Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den mamči,
poraďte jak na zábaly při horečce.Dneska nám vylítla horečka na 38,4. Prcek na to co má tedy funguje parádně.ale hoří. Jen jsem slyšla o zábalech octových na ruce a nohy, ale né snad když mají ty končetiny studené. Poraďte jak jí srážet tu horečku, pokud nebude ustupovat. Jinak střídám po 4 hodkách Nurofen a Panadol. ale jinak nevim co mužu ještě udělat. Díky Jarka
Ahoj,
pokud vím, tak studené zábaly se mají dělat buď jen na ruce a nohy, nebo na tělíčko. Nikdy ne celé tělo - mohlo by to vyvolat teplotní šok. Ještě je možná vlažná sprcha - začít na teplejší a postupně ochlazovat, a to celé tělo odspodu a včetně hlavičky nakonec.
Octové ponožky se dávají na nožičky, ale jak je to u studených končetin, to netuším. Matýsek má při horečce vždycky rozpálené dlaně i chodidla. Zábaly se nám osvědčily, ale teď už je odmítá.
Snad vám něco pomůže, ať se dlouho netrápíte.
https://www.emimino.cz/modules.php?…
Koukni sem, o zábalech je tam toho hodně
Ještě dodávám k tomu co tu je již psáno, že zábaly se dávají při teplotě nad 39 stupňů!!! ![]()
Štefka píše:
Dobrý den mamči,
poraďte jak na zábaly při horečce.Dneska nám vylítla horečka na 38,4. Prcek na to co má tedy funguje parádně.ale hoří. Jen jsem slyšla o zábalech octových na ruce a nohy, ale né snad když mají ty končetiny studené. Poraďte jak jí srážet tu horečku, pokud nebude ustupovat. Jinak střídám po 4 hodkách Nurofen a Panadol. ale jinak nevim co mužu ještě udělat. Díky Jarka
no, osobně bych teda nestřídala léky při teplotě pod 39stupňů - spíš až ke 40, pokud by to nechtělo klesat. Ale tohle není nijak dramatická horečka.
Zábaly se nedělají při studených končetinách, ale když jsou a je nutné zábal dělat (dělala jsem, když holce hodinu po podání nurofenu v noci na 38,5 vyletěla horečka na 41,3), tak na radu z pohotovosti na hrudník.
Jinak při téhle teplotě bych radši sprchovala než dělala zábaly.
Mmch Odyseo myslím si, že zábaly/sprcha jsou šetrnější metody než léky.
My většinou malou po:,–(íme do malé vaničky, kterou napustíme vlažnou (ne studenou!) vodou až po okraj - ona si tam chvíli posedí a ani jí to nijak extra nevadí, hraje si s kelímky a míčky, a horečka jí pak opravdu klesne. Možná to není úplně nejsprávnější postup, ale nám se při horečkách nad 39 osvědčil nejlíp.....