Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Holky pomoc prcek tri roky spinkal ze sestrenkou ktera je starsi a ta ho vecer strasila duchama a certama. Malej ji to vsechno veri a zacal se mi hruzou budit v noci a pocuravat se. Nechce se hnout sam ani na zachod a to i ve dne. Chodil normalne a nejak se nebal. Snazili jsme se mu vysvetlit ze se nema ceho bat ale marne. Nestalo se to nekomu? Nevim co s tim:-(
Vyžeň je.
Vymeť je zpod postele, otevři okno a pořádně je vyplísni, aby se báli do jeho pokojíčku vrátit. Řekni třeba něco jako „duchové a čerti, já se vám nebojím a synka mi strašit nebudete!“ Můžeš mu tam nechat i třeba nějakýho „kouzelnýho“ plyšáka nebo něco takovýho, co je nepustí zpátky.
Muj prcek měl 3 roky před týdnem. Má hrozný strach z čertů. Když byl Mikuláš přišly k nám 3 mladé děvčátka převlečené za čerta, Mikuláše a anděla, vypadaly opravdu strašně roztomile. Malej když uviděl čerta začal se strašně třást, no jeho reakce byla hrozná, musela jsem ji okamžitě poslat pryč. Od té doby byl 3× po sobě v noci počuraný a to chodi na nočník od roku a půl i v noci. Vysvětlila jsem mu, že žádní čertíci nejsou, že to byla jen převlečená holčička, která ho chtěla pozlobit že zlobí a čertíci jsou jenom v pohádkách. Naštěstí to nějak pochopil a od té doby je klid. Moje známá měla ten samí problém, holčička se jí začala znovu počuravat od doby, kdy ve školce byl Mikuláš.
Mala se mi po mikulasi zacala pocuravat ve skolce, musela jsem ji rict, ze cert neexistuje, ze je to pohadkova bytost a babicka ji rekla, ze kdyz ji cert bude chtit odnest, tak mu utrhne rohy a ocas.
@zdenik1988 píše:
Holky pomoc prcek tri roky spinkal ze sestrenkou ktera je starsi a ta ho vecer strasila duchama a certama. Malej ji to vsechno veri a zacal se mi hruzou budit v noci a pocuravat se. Nechce se hnout sam ani na zachod a to i ve dne. Chodil normalne a nejak se nebal. Snazili jsme se mu vysvetlit ze se nema ceho bat ale marne. Nestalo se to nekomu? Nevim co s tim:-(
jej, muj nejstari si tedka v noci cvrknul, protoze se bal sovy!!! (sova lite po lese, bojte se me, bojte se)
no takze prednaska o sovach, vwelikostil vyskytu, strave atd…
u strasidel bych krome toho, ze s nim vecer prohlidnes skviry, jeste bych mu dala do postele baterku na sviceni a pripadne nejakyho specialniho plysaka, co je zazene, treba hlidaciho psa. a precist kubulu a kubu kubikulu (strasidlo se zmensuje a zmizi, kdyz se ho nikdo neboji)
Jé, to sou radosti. Náš malej se bál bubáků cca před půlrokem. Nevím kde je vzal, já ho s nima nestraším, ani po rodině si to neuvědomuji, ale prostě na mě volal z postele, že je tam bubák. Já taky nevěděla kudy na něj, že něco existuje nebo neexistuje bych mu asi nevysvětlila, říct, že tam není bych brala, jako že mu nevěřím
takže jsem bubáka vyhnala, a udělala tytyty, aby se nevracel. a pomohlo to.
Taky občas vyháníme bubáky oknem a dáváme hlídacího plyšáka
pomáhá to…kde k bubákům přišel dodnes nevíme
ale nikdy se kvůli tomu nepočůral ![]()
U nas hlidaci plysak nepomohl, asi jsem timpriznala, ze tam fakt je. Nakonec jsem resila ciste racionalne, bubaci nejsou, k nam domu se nemaji jak dostat, ukazala jsem zamcene dvere, ze sev pokojicku nemaji kamschovat.
A mohl ke mne do postele, kdyz se v noci vzbudil.
Snaz se mu dat pocit bezpeci, ze k vam domu se nikdo nedostane, ze mu tam nicnehrozi.
Já už jsem taky zoufalá. Jsou to skoro dva měsíce co chodili čerti a naše dcera (4,5 let) večer co večer vyvádí, že se bojí. Spí v pokojíčku ještě s dvouletou sestřičkou a křičí, že tam nechce být sama. Má rozsvícenou lampičku, vedle v obýváku normálně svítíme, aby neměla tmu, vysvětluji, že se nemá čeho bát, bubáci ani čerti nejsou a ani se k nám do domečku nedostanou. Každou druhou noc se budí a křičí na mě z postele, že se bojí. Nic nepomáhá.
A rady a rituály uvedené výše jste zkoušeli? A měli jste čerty doma nebo je viděla jen někde na besídce? Jinak u nás funguje, že si kluk může vzít do postele kocoura a ten ho „hlídá“.
No když jsem říkala, že neexistují tak jak je mám teď vyhánět?
Jednou v noci když zase tak vyváděla, jsme prošli celej dům po tmě aby viděla, že tam nic není. Byl klid, usnula. Pak se zase probudila a bylo to nanovo
Jo a čerty jsme měli doma, ale byli schování za Mikulášem a andělem. Jen sem tam vykoukli
Zrovna nedávno jsem slyšela jak si pořídili sprej proti strasidlum… rozprašovač s vodou a třeba i vůni a na flase přeskrtnutej duch:) a prej to mají i v Dm:)
Myslíte, že by to zabralo jako biolit na muchy či komáry? No za zkoušku nic nedám ![]()
@zdenik1988 dobrý den, vím, že už je to pár let od vložení příspěvku. Ale takové věci se nazpominaji, prosím, jak to u vás dopadlo? Jak dlouho trvalo pomočování a co pomohlo k tomu, aby se dítě bát přestalo a tím pádem skončilo i noční pocuravani a strach. Řeším stejný problém, dcera je šikovná, bez plen je od brzkého věku na ovntemer hned co se naučila ve dne. Návštěvu čerta zvládla skvělé až v sobotu zlobila na oslavě a známý řekl že vidí jak už jde čert… Od té doby se v noci budí počurana a říká že se boji čerta. Prosím, poraďte co dělat, jsem z toho zoufalá, v noci nespím, brečím. K tomu máme doma ještě malý miminko. Děkuji všem.