Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Co jí dát na vybranou, ať si sama kalhoty vybere, ať si sama i ponožky vybere. Nebo ji doma prostě nechej bez kalhot a ponožek a neřeš to, dokud se sama neobleče.
@Malineka
Uz jsme byli v kramu sama si vse vybrala ja ji to koupila bohuzel ani to nepomohlo. Ona se nechve oblekat ani ven ani do skolky nikam. A co si budem ven v tomto pocasi asi nahata nepujde. Doma mame studene podlahy vsude dlazba a aby chodila boska taky preci nejde. Trva to 10 dni a jak rikam vzdy 30 minut pak se uklidni a uz se neslika nic a az do vecera normalne si hraje po cely zbytek dne OBLECENA. ![]()
Nemuzes ctyrletou zalehnout a oblekat nasilim.
To proste nejde.
Ten hysterak nema proto, ze ji skrti kalhotky, ale ze ji vlastni mama prepere a provede ji neco nasilim.
Nech ji byt.
Doma kalhotky ani ponozky nepotrebuje (ani na dlazbe, deti jsou odolne) a do skolky at jde klidne nahata, schvalne, jak daleko od baraku se zacne sama fofrem oblikat.
A musi nosit kalhoty? Saty nebo sukni a k tomu leginy/punchochy by taky nesnesla?
Nasilim ji nikdo nezalehava ( sama se oblect take nechce) i to jsem zkusila sla naha venku a bylo ji to jedno pote chytla rapla a svihla sebou na zem a mela sem co delat ji donest domu( ma 20kg a silu takze kdyz se mi v naruci snazi kopat mlatit je to opet zazitek) 3 dny byla u babicky vracela mi ji ze ji nemuze hlidat protoze se nechce oblict a ze ji mlati jidlo ji hodila do obliceje ze slovy ze je to hnus. Ce skolce ji nechteji breci tam jen proto, ze nechce jit spat tak tam zkopala ucitelku. Doma od mala sni vse delam venuji se ji naplno od mala byla vzteklejsi ale vzdy sem to zvladla ji vysvetlit utisit ted ale nic neplati nikdo na ni ruku nevztahl nikdy. Nechapu ze z minuty na minutu je v ni tolik zlosti. Kazdy den resim neco. Bud kalhotky nebo jidlo nebo neco jibeho jak si postavi hlavu tak pres to nic nejede. Bojim se zitrka co provede ve skolce doma ji nechat nemohu ja i manzel chodime do prace.
Ze by si rikala o prisnejsi hranice? Necejti se bezpecne, protoze ma moc volnosti?
@hani28 bohuzel nesnese nic. Vcera sme byli na bazene plavky si vzala tam vse v pohode smala se byla stastna sli sme se oblect a ze si tam jeste neco dame a sednem si a najednou z niceho nic opet scena takze nas vyhodily ze tam nic neslysi opet sem ji musela 30 minut konejsit ptala sem se co se stalo ale pokazdy to bylo neco jineho. Jsem s toho zoufala.
ja ji miluji nadevse a tohle kdyz vidim nici me to ze nevim jak ji pomoct ![]()
Ja se snazim aby mela rad aby si uklizela a podobne. Vzdy fungovalo ji jinym tonem rict at si uklidi nebo oblekne (kdyz protestovala) a vzdy hned to sla udelat a pak si sla placnout jak je sikovna. Ale ted nic na ni neplati jak neco reknu treba at si uklidi pokoj hned se zacne vztekat zacne me mlatit a triskne za sebou dvere ze nic delat nebude. Chci jit na prochazku zacne scena ze ona nikam nejde tak nikam nejdem zitra se bojim co bude ve skolce ![]()
Takové záchvaty mám u dcery tři a půl, ona se jakoby dostane do nějakého hysterického transu, někdy se tomu dá zabránit, někdy ne, když se tomu zabránit nedá, tak mi prostě nezbývá než ji nechat, je to strašně o nervy, ale co s tím fakt nevím, jen se modlím, aby z toho vyrostla. U nás to není kvůli oblečení, ale kvůli různým věcem a situací, minule hodila tenhle hysterák, když její mladší bratr (2,5) zamával na vlak, hystericky začala řvát, že nechtěla aby tomu vlaku zamával a chytl ji amok, tohle jsou přesně ty situace, kterým opravdu zabránit nedokážu. A říkám si ty jo, co to sakra je? Jako já snad i pochopím to, že udělá hysterickou scénu, že něco urputně chtěla, ale tvl udělat scénu z ho*na, že její bratr zamával na vlak, tak to už na mě bylo silný kafe
Ty jí vezmeš do bazénu, uděláš jí hezké odpoledne. Ona ti udělá scénu a ty jí za odměnu třicet minut konejšíš? Jako fakt? No a proč by ti jí neudělala pokaždé, když se cítí nekomfortně, třeba proto, že plavání skončilo nebo že se musí oblékat, když to tak hezky funguje?
Tak konejsit ji, aby se prestala vztekat, je hovadina.
Nejit na prochazku, protoze udela scenu, taky.
Nesmis ji vyhovet, kdyz neco chce a dela scenu. Nikdy.
Idealni si sednout vedle a cekat, az prestane. I kdyby se venku valela naha na zemi. Vsak ona to dlouho nebydrzi.
Klidne at se pak prijde potulit, ale az PAK.
@Anonymní píše:
@Malineka
Uz jsme byli v kramu sama si vse vybrala ja ji to koupila bohuzel ani to nepomohlo. Ona se nechve oblekat ani ven ani do skolky nikam. A co si budem ven v tomto pocasi asi nahata nepujde. Doma mame studene podlahy vsude dlazba a aby chodila boska taky preci nejde. Trva to 10 dni a jak rikam vzdy 30 minut pak se uklidni a uz se neslika nic a az do vecera normalne si hraje po cely zbytek dne OBLECENA.
Mě to taky syn dělal, nechtěl nic na sebe, když jsem ho oblikla, tak se zase svlékl. Tak musel být na gauči, dokud se neoblikne. Seděl tam třeba hodinu, když slezl, dala jsem ho zpátky i když se vztekal. První dny tam seděl třeba hodinu, brečel, vztekal se, pak se to kratilo a asi za týden se oblékl a už byl klid. Dávala jsem mu na výběr ze dvou věcí, co chce na sebe. Kdyz mě praštil, chytla jsem ho za ruku a podržela ji tak silně, aby to cítil, a důrazně řekla ne. Pokud by mě kousl, dostal by na zadek. Takhle velký už by měl vědět, že to se nedělá.
@Anonymní píše:
@Malineka
Uz jsme byli v kramu sama si vse vybrala ja ji to koupila bohuzel ani to nepomohlo. Ona se nechve oblekat ani ven ani do skolky nikam. A co si budem ven v tomto pocasi asi nahata nepujde. Doma mame studene podlahy vsude dlazba a aby chodila boska taky preci nejde. Trva to 10 dni a jak rikam vzdy 30 minut pak se uklidni a uz se neslika nic a az do vecera normalne si hraje po cely zbytek dne OBLECENA.
Ale to víš že klidně může chodit doma nahatá a bosá. Za chvíli nenastydne a poučí se, že víš, co říká.
@Anonymní píše:
Nasilim ji nikdo nezalehava ( sama se oblect take nechce) i to jsem zkusila sla naha venku a bylo ji to jedno pote chytla rapla a svihla sebou na zem a mela sem co delat ji donest domu( ma 20kg a silu takze kdyz se mi v naruci snazi kopat mlatit je to opet zazitek) 3 dny byla u babicky vracela mi ji ze ji nemuze hlidat protoze se nechce oblict a ze ji mlati jidlo ji hodila do obliceje ze slovy ze je to hnus. Ce skolce ji nechteji breci tam jen proto, ze nechce jit spat tak tam zkopala ucitelku. Doma od mala sni vse delam venuji se ji naplno od mala byla vzteklejsi ale vzdy sem to zvladla ji vysvetlit utisit ted ale nic neplati nikdo na ni ruku nevztahl nikdy. Nechapu ze z minuty na minutu je v ni tolik zlosti. Kazdy den resim neco. Bud kalhotky nebo jidlo nebo neco jibeho jak si postavi hlavu tak pres to nic nejede. Bojim se zitrka co provede ve skolce doma ji nechat nemohu ja i manzel chodime do prace.
Možná si to s tím věnování se jí přehnala. Zkus ji prostě ignorovat, když tě bude mlátit, strč ji vedle do pokoje. Možná nastal čas ji šoupnout jednu přes zadek a vymezit ji jasná pravidla. Nebudeš oblečená, nedostaneš jídlo, nebude pohádka, nebude výlet, nebudou bonbóny, tablet, nebo co má ráda. Takové chování už není správné tolerovat.
Ahoj prosim o radu jestli ma nekdo zkusenost, ja uz nevim kudy kam.
Dcera (4) mi pred 10 dny zacla z niceho nic delat sceny, ze nechce nosit kalhotky, ponozky, kalhoty. Oblect ji je velky boj rve u toho jak kdyby v tu chvili sme ji buh vi co delali. Kdyz uz ji oblecu tak zacne 30 minut scena, ze to je maly( koupila jsem ji uz vse minimalne o 2 cisla vetsi planda to na ni a i tak) kope do me fackuje me kouse hysterycky krici ze to jde slyset az na ulici. Pak zacne skrabat sebe a mlatit sebou ja ji celou dobu se snazim ji uklidnit hladit ji a vysvetlovat, ze i ja mam kalhotky a mluvim sni. Cca po 30 min se konecne uklidni a zbytek dne je zas hodna a oblecena celou dobu. Vubec to nechapu kdyz ji to boli jak tvrdi tak by preci pak zbytek dne nebyla v klidu atd… premyslim uz i o tom navtivit dr jestli mi poradi. Ja uz si nevim rady jak tomu zachvatu predejit. Mate nekdo zkusenost?