Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Já mám strach ze situace ve světě, je to hrůza, co se v poslední době děje. Mám hrůzu z představy, že by mé děti zažily válku. Mám strach o své nejbližší, které nade vše miluji.
@Jarka K píše:
Bojím se o syna. Dokážu si v hlavě vykonstruovat neskutečný scénáře… doteď to bylo hlavně ohledně nemocí nebo že se mi někde ztratí v davu… teď začal chodit ven sám, tak se to ještě prohloubilo. Že někam spadne, někdo ho unese… dokážu sama sebe úplně vydeptat…
Já mám něco podobného, snažím se to nepřipouštět, ale ty myšlenky mě též napadají. Myslím, že je to krom jiného i tím, jak nás neustále straší média. Nebo na FCB jsou pořád žádosti na přispění na nemocné děti i s fotkama. Tak mě to asi straší a zůstává mi to v hlavě…
@Nowuka2 píše:
Ještě mě teď napadlo, jak se oteplilo a chodí na hřiště.. Tak že třeba leze na vrch skluzavky, zavrávorá, spadne a zlomí si vaz atd… Už to není žádný batole a snažím se ji moc „nekorigovat“, ať se rozvíjí a není připosera, nicméně mám vždycky staženou řiť dost důkladně, brr.
Já taky. Asi jsme poserové ale převážně my, maminky. Přítel když jde s malou ven, tak se vyblbnou na skluzavkách, na písku a oba dojdou vysmátí. Já když kolikrát vidím, jak „balancuje“ na skluzavce, tak bych se z toho zbláznila ![]()
@Eliška N. píše:
Já taky. Asi jsme poserové ale převážně my, maminky. Přítel když jde s malou ven, tak se vyblbnou na skluzavkách, na písku a oba dojdou vysmátí. Já když kolikrát vidím, jak „balancuje“ na skluzavce, tak bych se z toho zbláznila
Jo, přesně. My když jdem ven všichni i s manželem tak já musím sedět zády k nim a nedívat se, to bych se ustrachala
![]()
Posledních pár měsíců postupně přehodnocuji svůj postoj k životu a tím i své životní hodnoty. Právě proto, že mám strach, že se jednou na sklonku života otočím a zjistím, že jsem to celé promrhala. Cítím, jak mi ubíhají minuty dny roky a já stále toužím po šťastném a spokojeném životě. Nemluvím o tom, že chci procestovat svět, získat nobelovku, vystudovat hromadu škol a mít velký majetek. Chci prostě jen šťastně žít, smát se, mít rodinu… Bojím se, že ten život a jeho možnosti jen tak promrhávám starostmi a smutkem a zapomínám ho žít.
@Kverčice píše:
Posledních pár měsíců postupně přehodnocuji svůj postoj k životu a tím i své životní hodnoty. Právě proto, že mám strach, že se jednou na sklonku života otočím a zjistím, že jsem to celé promrhala. Cítím, jak mi ubíhají minuty dny roky a já stále toužím po šťastném a spokojeném životě. Nemluvím o tom, že chci procestovat svět, získat nobelovku, vystudovat hromadu škol a mít velký majetek. Chci prostě jen šťastně žít, smát se, mít rodinu… Bojím se, že ten život a jeho možnosti jen tak promrhávám starostmi a smutkem a zapomínám ho žít.
Toto bylo napsané moc hezky, dojalo mě to. Musím si to sama v sobě také tak uvědomit. Dříve jsem takové obavy a strachy neřešila, ale od té doby, co mám dítě, se to obrátilo a já pořád přemýšlím „aby se někomu něco nestalo“. To je ale samozřejmě špatně. Když se to stane, tak stejně se to bude řešit. Vždycky se vše vyřeší. A když to zrovna nebude k mému prospěchu, tak si z toho mám něco uvědomit a vzít. Hodně mi teď pomáhá číst si, co jste tu napsali. Ledasco si uvědomuji. Akorát si to v sobě musím nastavit jinak.
Já jsem se začala hodně bát o své děti a tak celkově, když jsem pořád sledovala tv, hlavně zprávy, to jsem vždy začala vidět vše černě a fantazie se mi rozjela na plné obrátky.
Tak jsem se naštvala a přestala sledovat zprávy a je to už přes rok, co nevím, co se děje ve zprávách, vůbec nevím, jaká reklama frčí zrovna teď atd.
Prostě jsem si přestala dopřávat každodenní půlhodinku deprese skrze tv.
A je mi o mnoho lepší ![]()
Albert Einstein 150
německo-americký fyzik, autor teorie relativity 1879 – 1955 „Každý má dvě možnosti. Jsme buď naplněni láskou…, anebo strachem.“
Mike Horn 1
jihoafrický-švýcarský cestovatel 1966 „Když budeš mít strach, umřeš. Když strach mít nebudeš, taky umřeš. Tak proč se bát? “
„Lidé se bojí smrti tak, jako se děti bojí jít do tmy. A právě jako přirozený strach dětí vzrostl všelijakými pověstmi, tak vzrost i ten druhý.“
„Chceš-li člověka ovládnout, vyvolej v něm strach.“
Veronica Roth 9
americká autorka 1988 „Nejde o to, ničeho se nebát. To ani není možný. Jde o to, naučit se svůj strach ovládat a nenechat ho rozhodovat za sebe. - Divergence“
Mám strach pouze o manžela, většinou aby neměl autonehodu hodně jezdí, nějaký fatální úraz při sportu nebo v letadle (hodně cestuje) a pak o malou - a to, že mi ji někdo unese - třeba, že se začtu do etikety v obchodě a najednou je malá pryč, nebo, že nedojde ze školy domů a já se nikdy nedozvím, co se stalo, jestli žije nebo ne, jestli trpí…ježíš fuj to je masakr, žít pak celý život v nejistotě. Celý život bych si vyčítala, že jsem ji nechala samotnou
to snad ještě horší než nějaká nehoda nebo nemoc, ani zabít bych se nemohla, protože co kdyby žila a nakonec by se našla..??
jinak věci, které nemůžu dopředu moc ovlivnit mě ani moc nevzrušují, osud je osud, co mě potká to mě potká…
@Petulka1234 píše:
Já jsem se začala hodně bát o své děti a tak celkově, když jsem pořád sledovala tv, hlavně zprávy, to jsem vždy začala vidět vše černě a fantazie se mi rozjela na plné obrátky.
Tak jsem se naštvala a přestala sledovat zprávy a je to už přes rok, co nevím, co se děje ve zprávách, vůbec nevím, jaká reklama frčí zrovna teď atd.
Prostě jsem si přestala dopřávat každodenní půlhodinku deprese skrze tv.
A je mi o mnoho lepší![]()
Albert Einstein 150
německo-americký fyzik, autor teorie relativity 1879 – 1955 „Každý má dvě možnosti. Jsme buď naplněni láskou…, anebo strachem.“Mike Horn 1
jihoafrický-švýcarský cestovatel 1966 „Když budeš mít strach, umřeš. Když strach mít nebudeš, taky umřeš. Tak proč se bát? “„Lidé se bojí smrti tak, jako se děti bojí jít do tmy. A právě jako přirozený strach dětí vzrostl všelijakými pověstmi, tak vzrost i ten druhý.“
- Francis Bacon
„Chceš-li člověka ovládnout, vyvolej v něm strach.“
Veronica Roth 9
- Paulo Coelho
americká autorka 1988 „Nejde o to, ničeho se nebát. To ani není možný. Jde o to, naučit se svůj strach ovládat a nenechat ho rozhodovat za sebe. - Divergence“
Tak to, že se člověk bojí o své blízké, je asi normální. Také mám obavy. Ale je to tak, jak se tu píše - nesmíte se tím nechat ovlivnit - co se má stát, stane se.
Holky strach jako treba z nemoci atd.si vytvarime sami ve sve mysli.
Myslenky to nejsme my. Proto je nechme plynout a neztotozujme se s nimi. Jediny a zaruceny lek je PRITOMNY OKAMZIK!!Vim o cem pisu!!
Omlouvám se za plevelení, ale musí to někde ven. Mám momentálně šílený strach. Najdednou se nám přestalo ve firmě dařit, ze dne na den téměř stop obratů. A já mám strašný strach. Jsme malá firmička, ale máme 4 zaměstnance na částečné úvazky, musíme platit nájmy.. Peníze už jen na měsíc a půl provozu, pokud se něco nezlepší. Tohle jsme nikdo nečekali a vůbec nechápu, co se děje. Prosím o zázrak..
@Anonymní píše:
Omlouvám se za plevelení, ale musí to někde ven. Mám momentálně šílený strach. Najdednou se nám přestalo ve firmě dařit, ze dne na den téměř stop obratů. A já mám strašný strach. Jsme malá firmička, ale máme 4 zaměstnance na částečné úvazky, musíme platit nájmy.. Peníze už jen na měsíc a půl provozu, pokud se něco nezlepší. Tohle jsme nikdo nečekali a vůbec nechápu, co se děje. Prosím o zázrak..
A v cem podnikate? pokud to nevadi, ze se ptam, nebo neni specificke zbozi
@Kralikcek Nemuzu psat konkretne. Mame trochu specificky produkt, ale konkurence se nezastavila, jede porad. Jenze k nam ani nikdo neprijde. Neni koho obslouzit ![]()