Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Přeji hezký večer.
Jsem maminkou 9M chlapečka a zůstali jsme sami. Blíží se snížení RP a já netuším jak budeme dál fungovat. Momentálně dostávám 8100 (i s příspěvky na dítě) a tak tak vycházím (víc jak půlku zaplatím za nájem a pojištění). Na příspěvek na bydlení nárok nemám, jelikož bydlím na ubytovně (nejlevnější nájem ve městě), tudíž nemám nájemní smlouvu, ale smlouvu o ubytování. Žádost o výživné na mě a na malého jsem už podala, ale kdoví jak dlouho se ty soudy potáhnou. Když jsem se byla ptát na sociálce, odkázali mě na hmotnou nouzi, kde se mnou ale ‚velice milá a sympatická‘ paní byla velmi rychle hotová. Mé životní minimum je 4800, čili po snížení RP mi přispějou částkou 500Kč. Už ale nikoho nezajímá, že až zaplatím nájem a pojištění zbyde mi pouhých 300Kč. Tak pro koho ta hmotná nouze sakra je? Že se vůbec ptám tady v tom státě..
Tak bych se teda ráda zeptala, zda některá nejste v podobně špatné situaci a jak to řešíte. Přemýšlela jsem i nad nějakou brigádou, ale není pro mě moc jednoduché sehnat hlídání, jelikož jsem mladá mamina (19 let), tak mý rodiče jsou mladí prarodiče a tolik volného času, zejména kvůli práci, nemají.
Předem velmi děkuji za odpovědi, milé maminky ![]()
Tak já bych v první řadě skásla tatínka, píšeš o žádosti na výživné, že jsi je podala, proč neplatil dosud, proč jsi to neřešila dřív?
Nemůžeš bydlet u rodičů? aspon na přechodnou dobu?
Jak z tatínkem dětí vycházíš?Nešlo by se s ním domluvit,že by sis přes něj vzala tříletou variantu?
Počkat. Když bydlíš na ubytovně a teda nemáš nájemní smlouvu, tak ale i tak by si měla mít nárok na nějaké peníze.
Tchýně bydlela se synem na ubytovně a dostávali 10tis.. Musela mít teda potvrzení o tom, že nájem vždy zaplatí, jinak nic. Žádnou smlouvu neměla, ty máš alespoň tu smlouvu o ubytování. Já bych zkusila jít za tím, kdo má tu ubytovnu na starost, vysvětlit mu situaci a uvidí se jak dál.
Bydlel tady do března s náma. Takže je to čerstvé. A jelikož je bez práce, tak jediné, co od něj slyším je, že až budou peníze, tak pošle. Asi si to představuje tak, že synovi řeknu, že teď papat nebude a on to pochopí a papat prostě nebude.
Stěhovali jsme se těsně před narozením dítěte, garsonka je plně vybavená, naši se kvůli mě dost zadlužili, takže stěhování zpět k nim do 2+1, kde už tak bydlí 3, je nereálné.
@MaselQa píše:
Počkat. Když bydlíš na ubytovně a teda nemáš nájemní smlouvu, tak ale i tak by si měla mít nárok na nějaké peníze.Tchýně bydlela se synem na ubytovně a dostávali 10tis.. Musela mít teda potvrzení o tom, že nájem vždy zaplatí, jinak nic. Žádnou smlouvu neměla, ty máš alespoň tu smlouvu o ubytování. Já bych zkusila jít za tím, kdo má tu ubytovnu na starost, vysvětlit mu situaci a uvidí se jak dál.
Tuto ubytovnu vlastní nemocnice. Samozřejmě už jsem se tam byla ptát, jestli by to nešlo nějak udělat, přehazovali si mě jako horký brambor a nakonec mě s tím stejně velice nenápadně poslali do háje.
@omites píše:
A co tvoji rodiče, nepomohli by?
To je právě to..oni by pomohli, už tak mi dost pomáhají. Občas mi nakoupí, koupí něco malému. Ale nemůžu po nich chtít několik tisíc měsíčně, když ještě teď splácí vybavení garsonky ![]()
@ejmy píše:
Bydlel tady do března s náma. Takže je to čerstvé. A jelikož je bez práce, tak jediné, co od něj slyším je, že až budou peníze, tak pošle. Asi si to představuje tak, že synovi řeknu, že teď papat nebude a on to pochopí a papat prostě nebude.
Stěhovali jsme se těsně před narozením dítěte, garsonka je plně vybavená, naši se kvůli mě dost zadlužili, takže stěhování zpět k nim do 2+1, kde už tak bydlí 3, je nereálné.
A o jakou garsonku jde, když pišeš že bydlíš na ubytovně?? Kvůli čemu se teda rodiče zadlužili?
Já myslím, že by jsi měla za nima přijít, vyložit karty na stůl. A dohormady se snažit přijít na nějaké schůdné řešení. Od státu toho moc nedostaneš, od otce jak píšeš, taky moc ne. Tak ti zbývá podpora rodiny. Jinak se fakt asi půjdete pást. ![]()
Do dvou let dítěte budeš muset nějak přežít, asi s pomocí rodičů, snažit se pumpnout otce dítěte, pak bych šla do práce, dítě do jeslí.
@Bohemund píše:
A o jakou garsonku jde, když pišeš že bydlíš na ubytovně?? Kvůli čemu se teda rodiče zadlužili?
Jsou to garsonky o rozloze asi 34 metru ctverecnich. Zadluzili se kvuli veskeremu vybaveni, ktere bylo potreba (pracka, lednicka, nabytek, veci pro maleho, koberce..vsechno dohromady slo k nejakym 80 tisicum)
@muffinka89 drahé…pokud zakladatelce zbydou tři stovky, tak určitě bude výhodnější jít do práce, samozřejmě je otázka, zda jesle sežene, nevím jaké má možnosti, já bych třeba měla možnost dát dítě do jeslí.