Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky,
mám 14 měsíční holčičku, která v roce po očkování byla nemocná (teploty, rýma). Rýma se jí tenkrát moc nespustila, nešlo odsávat, ale nemohla dýchat nosem, tak jsme dávali kapičky Nasivin, používali jsme Physiomer, zvlhčovali vzduch. Nic nepomohlo, doktor řekl, že víc dělat nemůžeme. Pak se zdálo, že se to zlepšilo, ale zhruba před měsícem začala dcerka hodně kýchat, v noci jakoby chrčet a trochu chrápat, ale opět nešlo nic odsát. Od té doby zase začala víc dýchat pusou než nosem a před týdnem se jí spustila hodně hlenovitá rýma. Dostali jsme kapičky Pamycon, hodně jsme odsáli, ale teď po tom týdnu jsme zase ve fázi, kdy už odsát nic nejde a přesto dcerka jakoby v nosohltanu chrčí a dýchá opět pouze pusou a v noci chrápe. Už nevím co dělat, abychom se toho zbavili. Nemáte někdo taky podobnou zkušenost s takhle dlouhodobou rýmou? Nebo je to něčím jiným? Dcerka měla cca v 6. měsíci prokázanou alergii na kravskou bílkovinu, ale asi od září loňského roku už nám doktorka řekla, že máme zkoušet pomalu zavádět třeba jogurt, nebo i normální Nutrilon. Nikdy se neobjevila žádná reakce, tak nevím, jestli takovéhle zahlenění by mohlo s tou alergií souviset? Nechce se mi hned zase letět k doktorovi, tak to zkouším touto cestou. Budu ráda za každý postřeh a zkušenost. Děkuji
Ještě jsem zapoměla dodat, že dcerce už delší dobu rostou špičáky, teď to graduje, dva už jsou prořízlé a další jsou nateklé. Mohlo by to mít podle vás taky souvislost s tou rýmou a zahleněním? Ještě jednou díky
Ta rýma by mohla souviset s růstem zubů.
Mě to podle popisu přijde jako klasickej průběh.
My se s tím pachtíme od října s pár malýma pauzama (akorát, že my teda přejdem ze zadní rýmy přes průhlednou na žlutozelenou a pak naprůhlená, zadní a chvilku nic a nanovo).
Řešení nemam. Zvlhčuju Sterimarem, když to houstne, dávám Olynth pro prcky. Te´d jsem koupila tymiánovou mast a Eucasol. Jak začne chrčet, začnu dělat masáže, aby jí to nesedlo na průdušky a šlo to ven. Teď se akorát chystam volat mudře, jsme řekla bych v chronické fázi a zrovna „jen chrčíme“, jestli můžem prubnout solnou jeskyni.
Doporučila mi dělat UM do Vincentky, což malé nejede, tak jí to dávám do vody. Víc fakt nemam tucha:(
Pokud je malá starší než rok, tak doporučuji vyzkoušet kapky SINUPRET
http://www.lekarna.cz/…apky-roztok/
Syn taky hodně trpí na rýmu a pokud už je moc zahleněný, používám tyto kapky. Vždycky se mu to hodně spustí a pak lze krásně odsát.
Ahoj, tohle řešíme už 3 měsíce u mí nejmladší 10 měsíční dcerky. Máme úplně všechny kapky z lékárny, dcera měla několikrát i zánět středního ucha, Pamycon také nepomohl, co nám ale pomohlo jsou ty klasické modré kapky na předpis. Po doužívání se rýma zase vrací, v noci chrápe, dýchá pusou, ale dosát nejde nic, tak zas epoběžíme pro modráky.
Taky mi to připadá jako zuby… Nám na zadní rýmu pomáhají Bendovy kapky, co nám píše mudra, vždycky jí to hezky protáhne dutiny a po dvou třech dnech začne zase dýchat nosem.
Taky mě napadá, jestli to nemůže být zvětšená nosní mandle.
Když byla moje sestra malá, tak taky strašně chrápala a často dýchala pusou a nakonec jí zjistili tu zvětšenou nosní mandli.Po jejím odstranění byla bez potíží.
Ahoj Teo,
řešila jsem s malou (6 měsíců) snad měsíc rýmu, nešlo se jí vůbec zbavit. Malá špatně jedla, spala, byla samozřejmě protivná. Mudra mi doporučila Otrivin Baby Care a metodu dvou kroků. Nejdřív nakapes kapky, tim se rozpusti hleny a potom to odsajes odsavackou. Hezky je to to vysvetleny na www.otrivinbabycare.cz. Doporučuju. H.
Já myslím, že zahlenění může být z toho kravského mléka, pokud u ní byla alergie prokázána. Zkus ho na čas vy:,–(it a uvidíš.
Nám zas rýma sedá na průdušky. Vždycky propláchnu nosík libenarem a za chvilku zkouším odsávat, většinou se to uvolní. A pak kápnu nasivin.
Naše holčička si z porodnice přinesla rýmu. Dnes je jí 6 týdnu a rýma stále přetrvává. Lékařka nám stále říká odsávat, vincentku, chodit ven na vzduch, doma často větrat, zvlhčovat vzduch..... ale rýma se nás drží pořád.
Nedělá ji problémy při krmení,že by měla úplně ucpaný nos ale během dne občas úplně chrčí. Bojím se, aby se z toho nevyvrbilo něco vážnějšího.
Holky prosím o radu. Koukala jsem, že na toto téma je tady víc diskusí, tak jen oživuji. Dcera 3 roky má delší dobu rýmu, které jí neumím zbavit
Nic jiného jí není, nekašle, je veselá, nemá teploty, jen jí prostě furt teče z nosu
Učitelky ze školky už před vánoci začaly hudrat, protože jí to furt musí utírat - nejde jí zatím smrkat. Ani se jim nedivím, utíráme ji nos prostě pořád
![]()
Na tříleté prohlídce si toho všiml i doktor, že je hodně zahleněná a předepsal pamycon. Rýmu v tu dobu už měla hustou, žlutou až zelenou. Týden jsme kapali a žádné nic moc zlepšení, leda v tom, že už je žlutá jen mírně. Ale teče furt
Což mi přijde divný, protože kdykoliv předtím měla pamycon napsaný (1× nebo 2×), tak vždy zabral ![]()
Co s tím? Dcera inhaluje vincentku, předtim dostávala nasivin pro děti. Synovi zabral, dceři ne
Mám tu ještě sterimar s mědí, tak ten taky můžu zkusit, ale už tomu moc nevěřím. Půjdem asi k dr.,ale co ten s tim? Na atb mi to zatím nějak nepřijde, když je to jen ta rýma. ![]()
Jinak přemýšlela jsem i o příčině, nikdy takovou rýmu neměla, vždycky se jí do týdne max 14 dní zbavila, ale teď chodíme nově od září na plavání, jednou týdně, bohužel do normálního velkého bazénu, kde je voda na děti dost studená.. stěžují si na to všichni rodiče, bohužel se s tím nenadělá nic
Přemýšlela jsem, že to zruším, máme zaplaceno jen do konce roku, ale malá bude vyvádět, miluje to tam
Může to mít vliv? Asi jo
Vezmu jí pak vždycky prohřát do teplé vířivky a na pár minut do sauny, co snese, pak se malinko zchladíme, odpočíváme, pijeme, zkrátka tak jak se má, ale zřejmě jí to vadí ![]()
A co mandle? Nosní, samoržejmě. Koukal někdo v poslední době? Ono i kdyby jí měla dobrou, může se to vcelku rychle zhoršit.
Udělat výtěr z nosu a zjistit, jeslti tam není nějaká bakterie. Jinak i ta alergie by to mohla být.