Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, chtěla bych znát Vaše zkušenosti. Náš malej 15 měsíců z ničeho nic začal tottalně bojkotovat poobědový spánek. Jak jsem psala již v jiných diskuzích noční spánek máme zmáknutý, i když vstává dost brzy cca 5.30 - 6.00…ale co mě udivuje je, že cca před třemi dny absolutně odmítá spát po obědě. Do té doby usnul hned, jak jsem ho položila a teď? Je celej vychechtanej, pak záchvaty, že ležet nebude a hotovo. Zatím se mi ho tedy daří uspat cca po hodině až dvou hodinách a to je prostě masakr..Myslíte, že je to přechodně nebo prostě už ten spánek přes den nepotřebuje? Děkuji
Byla bych dusledna. I kdyby mel jen lezet. Proste polozim a odchazim pripadne se vracim. Neuspavam. Ale kazde dite je jine. Ja mam v tomto deti vycvicene (mozna je to i povahou). Starsi (temer 4 roky) mi spi po obede i tri hodiny. A ten mensi (9m) spi sice mene ale spi. I ja se potrebuji zregenerovat. Vstavaji kolem osme, driv ne.
@jamie.j u nás to bylo v tomto věku a hotovo. Už prostě nespal
Uvidíš, jestli je to jen přechodné - nezbývá vydržet. Moje dítě prostě nasadilo bojkot, v pohodě vydrželo do večera, takže bylo po odpoledním spánku ![]()
@jamie.j
Záleží na tom, jak pak zvládá bez poobědového spánku fungovat až do večera.
U nás to byla jen krátká období, kdy malá po obědě neusnula. Většinou pomohlo vytáhnout ji z postýlky, chvíli si hrát a třeba za hodinu zkusit znovu. Většinou napodruhé se zadařilo.
Pokud neusnula, k večeru už byla hodně unavená a dávala to patřičně najevo. ![]()
Asi tě neuklidní, když ti napíšu, že moje mladší dítko po obědě nespalo od 1,5 roku. ![]()
Tak to u nas taky začalo a tak to taky skončilo..spánek nepotřebuje, spát nebude a já u něho dvě hodiny stát prostě nebudu.. ![]()
Holky, díky za reakce. Budem bojovat a uvidím, zkusím, jak bude vypadat, když nepůjde vůbec spát a kfdyž to nevydrží a bude ochrápanej cca v 17.00 a protivnej, tak halt budu po o ukládat a ukládat dokud neusne a doufat v lepší chvilky ![]()
Věk je asi opravdu individuální. Znám druháka, kterej vytuhne po obědě (ve škole nee) a je schopnej spát do čtyř. No a pak ovšem večer řádí.
Mám kluky 6 a 4 a důsledně dbám na to, aby po o si šli na hodinu alespoň symbolicky odpočinout. Klidné hraní, pohádka na počítači, kreslení… ten menší je pak příliš unavený a klidně pak usne v půl šesté. Což není příliš žádoucí.
Mame ted stejny problem akorat syn bude mit v kvetnu 3 ja vim, ze spousta deti v tomto veku uz nespava, ale on to jeste potrebuje protoze kolem 3-4 hod je totalne mrtvy a usne kdekoli minule treba na nocniku.
Ja bych vytrvala. treba to fakt jen zkousi. zda se mi malej, aby nespal po obede… co s nim pak do vecera? dyt by byl pretazeny, nemohl by usnout (vyplaveny unavovy hormon) a je z toho zacarovany kruh…
triletak mi prave ted chrni. do postele musi kazdy den, nejede pres to vlak. rikam mu, ze musi odpocivat, nenutim ho spat. vetsinou ale spi.
@jamie.j Mám 3 děti, moje nejmladší ani ne dvacetiměsíční dcera už asi dva měsíce po obědě nespí. Neukládám ji, nevidím v tom žádné pozitivum a vyhovuje to celé rodině. Ulevilo se mi v tom smyslu, že nemusíme být po obědě doma a čekat, až se vyspí..Mám školáka a předškolačku, odpoledne můžeme nezávisle na spaní nejmladší vyrazit na kroužky, případně za zábavou..
Dcera není přes den unavená, odpoledne není přetažená, protivná, je v pohodě, nemá tendenci usínat pozdě odpoledne..Večer usíná kolem půl 7 a vstává kolem půl 7 ráno, spí cca 12 hodin v kuse bez probuzení..Jediné „omezení“ je to, že musíme být kolem 18.hodiny doma, nejmladší nakrmit, vykoupat a uložit. Ale to nám nevadí, protože jinak by se to ani neslučovalo s životem školáka..A ani v létě nejsme noční živlové. Nemám potřebu v pozdních hodinách vysedávat s dětmi v zahradních restauracích, jak to někdo v létě dělá.
Stejně tak to měl nejstarší syn, taky velmi záhy přestal po obědě spávat(v roce a půl) a nikdy už neusnul. Ani ve školce..Naštěstí naše školka je v tomto přívětivá, děti leží deset minut(povinné hygienické minimum) a ty, které neusnou, mohou vstát a hrát si klidně a tiše u stolečku. A je jedno, jestli se jedná o tříleté dítě nebo předškoláka..Syn už je dávno ve škole, ale k vůli dceři jsem ráda, že se naše školka k tomu staví takto(předpokládám, že tam jednou bude chodit).Úplně nejraději bych samozřejmě byla, aby děti nebyly ukládány..
Polední spánek dcery cca od 15 měsíců vypadal asi takto, že jsem ji uložila, ona volala všechny, kdo jsme byli doma, abychom pro ni šli, hodinu tak bojovala, někdy řvala a vysílením usnula - na dvacet minut po hodině boje. A potom usnínala až kolem 9. večer. A usnula jen, když jsem s ní byla sama doma a a bylo absolutní ticho. K čemu to je? Když není odpoledne přetažená, nevidím žádný výchovný význam ukládat dítě, jen snad to, že si maminka chvíli odpočine..
Ale ne každé dítě je tento typ..Moje prostřední dcera je jiná, ta spávala po obědě daleko delší dobu a někdy usne ještě teď - skoro v 5,5 letech..TAky ale nespí, protože by zase neusnula večer. To je ale jiný případ..TA měla a má tendenci usnínat pozdě odpoledne, když jsme ji neuložili, byla přetažená..
Já na žádném poledním klidu netrvám, ani symbolicky. Jsem ráda, že po obědě můžu doprovodit starší děti na kroužky, cestou se stavit na hřišti..Jsem ráda, že nespí a vydrží až do večera..
Jak začala „bojkotovat“ odpolední spaní, ještě jsem ji pár týdnů ukládala, protože jsem si říkala, že to asi potřebuje, aby nebyla přetažená..Ale postupně jsem to udělala tak, že jsem ji nechala 15 minut(přesně), buď do této doby usnula nebo jsem pro ni šla(většinou neusnula) a asi před dvěma měsíci jsme přestali ukládat úplně - ke spokojenosti všech..Ale toto si musí vyřešit každá máma sama.