Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tady by pomohlo na nějakou dobu omezení styku s tchanovci. Už jenom, že chtějí aby tvoje rodiče se s dcerkou nestýkali. Prostě tam chodit nebude a hotovo. Pokud by přišel někdo s Ospodu tak bych to v klidu vysvětlila. Neboj nebudeš jediná, které to tchanovci nebo rodiče na truc udělali.
Jednou jsem někde četla (respektující matky prominou), že každé dítě má určité množství vzteklých výbuchů a záchvatů, kterými prostě musí projít, aby se zdravě vyvíjelo. A vy jste se jim v tom věku, kdy to vztekání obvykle probíhá (kolem dvou tří let), úspěšně vyhýbali. Asi kvůli tchánovcům, aby nebyl kravál. A teď vás to doběhlo. Dcera je paličatější, chytřejší, fyzicky silnější a celé je to horší. Ale je to normální, zdravé, prostě si řeší vývojový problém s hranicemi teď.
Já dávám své dceři hodně volnosti i se jí hodně věnuji, řekla bych, ale třeba aby si šla vybírat nové oblečení, protože se do starého nechce oblékat, to je pro mě za hranou. Nemám na to peníze. Ale zas mi přijde fajn, že jste to zkusili. Ona teď zkouší vás a hlavně svou sílu a moc. Možná by pomohlo se s tchánovci dohodnout, že v určitý předem vymezený čas, kdy bude u nich, platí jejich pravidla, ale pokud je s vámi, nebudou vám do výchovy zasahovat. A eliminovat čas, kdy je s vámi oběma. To zvládnete! Kolem čtvrtého roku je to nejhorší, v pěti bude dobře.
@Lucie_Sx píše:
Teda, mne to zni cele na hlavu.Tchanovce posli do haje, ty bych vubec neresila. Pokud budou hnusny, vsechno si nahravej.
U dcerky mam pocit, ze to delas nejak blbe.
Vzdyt ona klidne muze plakat i vztekat se, to tak neni, ze to delaji jen mimina.
Muzou i velky, jenom ne jako puldenni scenu.
Moc mluvis, moc vysvetlujes, a zaroven ji jakoby nechapes.
Casto pomuze to uznani pocitu ditete: „ty se vztekas, protoze si nechces oblict kalhotky, vid“. Vetsinou to dite je tak nadsene, ze ho nekdo chape, ze vi, jak se citi, ze jeste trochu pofnuka a zacne spolupracovat.
Přesně! Zakladatelko, přijímat ty pocity dítěte je strašně strašně důležité proto, aby ono bylo víc v pohodě.
A ještě moc doporučuji promluvit s tchánovci. Pokud vyhrožuje, že bude boj, tak si myslím, že by neměli dítě vidět do té doby, dokud neproběhne vysvětlení, rozmluva, omluva apod. Ty se opravdu bojíš, že na tebe zavolají sociálku nebo že udělají co? Ty za to dítě neseš zodpovědnost, ne oni, tak si to uvědom. Jak ho vychováš, od toho se pak bude jeho život odvíjet.
@Lucie_Sx píše:
Nemuzes ctyrletou zalehnout a oblekat nasilim.
To proste nejde.
Ten hysterak nema proto, ze ji skrti kalhotky, ale ze ji vlastni mama prepere a provede ji neco nasilim.
Nech ji byt.
Doma kalhotky ani ponozky nepotrebuje (ani na dlazbe, deti jsou odolne) a do skolky at jde klidne nahata, schvalne, jak daleko od baraku se zacne sama fofrem oblikat.
To provozovala kamarádka s dcerou do jejích 6 let. Už to brali normálně, že nemá pod sukní kalhotky a když si před tebou takhle dítě škrábe ve vagíně a potom si jde dát s dětmi oplatek ze společného talíře nebo sedí a je jí vidět až… Tak nic moc teda. Manžel k nim nechtěl vůbec chodit. Za mě je teda vhodnější nastavit hranice, i když je to boj se sebeovládáním a trpělivostí.
@Maria37 píše:
To provozovala kamarádka s dcerou do jejích 6 let. Už to brali normálně, že nemá pod sukní kalhotky a když si před tebou takhle dítě škrábe ve vagíně a potom si jde dát s dětmi oplatek ze společného talíře nebo sedí a je jí vidět až… Tak nic moc teda. Manžel k nim nechtěl vůbec chodit. Za mě je teda vhodnější nastavit hranice, i když je to boj se sebeovládáním a trpělivostí.
Jako že šestiletá nemá kalhotky pod sukní? tak to je masakr. ![]()
Já jsem jednou po pracovní noci (napracovávala jsem práci asi do 3 do ráno) nějak dítěti zapomněla dát pod legíny kalhotky a učitelky mě na to hned upozornily (když jsem dítě vyzvedávala) a daly ji náhradní z její tašky.
@ludmilaadamkova píše:
Jako že šestiletá nemá kalhotky pod sukní? tak to je masakr.Já jsem jednou po pracovní noci (napracovávala jsem práci asi do 3 do ráno) nějak dítěti zapomněla dát pod legíny kalhotky a učitelky mě na to hned upozornily (když jsem dítě vyzvedávala) a daly ji náhradní z její tašky.
Teď už jo, ale od 2 do 6 let takhle doma lítala a jim to přišlo ok, v 6 letech už sama chtěla. Ale byl to teda fakt masakr.
@Maria37 píše:
Tak promin, ale o sukni naostro jsem nepsala nic.
Ale pod leginy kalhotky fakt nepotrebuje.
Vetsinou staci to nehrotit par tydnu, vyresit nervy/stres/natlak, trochu zmenit pristup a jakmile se k tomu pak oklikou vratis, uz to je o necem jinem.