Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Maminky mám prosbu o radu
. Určitě to spousta z Vás zažila nebo zažívá
. Synovy je 14,5 měsíce. Měl období kdy se vztekal kvůli všemu co sem mu nedovolila. Tohle období ustoupilo rychle protože já sem i přes vztek neustoupila tak to syna přešlo. pár měsíců byl klid. Jenže ted máme jakési období pláče
. Já synovy něco nedovolím ( i třeba nějákou blbost, která dřív proběhla bez problému) a on začne řvát, dokáže řvát i 45 minut vkuse a nic ho neuklidní
A já bych se chtěla zeptat jak se v takovém případě chováte Vy?? Já totiž absolutně netuším jak mám zareagovat. Mám utěšovat? To si pak miláček zvykne na to že se pláčem vyřeší vše. Mám ignorovat?? to zase syn pláče až se dusí a je mu do zvracení
. Poradte. Doufám že je to zase jen jedno z období a chtěla bych ho přestát něják rozumně
. A ještě jedna otázka? taky byl Váš prcek tak zbrklej? Lítá po bytě bezhlavě, vůbec nekouká ( tu roh, tu dveře, tu teplá trouba) do všeho narazí. Tuhle vyběhnul z obýváku a opřel se o teplou troubu, naštěstí ještě nebyla rozehřátá hodně, dnes zase záhadným zpusobem narazil do futra postýlky a trochu si rozsekl nos
. Vůbec se nebojí
a jakkoliv se praští tak je schopen za půl hodinky dělat to samé
Byly i Váše děti v tomhle věku takové
Předem děkuji za odpovědi a hezký den. ![]()
Mám stejně starou dceru a co se týče vzteku ti asi neporadim. Dcera se sice vzteka, ale já ji necham a ona hned skončí max. do 10 minut. A když je hysterická jako hodně, tak jsem ji dala do postylky a nechala vyrvat a pak byla jak Julius. Kamarádka to taky tak dělá. Ale nedusi se mi u toho
a dcera je taky takovej náš blázen, praští se a jen co se oklepe leze tam znova ![]()
No ja moc nechapu jsk můžeš nechat tak male dite běhat kolem trouby. Mam syna 15 mesicu a tez se vzteka kdyz mu neco zákažu a stejne mu je to k ničemu, přejde ho to rychle. Ja osobně bych 3/4 hodiny dite nikdy nenechala plakat vždyť je maly!!! Nema rozum z toho jak litá proto mame byt uzpůsoben tak at hrozí minimum zraněni a i kdyz ho hlídám stejne se nejake te modrine nevyhne. Zrovna se naučil odsunout si židli a vylézt přes ni na stůl ![]()
@Petkaelik taky ji nenechal řvát tak dlouho, ona se většinou uklidní hned. Jen jednou šla do postylky. Ale mas pravdu u nás zase funguje, že da židli pryč a sundava věci ze stolu ![]()
@Petkaelik tak mi vysvětli jak zabráníš dítěti běhat
To má stát furt u trouby?
Pokud bych mohla poradit, tak začni synovi ukazovat že třeba trouba je nebezpečná a že pálí. Začala jsem tak, když syn začal lézt po bytě a dneska kolem ní chodí obloukem. Jen je potřeba to opakovat furt, kdykoli jde dítě kolem trouby, tak říct „pozor, pálí, nesahat“. V současnosti tak učim nesahat na rychlovarku, jelikož se mladej pán naučil přistrkat si židli k lince ![]()
Se vztekáním a bulením neporadim
Pokud je vztek z důvodu, že jsem mu nedovolila něco co nesmí, tak odnášim do pokojíku a nechávám vyvztekat. Naštěstí to trvá vždy jen pár minut.
@Petkaelik napsala jsem jen příklad, bohužel máme troubu přímo u vchodu do obývaku ale když vím že je rozpálená mám zábranu mezi dveřma že se do kuchyně nedostane. Ten moment který sem uvedla jako příklad byl když jsem šla do jiného pokoje a on šel semnou. přes kuchyn totiž musíme vždy. A ohledně pláče, byla bych moc ráda kdybych našla zpusob jak nenechat syna plakat 45 minut, bohužel zatím sem ho nenašla, nikdy předtím tak dlouho neplakal stačilo mu ukázat např. auta nebo tak a přestal. Ale když začne plakat takhle nezajímá ho nic, hračky, jídlo, auta prostě nic jen sedí a brečí… i když je u mě, pak se uklidní a hraje si jako by se nic nestalo. Nejsem žádná krkavčí matka která nechá řvát syna 45 minut a nevšímá si ho. dělám vše možné aby neplakal. Proto se i ptám zda s tím má někdo zkušenosti, protože on se nevzteká, to už ho přešlo on jen pláče.
Holky s tou troubou máme sice problém, ale ne u nás. Máme vestavěnou troubu ve výšce a sice muže na ni sáhnout, ale ikdyz je zapnuta, tak je studena, ale ucim ji, že to pálí. U nás ji to tolik nezajímá a nebo štaci říct a ona od ni odchází. Ale u mamka či babičky, když maj troubu normálně navíc ty starý co hrejou snad ještě pul hodiny i po vypnutí ji ne a ne od naučit ![]()
@hana 3 a nemůže ho něco trápit? Boleni bříška či co? Jestli si řekne, ze ho něco bolí. U nás si neřekne az teď když jsme měli zánět průdušek i dutin se furt chytala za hlavu.
@shagga
Tak ja mam zabranu ve dveřích a do kuchyně nemůže, vidi tam na me anecerim ze v tomhle veku dite chápe ze to pálí a nebude se přibližovat. Pokud vím tak jsem nenapsala ze mi dite po byte nebeha a napsala jsem ze i kdyz je byt uzpůsoben tak aby nehrozilo nebezpečí tak i tak modřiny občas ma. Ja kdybych nemela zabranu ve dveřích do kuchyně tak bych pekla jen kdyz spi to zas jako takovy problém nevidím.
@Šmouli88 s tou troubou syn donedávna problém neměl, když šel okolo tak já vždy řekla pálí nebo au nebo tak něco. ted co je tak zbrklej jsem dala radši zábranu mezi dveře tak že když jí mám opravdu rozpálenou tak já zábranu přeskakuju a syn se jenom směje že máma dělá kraviny
Viděla jsem i někde zábranu na troubu na to sklo proti popálení stálo to kolem 1000,– ale my to vyřešily takto.
Byl to opravdu jen příklad jak je syn divoký.
když jsem to psala tak sem si na to prostě jen vzpoměla ![]()
@hana 3 já to nemyslela zle. My žádnou zabrání nic nepotřebujeme. Když jsme si zarizovali kuchyň, tak jsme si priplatily za dražší spotřebiče, ale trouba vůbec Nepálu z venku a deska taky vůbec a oboje ma dětskou pojistku ![]()
No trápit by ho nic nemělo
plakal 4 dny zasebou vždy jednou denně, když sem mu na něco řekla ne. A pokud bych měla čekat s pečením když malej spí tak by jsme asi nikdy nedočkali obědu. Já mám troubu vyřešenou, zabezpečenou. už po několikáté, byl to jen a jen příklad který se stal jednou a od té doby NÉ! Mě neptrápí že je syn živější
jsem za to ráda. spíš mě trápí ten pláč se kterým si nevím rady ![]()
@Šmouli88 tak to je super trouba
to my máme tu starou co pálí a hučí
snad se v létě dočkám rekonstrukce ![]()