Začátek těhotenství a neschopenka

176
24.2.04 21:52

Začátek těhotenství a neschopenka

Ahojky všichni,
ráda bych se zeptala, jestli náhodou někdo nevíte, jak je to s nechopenkou ve 4-5 týdnu těhotenství?
Napíše jí doktor, nebo si o ní musím říct.
Já bych totiž ráda co nejdříve zběhla z práce, protože pracuju v nepřetržitém provozu a nemůžou mě převést na jinou práci, celých 8 hodin sedím u počítače a ač se mi // čárky ukázaly teprve před několika dny, tak už teď u počítače nemůžu vydržet, protože dostávám hrozný křeče do břicha, takže vlastně pak pololežím, než sedím.
A navíc, už mě to tam prostě nebaví a radši budu doma na neschopence.
Děkuju vám za odpovědi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Missorka
24.2.04 22:25

Ahojky Vichy,

já si myslím, že to záleží na tvým doktorovi. Mně doktorka nabízela neschopenku v podstatě kdykoli a to už od začátku těhotenství. Vím, ale že všude nejsou tak ochotní a někteří dokonce při těhotenství bez problémů neradi neschopenku dávají.
Prosonduj to a dej pak vědět.
Pa. Peta a Véčko 23tt

• Citovat
  • Upravit
Radina
25.2.04 08:45

Ahoj Vichy,
já jsem byla na neschopence už od 4. týdne. Byla jsem šíleně unavené a když jsem zrovna neměla u okýnka klieta, tak jsem byla celé dny v polospánku. Myslím, že jsem udělala dobře, že jsem hned přestala pracovat, ale asi není na škodu, až tyhle stavy únavy a bolesti přejdou, vrátit se aspoň na pár měsíců mezi lidi. Mně se to tehdy nepovedlo a tak jsem byla se synem doma 4 roky. Pak jsem si na 4 měsíce odskočila do práce a teď zase marodím, protože jsem unavená snad ještě víc než při prvním miminku. Do práce se už bohužel vrátit nemůžu, byla to jenom krátká brigáda a nepočítám s tím, že bych byla pro někoho jako těhulka použitelná v zaměstnání. Ale jednoznačně ti můžu říct, že trocha odpočinku ještě nikoho nezabila. Zvlášť, když je to u prvního miminka a je potřeba dávat dohromady od základu celou výbavičku. Hodně štěstí

• Citovat
  • Upravit
2178
25.2.04 08:54

Ahojky,

ja jsem osobne na nemocenske od te doby co jsem zjistila, ze jsem tehotna a to bylo v 6.tt moje Dr. mi to nabidla sama, ale bylo jen na me jestli pujdu nebo ne. Take jsem trpela nevolnostmi od rana do vecera a byla jsem porad unavena, taky nehlede na to, ze pracuji v docela infekcnim prostredi, takze pro vyvoj mimiska bylo nejlepsi zustat doma, i kdyz mi prace hodne chybela a taky kolektiv, ale ted uz jsem rada, ze nemusim nekde 12 hodin litat po oddeleni a muzu klidne doma odpocivat.
Pokud je tvuj Dr. trochu solidarni a reknes mu o krecich v brise myslim, ze snad nebude problem. Tak drzim pesti at ti to vyjde.

Radka + cvrcek 19.tt

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80
25.2.04 10:48

Omlouvám se, jestli budu prudit, možná už jsem moc stará :roll: , ale já doporučuju pracovat celé těhotentsví, pokud to jen trochu půjde. Já sama mám dvě děti a obě těhotentsví jsem prožila na plno. Bylo to trošku „od počítače rovnou do porodnice“, ale bylo to moc fajn. Je potřeba si uvědomit, že neschopenka znamená omezené vycházky a případné kontroly ze sociálky, komplikace s dovolenou apod. Únava v prvním trimestru je úplně normální, ale těhotenství není choroba. Psychice moc neprospívá být zavřená několik měsíců doma. :(
Neschopenka by měla být krajní možnost jen v případě komplikací.
Těhotenská průkazka se vystavuje obvykle kolem 12. TT, neschopenku může napsat praktický lékař i gynekolog.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Missorka
25.2.04 10:58

Ahojky Gabi,

nemysli, že jsem s tím nebojovala. Pracuju jako učitelka a v prvním trimestru opravdu s nevolnostma pracovat nešlo (i když bych řekla, že se mé odbíhání z hodin studentům líbilo, bylo to zpestření) :D . Pak se to vylepšilo a já nastoupila do práce. Bylo to báječný. Svoji práci mám strašně ráda a „děti“ (nebo spíš mladí lidé - učila jsem na gymplu) mi strašně chyběli. Jenže potom jsem začala mít problémy s tlakem a byla zase 14 dní doma. V takové situaci nemám jinou možnost, než se své práce vzdát, protože si škola za mě může najít (a taky našla) náhradu. Ono asi opravdu dost dobře nešlo suplovat angličtinu, ze které maturují skoro všichni, 3 měsíce před maturitou. Loučení bylo těžké, většinu studentů jsem učila čtvrtý rok a vzalo mě za srdíčko, že s nima u maturit nebudu.
Od minulého pátku jsem oficiálně na rizikovém těhotenství. Mám pocit, že od té doby potkávám jenom maminky, které pracovaly až do poslední chvilky. Mají můj obdiv a tak trochu jím závidím. Všechno má dvě strany.
I pro mě bylo těžké vyrovnat se s tím, že jsem „oficiální lemra“. Ale myslím, že moje rozhodnutí bylo správné.
Hodně štěstí v práci i s dětičkama :)
Peta a Véčko (23tt)

• Citovat
  • Upravit
595
25.2.04 12:03

Ahoj Vichi,
já chodila do práce do posledního možného termínu a pak jsem odešla jen proto, že jsem musela a taky, abych si všechno připravila. Ale měla jsem v práci pohodu. Seděla jsem v kanceláři sama a tak jsem si mohla ulevovat ( třeba hodit nohy na židli ), kdy se mi chtělo. Šéf byl protivný, ale naštěstí jsme se viděli hodně málo a já ho měla na háku jako ostatně všechno od okamžiku otěhotnění.:-) Záleželo mi jen na tom, aby bylo miminko v pohodě. Nejhorší bylo to, že jsem otěhotněla během povodní v létě 2002 a pak jsem jezdila do práce přes celé město tramvají, protože z metra byla holt jedna velká studna. Naštěstí to bylo z konečné na konečnou a tak jsem si, k velké nelibosti všech stojících, protože to na mě nebylo vidět, sedla. Byly to hrozné tři měsíce nevolností a plných tramvají, ale přesto jsem to zvládla bez neschopenky. Doma jsem furt myslela na to, jak je mi zle a jedině v práci jsem se dokázala odreagovat, kolegové byli fajn a tak jsem si pokecala víc než doma. Navíc mi záleželo na tom, z čeho se mi bude vypočítávat mateřská a největší prémie jsme měli na Vánoce a tak i to byla velká motivace.
Nicméně po škole jsem měla práci, ze které bych utekla hned. Směnný provoz a stále na nohou. Moje kamarádka pracovala jako prodavačka v řeznictví a taky to vzdala hned na začátku. Nevím jak měla napsanou neschopenku, ale doma rozhodně neseděla. Nedivím se jí, já nemohla díky nevolnosti ani na nákup.:-) A maso? Fůůůj.:-) Na zaměstnání hodně záleží. V některém to jde, v jiném zas ne.
Pokud jsi rozhodnutá, tak neváhej a domluv se s gynekologem. Když se budeš doma cítit lépe, bude to lepší i pro Tvoje miminko. Mě moje doktorka nabízela neschopenku hned jak mi začalo být zle a divila se, že jí nechci. A když se Ti to nebude líbit, tak ji můžeš přerušit, tedy pokud by Ti nedělali v práci problémy.
Těhotenskou průkazku jsem dostala v 7. týdnu.
Hodně štěstí a to nejlepší rozhodnutí přeje Ariana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2178
25.2.04 12:05

Ahojky Missorko!

No aspon muzem vykecavat na chatu :lol:

Me to taky bylo lito, ale pro me je dulezitejsi mimisek a myslim, ze ma psychika doma trpi rozhodne min, nez stresy v praci.

Raduse+cvrnda

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
25.2.04 14:52

Ahoj Vichi, i já jsem pracovala do posledního možného dne a z kanceláře mě museli doslova vykopat. Né, že bych byla nějaký workoholik, ale bylo mi mezi lidmi fajn a neměla jsem žádné problémy. A navíc jsem si nedokázala představit, co bych 9 měsíců doma dělala. Manžel byl v práci vytížený, takže chodil domů až k večeru a co já? Asi by jsem se jenom válela u televize. Ale hodně záleží v jaké profesi těhulka dělá a jak se cítí. Nemá cenu přepínat síly a přetvařovat se, že ji je fajn. To by asi neprospělo ani mimču ani mamči. Takže suď podle sebe a myslím, že v dnešní době už snad není lékař, který by dělal problémy s neschopenkou v mateřství. Ahoj a hodně štěstí

• Citovat
  • Upravit
2439
25.2.04 15:16

Ahoj Vichy, já jsem byla na nemocenské od třetího měsíce, ale doktor mi jí nabídnul hned na první kontrole (pracovala jsem v chemické laborce). Vycházky jsem měla dvakrát denně 2 hodiny, ale bylo mi řečeno, že můžu chodit ven kdykoliv, že těhotné nekontrolují. Byli jsme i týden na dovolené. Je to sice trochu na budku být tak dlouho doma když ještě nemáš zrovna nic moc extra na práci, ale lepší než být v zaměstnání ve stresu.
 Katka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23
25.2.04 15:18

Ahoj těhulky,
rozhodnout se jestli jit na neschopenku nebo ne je asi opravdu těžký. Já jsem ze začátku taky měla problémy s únavou a vydržením v autobuse, ale překonala jsem to a vesele jsem každý ráno v 5:45 vstávala do práce. Jezdím totiž od Mělníka do Prahy. Rozhodovala jsem se jestli jit na neschopenku nebo ne. Pak ale rozhodlo to, že jsem měla chřipku a do toho i nějakou anginu a jelikož jsem nemohla brát žádný prášky, tak jsem doma zůstala 1 měsíc. Byl to měsíc povalování a flákání. Nebyla jsem ani shopná pořádně vygruntovat byteček. Teď jsem ráda, že zase můžu jezdit do práce i když vstávat se mi nechce :) Sedím také celý den u počítače a někdy je to k nevydržení. Nevím jak si mám sednout (pololehnout) :) a tak se snažím pořád někde pobíhat. Šéf je celkem v klidu, nechává mě být. Ráda si vždycky pokecám s kolegyněmi o mimískovi a o tom jaký měli oni těhotenství. Je to lepší než být sama zavřená doma i když občas někdo zaskočí na návštěvu. žádný problémy teď nemám, tak budu chodit do práce asi až do konce. I když teda nevím kam se mi to bříško pak vejde, když budu muset sedět u počítače :lol: Tak se mějte hezky, přeji správné rozhodnutí a dávejte na sebe a na mimísky pozor.
pa Hermi + mimísek 17.tt

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
25.2.04 19:07

Ahojky,
protože mám v práci problémy se šéfem, tak jsem byla původně rozhodnutá, že půjdu na neschopenku hned. Pak, když jsem zjistila, že jsem těhu, tak jsem si řekla, že to tam nějak doklepu. Jenže, začala jsem marodit a tak jsem šla k dr pro neschopenku pro účel vyléčení se. To bylo v 6tt. V době své nemoci jsem se dozvěděla, že mě chtěj z práce vyrazit, takže jsem narovinu na kontrolu u dr řekla, kdy že mi vystaví těhu knížku, abych to mohla říci v práci a jak to v práci je a dr mi řekla, co řekla, dokonce mi napsala papírek pro obvodní, že jakmile mě bude chtít uschopnit, tak mě má převést do ošetřování na gyndu. A tak se taky stalo, moje obvodní mi stejně nenapsala kvůli těhotenství ani sirup na kašel. Takže si vegetím doma a že mě toho čeká ještě hodně:) To víš, představa není úplně nej, ale vezmu-li ty problémy v práci, tak je nejdůležitější, aby mimi bylo OK. Ale taky jsem si slíbila, že na rizikový půjdu, až budu mít potvrzenou srdeční akci, kdyby se cokoliv zvrtlo, protože pak by byl návrat prakticky nemožný. Moje sestřenice totiž šla na rizikový hned a pak se mimi přestalo vyvíjet a do práce už nemohla:( Tak to mě trochu ovlivnilo. Ale jsme OK a ty budeš taky:)
Zrovna minulou sobotu jsem psala šéfovi, že jak mi bude dobře, tak se stavím předat svou práci někomu jinému.
Co se vycházek týče, tak je to jak u koho. Mě osobně napsala dr volný režim, takže můžu kdykoliv kamkoliv. Momentálně nechodím prakticky nikam, protože je mi pořád ble a ble a navíc mě zlobí průdušky. ale taky jsem si slíbila, že během těhu můžu dohonit spoustu kamarádek, co jsem kvůli práci nestíhala:)
Takže jestli se na to necítíš, zeptej se své gyn, jestli by to bylo možné. Popiš jí situaci a uvidíš. S těmi vycházkami je to tak, že se říká, že k těhotným nechodí, protože si řeknou (na sociálce je to samá ženská), že ženská je rozumná a s takovými věcmi si nezahrává. Ale už jsem slyšela i o případu, že byly u jedné paní dvakrát a to ještě neporodila. Takže pokud budeš bez problémů, zkus se domluvit s dr, že by ti dala volný režim. Myslím, že když ti nic závažného není, tak není důvod, aby ti to nenapsala. A jak už někdo poznamenal, když to v práci půjde a budeš pak chtít, tak se můžeš vrátit.
Měj se hezky a užívej si těhulkovství
Gabča a Tuleňátko 9+0tt

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
176
26.2.04 11:21

Ahoj holky,
děkuju za vaše odpověďi.
Tak jsem dneska u toho doktůrka byla,ale ještě pořádně nic vidět nebylo, ale neschopenku už mi napsal. Vycházky mám ale jenom od 10-12 a 14-16. Nevíte některá, jestli choděj kontroly, když mám „diagnozu“ těhotenství? Z práce mi určitě kontrolu nepošlou, ale co sociálka?
Pa Vichy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Radina
26.2.04 11:43

Vichy,
osobně neznám ani jednu těhulku na nemocenské, kterou by přišli kontrolovat. Já jsem si mohla běhat po venku jak se mi zachtělo, měla jsem trvalý pobyt v Luhačovicích a přechodně jsem byla hlášena v Šumperku. Doktor uznal, že když je to takhle, nebude mi psát žádné termíny na procházky. Ale to asi každá nemá… :lol:

• Citovat
  • Upravit
6
31.3.04 14:40

Ahoj holcinky, se zajmem procitam vase zpravicky, protoze mam v umyslu jit na rizikove take.. Jenze - nevim, jak je to s penezi.. Muzete mi nektera rici sve zkusenosti? V praci je to divne, chteli me vyhodit kvuli reorganizaci, takze mi doktor vesele vystavil potvrzeni, ze jsem tehu (zitra jdu na kontrolu - 10 tt, takze doufam, ze dostanu uz tehu prukazku), tudiz me vyhodit nastesti nemuzou. Ale sef mi dela peklo, samy naschvaly, stres.. A jsem unavena jeste vic, nez normalne.. nehlede na to, ze se mi porad mota hlava :o) Jenze potrebujem kazdou kacku… Takze vaham. Muzete mi prosim nektera poradit? Diky moc. Majka P.S. Preju vsem ta nejzdravejsi „briska“..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí