Začátek látkování - co koupit

4619
4.3.12 16:46

Začátek látkování-co koupit

Prostě a jednoduše bych chtěla radu od látkujících mamin, jak začít? Hodně lidí mi to už rozmlouvalo, ale mě by více pomohla ta rada.
Jsem v 6 měsíci, čekám první miminko (kluk) a po prolezení všeho možného na netu mě látkování zaujalo. Je možné, že v praxi mě to nebude bavit a přejdu na jednorázovky, ale chci to aspoň vyzkoušet.
V porodnici budu na jednorázovkách, na různé výlety a podobně taktéž, ovšem doma bych ráda látkovala.

A co teď?

Dívala jsem se na internetu a nechci kupovat celé sady, když nevím, jak to dopadne, takže:

• snappi spona - Pokud mi někdo vysvětlíte, jak se používá, budu ráda. Dívala jsem se na netu, ale hlava mi to nebere.
  • čtvercovky - Bavlněné tetra pleny (ty co používali dřív naše maminy), jakou velikost?
  • separačku - Nejspíš tuto: PoPoLiNi Separační pleny v roli (16×38 cm), na netu se hodně chválí.
  • svrchňáčky - A tady je kámen úrazu. Díky heureka.cz jsem se chystala objednat: Haipa-daipa Svrchní kalhotky PUL, ale jak furt slyším imse vimse, thirsties a podobně, tak jsem na vážkách.

Svrchňáčky bych raději s patentkama, protože suchému zipu nevěřím. :nevim: Na druhou stranu si myslím, že ty se suchým zipem vypadají taky pěkně.

Tak? :)

A teď otázka co mi zní v hlavě od lidí, kteří říkali neblázni. Vadí miminku, že jsou ty látkové tak objemné? Nemá jakoby pod zadečkem hodně, tudíž neničí to páteř? Není mu v tom horko? Říkám si, že když jsme v tom přežili, proč ne dnešní děti, ale znáte to… chceme pro své dítě to nej.

P.S.: Za rady děkuji a ty, které se chtějí spíše hádat žádám, ať si najdou jinou diskuzi. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
PetkaK
4.3.12 17:01

Aniralk - pojď mezi nás https://www.emimino.cz/…nkovani/957/#…

Snapi sponka - drží na dítě novorozenecký sklad z čtvercové plíny - sklad http://www.branakdetem.cz/…novosklad-50

Čtvercovky - jsou v rozměru 70×70 (vystačí na první půl rok) a potom 80×80 (já dávám na novorozenecký sklad klidně i teď na 18m holku).

Svrchňáky - já měla Haipa Daipa PUL a thirsties na malé miminko, od půl roku používám skoro jenom flísové Anavy, a později jsem začala dávat vlňáky. Patentky x suchý zip - oboje drží pěkně, suchý zip má tu výhodu že jej utáhneš jak potřebuješ, patentky jsou prostě dané (třeba u malé jsem měla mezidobí kdy jí jedna velikost škrtila a druhá velikost jí padala, takže by se hodil spíše suchý zip). Zase šikovnější dítě suchý zip brzy odepne (naše třeba od cca 8m). Koupila bych jedny ty a jedny a pak se třeba rozhodneš co budeš preferovat. Svrchňáky Imse Vimse nemám, tudíž neporadím.

Naší malé plenky v pohybu rozhodně nevadili. V létě potom byla jen v plence bez svrchňáků, takže se ani moc nepotila.

Pro více dotazů se klidně zapoj do té diskuze co jsem dala odkaz, ono se tam řeší sice kde co :mrgreen: , ale primárně pořád ty plínky :)

• Citovat
  • Upravit
PetkaK
4.3.12 17:20

A ještě k dotazu co koupit - koupila bych nějaké čtvercové plenky (nejlepší jsou asi Kikko LUX bavlněné nebo Barsling Ikea), a potom Kikko Bambusové - čtverců tak 20-30 (ony se hodí i na blinkání, později na krk místo bryndáku atd, čtverce se neztratí).

K tomu bych koupila třeba pár kalhotových plenek (5ks - každou jinou) a nějakou AIO plenku. A uvidíš jak ti to půjde, co malému bude sedět a případně pak dokoupíš. Plenky se dají sehnat i z druhé ruky - mmb.

Pak dvoje svrchňáky, dvě snapi sponky, separačky a základ jakžtakž máš.

• Citovat
  • Upravit
6637
4.3.12 17:22

Ahoj, jsem na tom podobně. Taky chci látkovat, ale nevím jak to dopadne. Nějaké plínky jednorázovky jsme dostali, tak je dopotřebuji a pak bych chtěla látkovky. Mám spoustu látkovek ještě sama po sobě. A novorozenecký sklad slyším poprvé :mrgreen: Já myslela, že stačí složit plena a na to jen svrchňáčky a nějak se do toho začínám zamotávat. Prosím co je to ta separačka? Je to nutné? A kolik plen čtvercovek je třeba celkem?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
PetkaK
4.3.12 17:30

Separační plenka/vložka - http://ekopleny.cz/…e102793.html - dává se na plenku, aby zachytila hovínka - separačku vezmeš a spláchneš do WC i s obsahem, a plenka ti zůstane v rámci možností čistá - u malých novorozenců, kteří kakají vaječinu je někdo nepoužívá, protože je to zbytečné, protože se hovínka dostanou prostě i mimo separačku. Já jsem je používala.

Na novorozence je lepší novosklad nebo kalhotový sklad, než plenka složená narovno, právě proto že to zachytí líp tu řidkou stolici.

Čtvercovek jsem měla asi 40ks - starší, a potom mám 15 těch bambusových.

• Citovat
  • Upravit
1748
4.3.12 17:32

dobru
separačka je celkem zbytečná (pro malé mimčo, dokud bude vaječina, až bude větší tak se hodit budou)

novosklad http://www.latkovepleny.info/index.php?…

čtverce po nás jsou nejlepší :pankac: kvalita dnešních je oproti nim hrozná, zatím se mi z dnešních nejvíc líbí z ikea a kolik? padesát :nevim: záleží jaké jiné a kolik druhu plín budeš mít

Příspěvek upraven 04.03.12 v 17:35

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4.3.12 17:34

Ahojky, tak se přidávám, jsem 31 + 2 (naše první mimi) a chci látkovat. Rozhodla jsem se pro klasické čtvercové pleny + svrchní kalhotky.
Ale když jsem koukala jak plenku přikládat su z toho jelen… 8o :think:
Myslela jsem, že plenku složím na obdélník dám miminku a zafixuju svrchníma kalhotkama a teď z toho odkazu od PetkaK su jaksi vedle… :nevim:

Příspěvek upraven 04.03.12 v 17:36

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6637
4.3.12 17:34

Je to je super ty separačky, to jsem vůbec nevěděla. :palec: :palec: :palec: Ty sklady budu muset ještě poštudovat. Zatím mám 33ks klasických čtvercovek, takže budu ještě dokupovat, ale jak jsem tak koukala tak ty co se teď dělají jsou úplně průhledné :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6637
4.3.12 17:37

Holky moc děkuji za odkazy. Jaké konkrétně separačky používáte?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1748
4.3.12 17:38

LUCIPERKA
neboj je to strašně jednoduché, ale před pár měsíci jsem na to taky koukala jak tele jakže to mám složit :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
PetkaK
4.3.12 17:40
Dobru píše:
Je to je super ty separačky, to jsem vůbec nevěděla. :palec: :palec: :palec: Ty sklady budu muset ještě poštudovat. Zatím mám 33ks klasických čtvercovek, takže budu ještě dokupovat, ale jak jsem tak koukala tak ty co se teď dělají jsou úplně průhledné :(

Proto za mě doporučuju Kikko LUX, nebo Barsling z Ikei.

• Citovat
  • Upravit
1748
4.3.12 17:41
Dobru píše:

měla jsem disany v roli (ale jak jsem psala na vaječinu celkem zbytečné takže jsem je nakonec vypoužívala jako ubrousky) a pak mám ještě ImseVimse, ale ty jsou strašně tenké a vhodné asi fakt pro větší, takže ta si použití pár měsíců počkají

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
PetkaK
4.3.12 17:42
LUCIPERKA-ddub píše:
Myslela jsem, že plenku složím na obdélník dám miminku a zafixuju svrchníma kalhotkama a teď z toho odkazu od PetkaK su jaksi vedle… :nevim:

Zkus to zadat do youtube - viděla jsem kdysi i video na skládání, ale nemám ho uložené.

• Citovat
  • Upravit
PetkaK
4.3.12 17:42
Dobru píše:

Disana byli asi nejlepší. Popolini jsou průhledné - ale dají se na větší dítě, používám teď.

• Citovat
  • Upravit
1748
4.3.12 17:58
Aniralk píše:
  • svrchňáčky - A tady je kámen úrazu. Díky heureka.cz jsem se chystala objednat: Haipa-daipa Svrchní kalhotky PUL, ale jak furt slyším imse vimse, thirsties a podobně, tak jsem na vážkách.

Svrchňáčky bych raději s patentkama, protože suchému zipu nevěřím. :nevim: Na druhou stranu si myslím, že ty se suchým zipem vypadají taky pěkně.

Tak? :)

A teď otázka co mi zní v hlavě od lidí, kteří říkali neblázni. Vadí miminku, že jsou ty látkové tak objemné? Nemá jakoby pod zadečkem hodně, tudíž neničí to páteř? Není mu v tom horko?

Já mám na suchý zip všechny svrchní kalhotky a všechny zipy na všech plínkách jsou stále ok, na rozdíl od patentků si je můžeš zapnout jak potřebuješ, nemusíš se omezovat ke kterému patentku blíž potřebuješ velikost.

Objemné sice jsou, hlavně čtvercovky (aspoň se mimčo líp drží), aio jsou tenké skoro jako jednorázovky, ale že by to něčemu vadilo :nevim: ničit páteř? nikdy jsem nic takového od nikoho neslyšela. A horko - nejlíp úplně bez plín :mrgreen: ale určitě v látce bude mít menší horko než v umělé jednorázovce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí