Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
jenom jsem se chtěla zeptat, jaké máte zkušenosti se spálou a eventuálními komplikacemi. Naše Zuzka (22 měsíců) je nemocná od neděle, v noci na pondělí se osypala a hned ráno nám doktor diagnostikoval spálu. Zůstala doma, do středy dostávala píchaný penicilin, od dnešního rána jí dáváme penicilin v sirupu po 8 hodinách. Vyrážka jí krásně vybledla už do té středy. Trochu mi dělá starost, že vzhledem k tomu, že je malá už od pondělka úplně bez teplot, nechce ani slyšet o tom, že by třeba seděla a klidně si hrála (o ležení nemluvím vůbec). Prostě se chová a vypadá úplně jako zdravá. Dětský doktor mi říkal, co už vím, a sice, že s tím u takového prcka nic nenadělám. Na druhou stranu jsem četla různé story o tom, jak si nemocný se spálou ani nemohl dojít na záchod, protože měl úplně zakázané vstávat z postele, aby se omezilo riziko komplikací.
Myslíte, že prostě chytla nějaký míň agresivní bacil a má mírnější průběh? Nebo se problémy můžou vrátit, nebo nedej bože vlézt třeba na ledviny?
Omlouvám se za délku, opravdu mi to dělá starosti. Sama jsem spálu neměla, ale bratr byl asi ve 4 letech kvůli tomu v nemocnici, manžel taky, je to ale už dávno, takže nevíme, jaký je „normální“ vývoj nemoci.
Myslím, že tě mohu uklidnit - syn (5 let) měl spálu v prosinci. Probíhalo to tak, že ho jeden den trochu bolelo v krku, druhý den se typicky spálově osypal, teplota jen mírně zvýšená. Od doktorky dostal penicilin. Vyrážka začala po ATB hned ustupovat, teploty taky. Za tři dny vypadal jako zdravý. Klidový režim se moc nedařil, i když jsem se fakt snažila. Jen nechodil do dobrání peňáku ven a do školky jsem ho dala až v lednu po svátkách, takže byl doma skoro měsíc. Ale to jen že jsem stejně na mateřské, takže mi to nevadilo. Mladší syn to od něj ani nechytnul, i když v malém bytě se izolovat nedali. Takže ten průběh byl opravdu veeelmi pohodový, snad to tak bude i u vás.
Jo, ještě jsem zapomněla, tím hrozným průběhem mě strašila máti - za našich mladých let se děti se spálou prý běžně posílaly do nemocnice. Když měla spálu ségra před cca 35 lety, musela ji prý máti doma izolovat v jednom pokoji a všechny její použité věci dezinfikovat (nádobí, prádlo, ručníky). No asi peklo. Já jsem nedělala fakt nic zvláštního a spálu měl jen ten starší kluk, mladší kluk ani my s manžou nic. A to má mladší syn poruchu imunity, tak jsem strach trochu měla. Katka
P.S. Ale nechci tím vyvolávat dojem, že je možné spálu podceňovat, to určitě ne. Komplikace asi mohou být. Jen u nás to prostě byl hodně lehký průběh.
Ahoj,malé děti v posteli těžko udržet
.Klidový režim si myslím určují samy
.Když je jim opravdu špatně, nebudou příliš řádit.Aspoň tak je to u nás. Syn měl spálu 2× a to během 3měsíců.U první měl vysoké horečky přes 40 nekolik dnů (ale to on mívá u každé nemoci, je „horečkové dítě“), osypaný byl hrozně.Dle lékaře viróza a potničky
.Jakmile se teploty nelepšily,objevil se malinový jazyk,loupala se kůže, začala jsem listovat v chytrých knihách .DIagnóza, kterou jsem doktorovi přímo vnutila, byla potvrzena testy.Kluk měl 4 roky a byl doma poctivých 6 týdnů.Bohužel po nástupu do školky (některé děti byly se spálou doma ani ne týden) ji chytil znova.
Podchytla jsem to včas,nemoc měla opravdu velmi lepší průběh ( taky ale díky silnějším antibiotikům
).Užíval tentokrát nějaké léky preventivně kvůli srdíčku.Doma byl opět 6 týdnů. Jsme si teda užili.Ve školce jsem udělala rachot, protože tu potvoru chytil tam a přímo 2×. Kamarádka lékařka mi říkala, že infekční je i ta loupající se kůže, takže…Z rodiny to nechytl nikdo.Ve školce toho bylo víc.Nechápu, proč to matky dříve nemocných dětí neoznámily, určitě bych ho tam nedávala, aby to chytil znova
.Katty
To jsem taky řešila, protože jsem ve 20tt a docela jsem měla strach. Pediatr mě ujistil, že se nemusím bát, horší jsou virové infekce jako zarděnky, spalničky. Spála dobře reaguje na penicilin, ten se v těhotenství může, miminko by ohrožené být nemělo. Radši jsem volala i na gyndu, tam mi řekli totéž s tím, že mimčo je už „udělané“ a jenom roste, tak se nemusím bát, i kdybych to dostala. V 1. trimestru je potenciální průšvih cokoliv, ale v té situaci nejsem, tak jsem se neptala.
Samozřejmě kdyby ses osypala nebo měla pocit, že jsi tu spálu chytla, nech si to hned potvrdit od doktora, čím dřív se na:,–(í penicilin, tím je prý menší riziko komplikací (takže určitě i menší riziko pro miminko). A po penicilinu se taky rychle snižuje pravděpodobnost, že se nakazí někdo další (doktor nám řekl, když dal dceři první injekci penicilinu v pondělí, že už bychom to od středy později neměli dostat, po 1 dni už by měla být neinfekční). Přeju ti, ať to nechytnete, pokud už syn spálu dostal.