Čím vás trápí vaši puberťáci, dospívající?

rsisa
29.5.25 12:06

Čím vás trápí vaši puberťáci, dospívající?

Ahojte tady všem, vy co máte puberťáky a dospívající, čím vás trápí? S čím bojujete? Prosím kdo má vzorné děti, diskuze není pro vás…
Mám syna 15 let, jsem s ním sama. Nemá ze mě respekt. Co si dovoluje na mě, by si na otce v životě nedovolil, ale s otcem v podstatě není…ne že by byl pořád drzý a tak, ale nechává nepořádek, všechno mu musím říkat 10×…nepořádek má vlastně v pokoji pořád, když přijdu z práce i v kuchyni apod.
Na školu kašle, ted už o nic nejde, ale na střední s maturitou se dostal jen proto, že tady kde bydlíme je hodně sš, dostane se každý… v Praze by byl vděčný za dobrý učňák. A ano, když mu něco nechci dovolit nebo zvýším hlas, oponuje, je drzý…
Vlastně si dělá co chce, i když nikde se netoulá, kamarády má slušné, drogy alkohol cigarety vůbec, to ne, ve škole nikdy problémy s chováním. Ale jde si spát kdy chce a doma uklidí, kdy on chce…
Další věc, občas zalže, já to nesnáším, vždy začnu ječet, jeho otec lhal celé roky, pořád, vlastěn už jsem ani nevěděla, co je pravda…mám strach, aby nebyl po něm :(.
Není vždy vše špatné, někdy je syn v pohodě, dá se s ním promluvit, pouklízí, pomáhá s nákupy ( nemáme auto), zajde někam kam je třeba, zanese babičce co potřebuje, nemyslím si, že je zlý kluk. Obecně je oblíbený, ať už v domě, ve škole, rodina…je takový slušný, zdvořilý, akorát když se mi něco nelíbí, tak dochází ke střetům. Nějak mě nebere… :( A nejvíc mě trápí ty drobné lži, mám hrozný strach, aby nebyl po svém otci, to je opravdu chorobně prolhaný člověk :( :( :(.
Pište, co vaši pubrťáci :)

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
994
29.5.25 12:41

Myslím, že je to jen období, já mám syna 18, ale myšlením a chováním tak na 15,16, má to své zdr. důvody, ne že by se to zdálo jen mě. Někdy bych ho láskou sežrala a někdy bych ho s láskou zabila. Nedovolí si na mě být úplně drzý, ale občas na mě něco štěkne. Ve škole super, v pokoji věčně bordel, ale doma pomáhá, musí, přes to nejede vlak. Naučila jsem se s ním nediskutovat. Prostě uděláš co jsem řekla a pak se stav třeba na hlavu. :nevim: holka 13, to je jiná liga, ta je schopna na mě štěkat jak kudla a dohadovat se půl dne, takže na ni platí - ještě štěkni a budeš bez mobilu a budeš sedět doma na zadku..
Někdy je to těžký na psychiku, máme ještě další děti, mladší, takže některé věci nechávám být a dělám že je nevidím :D
Jinak občas zalžou taky, ale v kravinach - máš hotový úkoly?-jo…mate uklizený pokoj -jooo, máte složený to prádlo ze stolu - jooooo.. a oči v sloup..
A taky když si ze mě prd dělají, tak jim řeknu, že až oni budou něco chtít, tak mě se nebude chtít. Ale pak to vše dodržím - zákaz mobilu, bez wifiny, zaracha.. opravdu si to vyzerou..parkrat jsem povolila a hned toho využili :mrgreen:, takže teď už mě neobměkčí ničím - sliby, slzy, vztekani..a to asi pomáhá nejvíc aby si příště dali bacha..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13768
29.5.25 12:45

Já mám podobného puberťáky, nicméně takhle teda na něj nenahlížím, máme spolu dobrý vztah.
Být tebou, zkusila bych se na to podívat jeho očima - např. úklid je čistě subjektivní záležitost, chápu, že se pubertální kluk do toho úplně nežene.

Škola - můj syn školu nesnáší, nedává mu to smysl, přesto že je chytrý, ale u školy to prostě nejde. Takže ve škole má 3,4, naštěstí nepropadá. Zkoušky bude psát příští rok, budeme to muset nějak vymyslet, protože jsme v Praze.

Ohledně lhaní - pokud na něj pokaždé ječíš, tak se nediv, že lže, já bych taky radši lhala, než aby na mě někdo ječel. Spíš bych se snažila zjistit, proč a v čem lže.

Je to puberťák, je skoro dospělý, už ho nevychováš, má svůj život, svoje pocity, svoje důvody, není pod dohledem, takže ječet na něj za něco, co nemůžeš ovlivnit nemá moc smysl.

Pokud nekrade, nepije, nefetuje a netahá se po nocích s pochybnými kamarády, tak bych ho nechala trochu dýchat, myslím, že je důležitější mít s ním dobrý vztah než mít uklizeno v kuchyni :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
rsisa
29.5.25 12:53

@AnastazieB
Neřvu kvůli úklidu, ale právě kvůli lhaní. A není to pořád, výjimečně, to tak vyznělo blbě. 99 % zvládám v klidu. A že má svůj život??? Tak to pr, není mu 18, nevydělává, není dospělý, takže snad bude respektovat pravidla nastavená rodiči 😠. Nejsem žádný despota, syn má volnost, ale vše má své hranice. A bohužel někdy hlas zvýším. Nenechám si s…t na hlavu. Myslím, že můj syn si nemůže stěžovat, že by se měl špatně, ví dobře, jak moc ho mám ráda a jsem mu vždy oporou, když je jakýkoli problém, jsem tady pro něj. Ale není dospělý a hranice nějaké musí být. Asi tak.

• Citovat
  • Upravit
rsisa
29.5.25 12:54
@AnastazieB píše: Více

Myslím, že si dýchá až až, synáček…

• Citovat
  • Upravit
13768
29.5.25 12:56
@rsisa píše: Více

Tak podle toho, jak o něm píšeš, moc v pohodě nevypadáš… Na respekt jsou potřeba dva. Ale nepíšeš nic konkrétního, takže těžko radit. A jestli si myslíš, že ječením si nějaký respekt vydobydeš, tak je to spíš naopak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
rsisa
29.5.25 13:01

@AnastazieB 57673957 [/cita
Myslím, že jsem byla konkrétní až až. Prosím čti pořádně, zvýším hlas výjimečně, a víš co? Neřeš to, zřejmě jsi paní dokonalá s dokonalými dětmi, vše zvládáš dokonale a bezchybně, tož gratuluji… neznáš mě ani mého syna, ale víš vše nejlíp, takové tady miluji a lituji, že jsem zakládala tuto diskuzi, DOKONALÁ MATKO

• Citovat
  • Upravit
56150
29.5.25 13:01

Můj dobrý. Včera mi řekl, že je fakt rád, že mě má. Včera na brigádě potkal dítě, na které doma kašlou. Byl z toho otřesený. Jinak škola dobrý, hodně sportuje, tráví stále čas i se mnou, za mě pohoda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
rsisa
29.5.25 13:06

Prosím adminy, zrušte tuto diskuzi, děkuji

• Citovat
  • Upravit
53190
29.5.25 13:12

Chtěla jsem psát příspěvek v mírumilovném duchu, ale koukám, že zakladatelka hned na první straně útočí a shazuje diskutující, tak je to asi k ničemu. Děti jsou naším odrazem. Nevyrovnaná matka nikdy nebude mít klidné a pohodové dítě. Tak to prostě je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7211
29.5.25 13:24

@rsisa Promiň ale to jak tady reaguješ o tobě hodně vypovídá. Hned se vztekáš, nadáváš a chceš mazat diskuzi po prvním negativním komentáři. To fakt není v pohodě :nevim: A hádám že doma to máte podobně. Podle toho co píšeš je syn v pohodě, prostě puberťák, ale ty od něj požaduješ božskou úctu k Velké matce a jsi naštvaná že to tak není :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
rsisa
29.5.25 13:28
@Aletheia píše: Více

Kdepak, hluboce se mýlíš. A diskuzi chci smazat, protože to byla chyba. Tady jsou samé dokonalé ženy a matky, což já nejsem. Tak si tu vaši dokonalost užijte. Víte kulové o mě, o mém synovi, o našem životě, o našem vztahu. Ale všemu rozumíte a vše vám je jasné.

• Citovat
  • Upravit
34473
29.5.25 13:50

Chudák kluk, jestli mu doma předvádíš tohle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Svetluska55
29.5.25 18:16

Ja chapu, ze jsi chtěla slyšet jiné, podobně, horší případy a hromadně si postěžovat, jak je ta puberta složitá. Je. Říkám, ze puberta je od toho, abychom byli rádi, až naší miláčkové konečně vypadnou z domu :mrgreen:
Na druhou stranu padlo tu pár rad, jak to spíš přežít. A ty místo toho reaguješ zcela nepřiměřeně. Proč?
Když se uvolnis, někde ubereš a budeš synovi dávat vic prostoru a i zodpovednosti, treba sám rád nektere věci udela. Třeba s tebou bude radsi.
A nebude to ujecena matka a puberťák s protocenyma očima.. Říkám jako matka 16-leteho kouska, který je stále naživu, občas s ni i mluvi a i nějaký čas s ni občas dobrovolně stravi :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
21431
29.5.25 18:26

Chudák syn.
Píšeš, že doma uklízí, ve škole je bezproblémový, ale nedivím se, že ti raději zalže, než aby poslouchal tvůj jekot. :roll: A ještě že se podobá otci, kterého nesnášíš.
A to s tím učňákem -ty mu snad nepřeješ, že se dostal na střední.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí