vse vidim cerne ![]()
Co na ni „převést zodpovědnost“. Ať ti hlídá kabelku - ji posadit a stát nad ní. Nebo jí dát její vlastní? Nebo ať veze kočárek. S nějakým dětským sporťákem se do MHD vejdete, ne? Nebo panenku do nosítka. Mluvit s ní o tom třeba půlhodiny před tím, než nastoupíte. Že musí sedět, jinak spadne a něco se jí stane. Jak dlouho a kolem čeho pojedete, aby to sledovala, kde budete vystupovat.
@Aries6 tak kocarek nebo kabelka pro ni by mozna mohla zabrat:-) diky za tip:-) kdyz vidim maminky s detma, co pekne sedi a koukaji z okna, jen tise zavidim a sama sebe se ptam, jestli jsem nekde neudelala chybu:-)
@Halibar A co je na tom? Základní chyba rodičů, že děti pořád berou za malé a nevysvětlují. A pak se ve 3 letech najednou diví…
Já vysvětluju od malička a představ si že mé rok a 5 měsíců staré dítě některé věci velice dobře chápe. (samozřejmě né vždy chce spolupracovat, ale poslouchá jak vysvětluju, případně „něco“ odpoví..)
Děti jsou plnohodnotní lidé a tak bychom s nimi měli jednat.
@Halibar A co je na tom? Základní chyba rodičů, že děti pořád berou za malé a nevysvětlují. A pak se ve 3 letech najednou diví…
Já vysvětluju od malička a představ si že mé rok a 5 měsíců staré dítě některé věci velice dobře chápe. (samozřejmě né vždy chce spolupracovat, ale poslouchá jak vysvětluju, případně „něco“ odpoví..)
Děti jsou plnohodnotní lidé a tak bychom s nimi měli jednat.
@Ráchelia můj syn si teda nechá vysvětlit až teď a to jsou mu 2. Ale je pravda že většina rodičů radši hned naseká na zadek ![]()
@Gabřule píše:
Dobry den,Mam rok a pul starou dcerku. chvilku neposedi, neustale by chodila.uz ani kocarek nepouzivame, nechce v nem byt. Nicmene k problemu. Kdyz nastoupime do mhd, zacne jecet a vztekat se, protoze nechce sedet v klidu. Prosim, nemate nejake rady a triky jak ji uklidnit?
Dekuji moc za rady
Umožnit jí, aby koukala z okna ven.