Chodíte s batolaty do solné jeskyně?

873
19.2.14 21:38

Chodíte s batolaty do solné jeskyně?

Ahoj holky, chtěla bych znát Váš názor na solné jeskyně. Protože moc nesdílím nadšení lidí ze solných jeskyní, které mám ve svém okolí. Vím, že tam chodit nemusím, ale třeba školky a školy v našem městě tam pravidelně chodí, takže se to bude týkat i mého dítěte. Myslím si, že zavřít se do prostoru, kde se při hromadných pobytech lidí jen těžko udržuje hygiena, není dvakrát výhra. U nás je jeskyně taková, kde je několik cm na zemi vrstva soli, na zdech je polystyren, který simuluje stěny ze soli. Předpokládám, že když je ta vrstva na zemi znečištěná, musí se komplet vyměnit (jak často a jestli vůbec se to dělá netuším), zdi z umělé hmoty(asi polystyren), které jsou hrbolaté a nehladké se budou čistit obtížně (nedokážu si představit z toho stírat prach, vysávat asi taky těžko). Když tam chodí kašlající a smrkající lidé, tak si nemyslím, že by ta sůl na zemi ty viry zabila. Když to shrnu, tak si myslím, že pro dítě je daleko zdravější pobyt na čerstvém vzduchu, než se zavírat do prostorů, kde bylo předemnou x lidí a které jdou obtížně uklidit a vyvětrat. Díky za Vaše reakce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1889
19.2.14 21:46

Pokud vím, tak v solné jeskyni používají stejné dezinfekční lampy jako na operačních sálech a prostor je i odvětrávaný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5517
19.2.14 21:54

No řeším něco podobného, taky z toho mám pocity všelijaké. Nicméně tedy do jeskyně s dětma chodím, ale protože dcera má onemocnění štítné žlázy, informovala jsem se předem dr.
Přeposílám mailovou konverzaci…

Doktorka na můj dotaz, zda se št. žlázou můžeme chodit…
Vzhledem k tomu, že odborníci z oboru alergologie tvrdí, že v solných jeskyních žádný efekt solí není, protože okamžitě vyprchají, tak si myslím, že tam klidně chodit může.

Já:
děkuji za odpověď.
Takže to mám chápat tak, že to nemá ani žádný pozitivní vliv na zdraví, jak se všude propaguje? Jen vyhozené peníze?

Doktorka:
Já si to tak myslím, ale dokázané to není. Určitě se něco vypaří ve chvíli, kdy se písek přiveze, ale to postupně vymizí a ionty se neobnovují, protože tam není mořská voda, která by přinesla další ionty. Pak se písek zase přiveze, chvíli to možná funguje….
Nevím o žádném odborníkovi, který by solné jeskyně doporučoval. Osobně si myslím, že je to jen reklamní tah.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12743
19.2.14 22:03

@jamoni Chodím s dětmi už dlouho. Pokud na ně něco leze tak jim to moc pomáhá. Chodím tam ráda

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
19.2.14 22:05

Já sama byla jednou v solném dole, tam věřím, že je pobyt zdraví prospěšný, ale ne na hodinku, tam by musel člověk trávit fakt týdny. Na solné jeskyně mám stejný názor jako ty - je to úplně k prdu, to si radši zapálím solnou lampu doma v obýváku a efekt to bude mít stejný 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6806
19.2.14 22:12

@jamoni
souhlas, nemám moc co dodat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
teresa20
19.2.14 22:13

Možná záleží, jak je ta jeskyně udělaná, odvětrávaná atd. Já v ní byla jednou a polystyrenové stěny rozhodně neměla 8o :think:

• Citovat
  • Upravit
873
19.2.14 22:24

@cassy Jenže na op. sálech se nejdřív udělá totální úklid (mechanicky se vše setře a umyje), což v té jeskyni jde těžko a pak se pustí lampa, která dodělá dezinfekci povrchů a vzduchu. V jeskyni, kde jsem byla nějaká klimoška možná byla no, beru to jako takovou nouzi, v autě si radši taky otevřu okno, když to jde, než abych dýchala vzduch přes klimatizaci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
873
19.2.14 22:24

@Lind002 Tak to je opravdu úsměvné. :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
873
19.2.14 22:25

@Gina108 Souhlas, solná lampa je hezká na pohled, asi udělá víc užitku, než lézt někam, kde tomu nevěřím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5517
19.2.14 22:47
@jamoni píše:
@Lind002 Tak to je opravdu úsměvné. :-)

jak to myslíš?
bohužel podobný názor, jaký mi psala dr., jsem slyšela ještě od jiného lékaře…
Já si myslím, že nějaký efekt to má, ale asi ne takový, jak se všude píše :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
873
19.2.14 22:53

@Lind002 Nemyslím nic o tvé dceři, myslela jsem to tak, že ten tvůj příspěvek jen podporuje tu mou skepsi k jeskyním.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5517
19.2.14 23:00
@jamoni píše:
@Lind002 Nemyslím nic o tvé dceři, myslela jsem to tak, že ten tvůj příspěvek jen podporuje tu mou skepsi k jeskyním.

no já z toho mám právě taky rozporuplné pocity… :nevim:
na jednu stranu si myslím, že je logické to, co píše dr., ale na druhou stranu znám dost lidí, co chodí pravidelně a pomáhá jim to na rýmy a kožní problémy… tak si vyber… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4605
19.2.14 23:03

Jamoni,chodíš s dětma na hřiště, A víš co všechno bys našla za potvůrky tam? Ale vážně. Chodila jsem s holkama do solné jeskyně už od malinka. A to myslím fakt od malinka a žádný následky to na nich nezanechalo. V některých jeskyních je podmínka že musíš mít bílé ponožky. Já osobně bych se jeskyně nebála. To bys potom nemohla vystčit nos z baráku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31672
19.2.14 23:09

Já mám ze solný jeskyně velmi rozporuplné pocity. před rokem a půl v červnu jsem do jedný koupila sobě a dětem každýmu 4 vouchery, s tím že je to moderní, zdravý..za poslední leta jsem moc nemocná nebývala, sem tam nějaký nachlazení, ale jinak pohoda. akorát jsem měla dýchací problémy u známých na jihu Čech, když jsem tam trávila víc než 1 den, a u příbuzných na Hané jsme zase mívala rýmu(do 10 let ne rýmu, ale zánět průdušek)..od návštěv solný jeskyně se mi na cca půl roku rapidně zvýšila nemocnost, byla jsem v jednom kuse nachcípaná, a od té doby mívám i v Praze sem tam lehčí astma, do té doby jsme tyhle problémy mívala výhradně u jihočeských rybníků. no mám dost podezření, že to mám z té jeskyně, začalo to vyloženě v té době. takže já už tam nepáchnu. ale já jsme tak trochu exot, mě třeba 2 návštěvy velkých skleníků v botanické zahradě prokazatelně způsobily 2 těžký záněty průdušek, a do 15 let cca jsem každou návštěvu skleníku odstonala, teď v dospělosti už to snáším.
takže věřím že hromadě lidem to pomáhá, ale mě tyhle specifický prostředí zase škodí, je to dost individuální.
u dětí jsem nezpozorovala žádný efekt z návštěvy, ani negativní, ani pozitivní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí