Zabijeme ti panenku – tohle řeknou čtyřleté děti

94
4.6.25 09:53

Zabijeme ti panenku

Prosím o vaše názory a tipy, jak řešíte podobné situace.
Máme jedinou téměř tříletou dceru, je velmi společenská, bezprostřední, má ráda děti, moc dobře mluví, do školky by měla jít od září, nechodí do žádné dětské skupiny. Navštěvujeme často místní dětské hřiště, kde zpravidla někoho potkáme, tak si hned chce hrát a kamarádit se.
Včera měla dcera s sebou panenku a hrála si s holčičkou, která je o rok-rok a půl starší a chodí do školky, za nějakou dobu přiběhla druhá holčička, znají se ze školky, obě bez rodičů, hřiště je v zástavbě. Tahle druhá na mě působí jako šikanátor, už jsem s ní párkrát měla tu čest, první se hned nechala strhnout a dceru začaly odstrkovat, že na tohle nesmí a houpat se nebude, dcera takové chování ještě nechápe, takže jim bezelstně řekne např.: „ale jo, můžu se houpat“ a snaží se si s nima hrát. Chvilku se mi ztratily z dohledu a koukám, že dcera sbírá ze země panenku a říká: „ne, nezabijete mi panenku a můžu si s váma hrát“ 8o Byla jsem z toho úplně vykolejená, vážně se takhle baví čtyřleté děti? V tu chvíli jsem nevěděla, jak to řešit, vzala jsem dceru, že jdeme domů, když si s ní nechtějí hrát, byly jsme tam už dlouho a měla jsem to v plánu i tak.
Cestou domů jsem se jí snažila vysvětlit jejich chování, ale je mi z toho na nic, nejradši bych ji do školky nedávala, jestli tam pochytí takové chování…
Co byste udělali vy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
33844
4.6.25 09:57
@Ylber píše: Více

Nic, co bys chtěla dělat? Jsou starší, choděj do školky. Tvoje dcera je pro ně ještě takový mimčo. Dohlédla bych aby jí nešikanovali. Co bys chtěla dělat? Domlouvat těm dětem?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13772
4.6.25 10:00

Nedělala bych z toho kovbojku, jsou to prostě malé děti, které se učí komunikaci s druhými a ano, zkoušejí si třeba převahu nad jinými a používají věci, které někde slyšely.

Pokud se na hřišti vyskytnou takové děti, je vhodné být s dcerou a prostě ji před nimi ochránit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
94
4.6.25 10:03
@arinecka píše: Více

To myslím, jak dohlédnout, aby ji nešikanovali, jestli je dobře ji radši vzít domů, snažit o tom mluvit a vysvětlovat. Ona je jazykově na tom lépe než většina čtyřletých, ale ten intelekt k tomu právě zdaleka není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
94
4.6.25 10:05
@AnastazieB píše: Více

A jak ochránit? U nás to jde jedině odchodem, ona za nima bude dolézat pořád, nechápe to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4110
4.6.25 10:06

Ctyrlete dite samo na hristi a vyhrozuje zabitim panenky, hmm, no ja bych se snazila kontaktu s takovymi detmi vyhnout a doufala bych, ze ve skolce budou v mensine. U nas se ve skolce bezne vyhrozuje tim, ze dite nepozve ostatni na oslavu narozenin :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
94
4.6.25 10:12
@Hibou píše: Více

Vůbec nevím, jaký tam byl kontext, ve kterém to některá řekla, ale zírala jsem až na dceru, protože ona by si tohle nevymyslela. Bydlí kolem hřiště, vidí na ně ze zahrady, ale souhlasím, taky mi to přijde zvláštní, věk přesně nevím, ale je jim 4-5 let, chodí ve školce do mladší třídy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11856
4.6.25 10:13

Tak takové chování předně chytají děti doma od rodičů/starších sourozenců. A bohužel to pak můžou od nich pochytit další děti ve školce…dcera (v srpnu ji budou čtyři) taky tuhle vyhrkla na dvouletého bráchu -ja tě zabiju/zastřelím…když ji zboural stavbu z lega…bohužel to obcas říká manžel tákže to má od něj…význam slov samozřejmě nechápe ale pochopila že to taťka říká když oni něco rozsypou, nebo pocmaraji, o něco se tahají…prostě provedou neco i když se jim 10× řekne že ne, tak po jedenácté už manzel nevydrží a vybuchne s nějakou takovouhle hláškou…dceři jsem řekla že je to ošklivé a manzelovi jsem taky vynadala…a od té doby to dcera neřekla…ale obávám se jak se blíží léto a dcera bude doma a ne ve školce přes den, že manžel nevydrží a bude ztrácet trpělivost čím dál více…já taky nejsem svatá samozřejmě…ale snažím se spíš vysvětlovat a držet víc jazyk na uzdě. Jsem na to více zvyklá i z prace…to manžel ne no…nicméně vím od ostatních maminek že to je tak nějak všude podobné..občas prostě nějaké to slovo ujede a děti to pak takhle někdy použijí…tomu se prostě nezabrání…jen dokola vysvětlovat a vysvětlovat a doufat že se to nestane běžnou součástí mluvy alenvyleti to třeba jen opravdu ve velkém vzteku…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6626
4.6.25 10:20

S dětmi, co jsou na hřišti bez rodičů, si takovou věc jdu okamžitě vyřídit. Zakazují houpačky a hraní? Tak to prostě nebudou. To jim rovnou sdělím, že hřiště je tu pro všechny. A vyhrožování zabitím panenky? Tak to bych se začala shánět po jejich rodičích. Co to s váma ženský je, že volíte ústup.? Pak nemají mít cizí děcka pocit, že si můžou všechno dovolit a vaše vlastní zase to, že se jich nezastanete. Pokud jsem na hřišti jediný dospělý, tak tam takový chování trpět nebudu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.6.25 10:20

Čtyřleté dítě samo na hřišti. Kolikrát jsem překvapená jakou důvěru mají rodiče ke svým skolkovym dětech. :roll: :,(

• Citovat
  • Upravit
3038
4.6.25 10:24

V tomhle věku jsem byla na hřišti oběma dětem neustále půl kroku za zadkem.
To je furt někdo odněkud chtěl vyhánět, nebo někam tahat, něco jim brát, bourat, předbíhat, strkat, házet písek a oni taky nevěděli jak se chovat. To bylo moje řešení, protože sígři a nevychovanci rodiče zásadně nikde v dohledu nemají a do určitého věku na ně holt ostatní nestačí.
Jedno už je dost staré aby si pobíhalo jak chce, umí se chovat, umí se slušně ohradit a umí poznat kdo se už chová přes čáru a je nejlepší se klidit.

Příspěvek upraven 04.06.25 v 10:25

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
94
4.6.25 10:24
@Vladusxx píše: Více

Obě mají starší sourozence, ta druhá má dva. Při nějakém výbuchu vzteku by mi to přišlo pochopitelnější, ale z kontextu jsem pochopila, že to bylo ve smyslu, nebudeš si s náma hrát, nebo ti zabijeme panenku, máme se na co těšit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
4.6.25 10:26

Když víš, že jsou holčičky ráznější, tak si na tu svou dohlédni, nic víc radit nejde. Buď u ní, pohoupej jí ty, pokud si slečny dovolí mít nějaké kecy (spíš nedovolí před dospělým), tak klidně zakročit a říct, že takhle se k ostatním nechová a houpat se může, kdo chce atd. I tvoje slečna se otrká a ta školka jí v tom bude nápomocná. Potřebuje prostě budovat ty sociální vazby.
Máme tu v bloku taky jednu takovou ranařku, ale když se podíváš na rodiče, hned víš, odkud vítr vane :roll: Naštěstí je mladší, než naše děti, takže si jí uměly zpacifikovat. Ale nedávno jsem byla svědkem situace, kdy poňoukala mladší děti k tomu, aby snědly nějaké listy z parkových křovin :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18694
4.6.25 10:28
@Ylber píše: Více

musis ji to naucit a vtloukat do hlavy. Taky mam par dnu triletou a chape, ze za nekym nema lezt,

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
94
4.6.25 10:29
@Janli píše: Více

Byla jsem z toho úplně vykolejená a opravdu neměla slov, ale i bez toho se mi chtělo jít domů. Tohle je ono, první názory nad tebou jsou ve stylu „co jako řešíš a přeháníš, jsou to jenom děti“ a „to jim chceš domlouvat“? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí