Poradna o výběru kočárků a autosedaček
Lukáš Fiala
Vozím teď malou ve vajíčku na přední sedačce a potřebovala bych ji už přendat do větší. A vůbec netuším, za jakých podmínek může sedět pořád vepředu. Mám pultíkovku posměrnou, jde to nebo ne?
Vzadu na třetím místě máme jenom dvoubodový pás, tak tam to nejde
. (leda Romer Eclipse, mě napadl).
Díky.
Pokud bude vepředu po směru, tak není problém. Jen je potřeba mít aktivovaný airbag a sedačku posunutou až úplně dozadu.
@Janli tyjo jsi si jistá? Já měla za to, že naopak vepředu pouze proti směru jízdy a s vypnutým airbagem ![]()
@Bídžej tak je to s miminkem ve vajíčku…Starší dítě v klasické sedačce po směru jízdy, se zapnutým airbagem být může ![]()
Jojo, může být dítě ve větší autosedačce po směru, se zapnutým airbagem a sedačkou posunutou dozadu. Popravdě nevím, kde se vzal názor, že to nelze…ale lze ![]()
@Berry77 píše:
@Lucie_Sx na sedadlo spolujezdce ji dát můžeš, pokud je po směru + zapnout airbag. Věc druhá je, že je to nejnebezpečnější sedadlo z celého auta
Ono to taky nemusí být tak jednoznačné, já vozila maličké děti na pravé straně (jedno na místě spolujezdce, jedno za ním). Většinou jsem s nimi jen přejížděla krátké trasy k prarodičům a cestou se stavila v obchodě apod., a na většině těch míst bylo podélné parkování podle docela rušné silnice. Vyhodnotila jsem jako mnohem větší riziko manipulaci s dítětem směrem do silnice, než dítě na přední sedačce. Vídala jsem tam často rodiče, kteří se snažili upnout dítě do sedačky a zadek a otevřené dveře do silnice (když jely dva náklaďáky proti sobě, už tam měly problém), nebo dítě, které vyskočilo ze sedačky a v té silnici se cukalo jít za ruku. Já vyndavala a zandavala obě děti směrem k chodníku a byla jsem mnohem klidnější. To jen, že to má víc úhlů pohledu.
@Berry77 píše:
@Lucie_Sx na sedadlo spolujezdce ji dát můžeš, pokud je po směru + zapnout airbag. Věc druhá je, že je to nejnebezpečnější sedadlo z celého auta
Je to sice nejnebezpečnější sedadlo, ale já to takhle řešila, když jsem s batoletem jezdila sama delší trasy. Malá tam byla víc v klidu a mohla jsem ji celkem bezpečně podávat křupky, pití, hračky… V tomhle případě je mnohem nebezpečnější mít řvoucí dítě upoutané vzadu a otáčet se.
To o nejnebezpečnějším místě platilo kdysi, když nebyly airbagy a ostatní bezpečnostní prvky. Teď jsou naopak nebezpečnější zadní sedadla, protože tam nic takovýho není.
@Berry77 a proč by nebylo OK? Je pripoutane stejně jako vzadu, rozdil mete, dva?? zabít se člověk může jak vepředu, tak vzadu, tak venku na chodníku. Zase bych to tak neprožívala
Díky moc. Ještě si říkám, pokud nepůjde sedadlo posunout až úplně dozadu, lze mít zapnutý ten airbag…? Tipuju, že sedadlo musí jít posunout dozadu aspoň o tu hloubku autosedačky.
Nebezpečné sedadlo to je určitě, na druhou stranu, to by tam nesměl sedět nikdo, a na místě řidiče taky radši ne. Auto mi obecně přijde nebezpečné celé…
@Berry77 Nevím, co dělala Rolincová, ale asi nekoukala na cestu. To já zvládám. Ale určitě někdo dokáže zachovat klid i při 3h jízdy s ječením, to pak joo ![]()
@Lucie_Sx auto nebezpečné je…s tím rizikem do tohoto jde každý. Ale jestli sedí dítě vzadu v sedačce nebo o metr před tím, také v sedačce už nebude hrát až takovou roli. Kamion do tebe může napálit zezadu a rozmaširovat zadní sedačky stejně…jako by do tebe napálil zepředu a rozmaširoval přední… Stát se může prostě cokoliv. Každopádně zákon mluví jasně a mít sedačku vepředu můžeš ![]()