Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Podobna temata uz asi existuji, tak se omlouvam
Ale rada bych si udelala takovy malicky pruzkum ![]()
Jde mi o to, ze bych rada rodila v porodnici, ktera je od meho bydliste vzdalena dve hodiny. Pry se to da zvladnout v pohode autem, az to prijde, ale ja mam moznost pobyvat v okoli porodnice a byla bych radsi, kdybych se nemusela stresovat dlouhou jizdou v aute. Zaroven tam ale nechci byt prilis dlouho, radsi jsem doma. Takze resim dilema, kdy tam odjet ![]()
No a co by me teda zajimalo (zajimaji me tda hlavne prvorodicky
):
Proste me zajima, jak velka je pravdepodobnost, ze ackoliv se na porod jeste vubec necitim, ze to uz zcistajasna prijde (ze praskne voda, z hodiny na hodinu prijdou ty prave kontrakce)
Zatim mi jen bezbolestne tvrdne bricho (ale to uz hezkych par tydnu) a doktorka rikala, ze se mi zkracuje cipek a jsem otevrena na prst.
Porod mi začal slabými kontrakcemi.
Nějaké signály, jeslti se to blíží jsem neměla, kromě toho, že už minuly všechny vypočítané termíny… tak to mohlo přijít kdykoli
Doktoři pořád jen konstatovali, že se nic nechystá (a měli pravdu
)
začala jsem se otevírat cca 14 dní před porodem a doktor mí řekl s přesností pár hodin kdy porodím a to jsem rodila skoro 3 týdny před termínem. Jinak samotný porod - v 1hod praskla voda, ve 2.15 příjezd do porodnice, ve 3 veký bolesti, v 4.45 se šlo tlačit a 5.05 by malej venku. Taky jsem chtěla jet dal(teda pro nás cca 25km) ale nakonec jsem byla rada že jsme jeli blízko cca 10 minut ![]()
jinak poslíčky jsem neměla vůbec, jen mi tvrdlo břicho od 14tt a hlenová zátka odešla ihned po praskle vodě…
Tajo, tak já byla v den termínu porodu na kontrole u gyn a ta mi řekla, že porodní cesty připravené jsou, ale na porod že to ještě v žádném případě nevypadá. No a večer jsme s manželem posexovali a za 2,5 h (tj. v 1,30 h) mi odtekla plodová voda. Předtím jsem neměla žádné poslíčky ani jiné varování. Kolem 4 h se mi rozjely kontrakce no a dál už to znáš… Já bych rozhodně do porodnice vzdálené 2 h dojela v pohodě, ale je to hrozně individuální. Např. kamarádka (také prvorodička) začala mít kontrakce a jeli do porodnice vzdálené cca 20 min a málem to nestihli
Takže závěrem nutno dodat, že žádná z nás neví, jaký porod jí čeká, jestli pomalý či rychlý…
u obou slabé kontrakce, při nichž už se špatně spalo, tedy spíš - už jsem prostě neusnula. Prvního jsem pak porodila za 36 hodin, druhého za 20.
Hlenová zátka mi u prvního odešla cca 12 hodiny před porodem, u druhého až v porodce po klystýru, 3/4 hodiny před porodem.
2 hodiny cesty v autě bych nevydržela, porodku mám cca 15-20 minut a bylo to utrpení, hlavně všechny nerovnosti, kanály, tramvajové koleje, přibržďování atd. U druhého se mi dokonce kontrakce v autě zbrzdily a měla jsem jen 2 (a malý se narodil necelé 2 hodiny po příjezdu do porodky)
Podle mě dopředu tohle nenaplánuješ, neodhadneš. Spíš bych měla připravené nějaké varianty, a to i tu, že pojedu do nejbližší porodnice a na tu vybranou se vykašlu. Záleží prostě na situaci…
tak mě praskla voda zničeho nic v jednu hodinu ráno brácha mi běžel zavolat sanitku a já jsem se zatim vysprchovala vzala vložku oblékla se a ještě jsem si zkontrovala věci do porodnice.V porodnici jsem byla tak za 15 min dělali mi test na plodovku a pak holení klystýr sprcha monitor.a pak mi začli bolesti rodila jsem až za deset hodin bylo to hrozný.Doufám že při druhym to bude rychlejší
merett píše:jo, tak presne takovyho doktora bych ted potrebovala…
začala jsem se otevírat cca 14 dní před porodem a doktor mí řekl s přesností pár hodin kdy porodím a to jsem rodila skoro 3 týdny před termínem.
jinak jasne, nevim, jak bude porod dlouhy a jak rychle to zacne, jsem samozrejme pripravena jet i do porodnice v mem bydlisti, kdyz to bude nutne, plus mam vyhlidnutou jeste jednu porodnici po ceste, kdyby to v tom aute neslo vydrzet.
Spis jen hledam to vhodny datum na odjezd k vybrane porodnici (zatim si rikam, ze bych tam mohla odjet, az budu 38+neco, ale premyslim, jestli je hodne tech, ktere zacaly rodit driv, a toi treba i bez varovnych signalu
)
Já měla sice porod vyvolávaný, ale zase až tak nepřirozený ten průběh nebyl. Asi bych rodila stejně rychle i bez toho, jen bych nevěděla kdy. V poledne mi dali tabletu na otevření porodních cest (tedy ne ještě tu na vyvolání kontrakcí) a čekali, že k nějalému postupu dojde následující den. Mě ale začaly kontrakce v 15 hodin a v půl osmé již byly k nevydžení po dvou minutách. Při představě, že bych v takovém stavu jela autem a měla před sebou třeba ještě hodinu jízdy, tak se ale opravdu zblázním. Mám přitom svůj první porod ještě v dosti živé paměti (7 dní):-)
U nás v rodině jsou rychlé porody obvyklé (i máma i ségra porodily buď v sanitce, na chodbě porodnice nebo doma). Tak si možná taky zjisti, zda takovou genetickou výbavu nemáš a podle toho se rozhodni, zda riskovat dlouhou cestu nebo zda raději být blízko porodnice a riskovat jen to, že tam budeš dýl. Já bych po zkušenosti z minulého týdne neváhala ani vteřinnu. Zkrátka kontrakce a blížící se porod v kombinaci s nějakým nepohodlím (což by jízda v autě jistě byla) to je vražedná kombinace.
Ale na druhou stranu, třeba to budeš mít dlouhé a budeš ráda, že se v autě nejak zabavíš.
Připravovat se takto na porod asi opravdu nemá smysl. Porod je opravdu nepředstavitený a můžeš si myslet co chceš, že máš nastudováno, že nejsi cimprlína a něco vydržíš, že to vydržely všechny ženský před tebou a že jich bylo… Je to prostě nepředstavitelné…
taja píše:merett píše:jo, tak presne takovyho doktora bych ted potrebovala…
začala jsem se otevírat cca 14 dní před porodem a doktor mí řekl s přesností pár hodin kdy porodím a to jsem rodila skoro 3 týdny před termínem.![]()
jinak jasne, nevim, jak bude porod dlouhy a jak rychle to zacne, jsem samozrejme pripravena jet i do porodnice v mem bydlisti, kdyz to bude nutne, plus mam vyhlidnutou jeste jednu porodnici po ceste, kdyby to v tom aute neslo vydrzet.
Spis jen hledam to vhodny datum na odjezd k vybrane porodnici (zatim si rikam, ze bych tam mohla odjet, az budu 38+neco, ale premyslim, jestli je hodne tech, ktere zacaly rodit driv, a toi treba i bez varovnych signalu)
no on to řekl tehdy tak jako že když vidí jakou rychlostí se otevírám tak že porodím max do Vánoc, já z toho tehdy byla tak nešťastná že bude mít moje dítě zkažený Vánoce s narozeninama dohromady a tak jsem slavila že to doktorovi nevyšlo, uléhala jsem ve 22hod a nic jsem netušila, v noci jsem šla na wc a tam mi praskla voda a už to lítalo. Za sebe bych taky cestu daleko neplánovala, s kontrakcema sedět v autě teda nic moc a táta jak bude nerovozní tak aby se vám náhodou něco nestalo po cestě…jinak pokud se nebudeš otevírat nebo tak něco tak bych vyrazila směr vysněná porodnice okolo termínu, může se stát že budeš přenášet a co bys tam měsíc dělala ![]()
Porod začal slabou kontrakcí. Týden předtím mi zřejmě odešla hlenová zátka, ale nebyla jsem si jistá. Asi týden před porodem mě viděl doktor a porodu nic nenasvědčovalo.
PS: Kdybych já jela do porodky dvě hodiny, porodím v autě. Během dvacetiminutové jízdy autem se mi zkrátily kontrakce z osmi na tři minuty ![]()
merett, az kolem TP? tyjo, na to asi nemam odvahu ![]()
ja se te ceste autem chci prave vyhnout, proto jsem zalozila tohle tema
a kdyby se muselo jet do porodnice z domu, tak to samozrejme jeste zvazim a zkonzultuju s porodnici, jestli se na cestu vubec vydavat, nebo jestli pojedem supem do te 5 minut vzdalene (ale o tom jsem fakt diskutovat nechtela, akorat me to nuti okamzite sbalit veci a vyrazit k vybrane porodnici nejlepe uz dneska
)
Mafino, ale ja si prece porod neplanuju
Jasne, ze muzu porodit dneska vecer, nebo taky muzu dva tydny prenaset
A delku porodu si taky neplanuju (ale jinak ne, prekotne porody v rodine nemame
). Jen me zajima, jak to ma vetsina, co je pravdepodobne.
Tajo ja mam uplne stejny plan a jako ty se snazim zjistit co nejvic informaci, i kdyz je mi jasny ze to nakonec vsechno dopadne uplne jinak.
Rada bych stihla porodnici vzdalenou 1h jizdy autem kde by me odrodila moje kamaradka lekarka. Ale pokud to bude nejaka rychla akce, mam porodnici 5 min od domu. Akorat se proste te prazske porodnice obavam, ze je to tam jak na bezicim pase… Kdy mas termin, uz ted nekdy?
čípek se ti zkracuje pomaličku celé těhu, ale když už se blíží porod, tak se to zrychluje. Někomu praskne dřív voda a pak přijdou kontrakce u někoho naopak, každá ženská je jiná, takže nikdo nemá stejný porod, stejné bolesti, stejné příznaky. Já měla porod vyvolávaný, takže nejdřív kontrakce a pak mi rupla voda, ale neporodila jsem. U někoho trvá porod strašně dlouho a u někoho to jde rychle a u někoho hooodně rychle, ale jak jsem se dočetla i tady, tak i doktoři se mohou v tomto mýlit, takže na ně taky neni spoleh. Můj vysněný porod byl: praskne mi voda, kontrakce po 10 minutách a pojedu do porodnice, ale skutečnost byla jiná, takže jsem skončila v nemocnici týden před porodem a nebyl vůbec takový jaký jsem si představovala, nechtěla jsem císaře, strašně jsem se ho bála a nakonec absolvovala když už jsem se smířila s nástřihem hráze, který jsem se taky strašně bála. Takže asi vyrazit dřív než pozdě a nebo si najít bližší. (mmch, příšerně nesnášim nemocnice, takže těch 14 dní tam strávit bylo pro mě utrpení)