Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky,
chtěla bych se zeptat na vaše zkušenosti. Mladší syn mívá občas šílené záchvaty vzteku, pokud něco není, tak jak on by chtěl. (Třeba nedostane něco, co chce apod.)Mně připadá, že období vzdoru by už snad mělo být za ním, v březnu mu budou čtyři. Jinak je moc šikovný, snaživý, ve školce ho moc chválí (tam se takto nechová, takže kdyby to paní učitelky viděly asi by se divily)
![]()
Myslíte, že to mám nějak začít řešit, nebo to přejde samo
Starší brácha toto neměl, proto mně to zaráží ![]()
Předem díky za rady. ![]()
@mikky přejde.. staršímu takhle hrabalo kolem 5 roku věku..
Já mam čtyřletáka a je to uplně to samy…každy den sceny kvůli všemu a ničemu…Stále čekám kdy to přejde… ![]()
@mikky mame to taky, kluk o mesic mladsi nez tvuj, nejvyzivnejsi to je, kdyz je pretazeny, ale i mimo to to kolikrat stoji fakt za to
tak jen doufam, ze uz to brzo skonci, u nas nepomaha domluva, vyhruzky, tresty, ignorace, proste nic, takze se jen snazim, abychom to vsichni prezili ![]()
@renatkau píše:
Asi takhle: v pěti letech našeho syna se nám VELMI ulevilo![]()
![]()
![]()
Cože ještě rok?!?!?!
![]()
Na malou to přišlo taky později. Zato výživně. Tak už jen necelý rok a a bude snad klid ![]()
@mikky Ještě není dostatečně vyzrálá CNS a dítě neumí ovládat své emoce. Nejlepší je nechat být, hlavně netrestat, nekřičet, nekritizovat dítě kvůli záchvatu, důsledně dodržovat pravidla, na kterých jste se domluvili a které dítě zná. Problém může být i v tom, když matka třeba nedodržuje důsledně pravidla a dítě je zvyklé vymoci si své pomocí záchvatu vzteku. (Čokoláda až po obědě, dítě začne řvát a matka čokoládu nakonec dá, aby byl klid).
Při záchvatu lze dítěti klidně říct, že chápete jeho rozpoložení (třeba se mu něco rozbilo) a že počkáte, až se uklidní. Dítě je nejlepší nechat na pokoji a situaci neřešit (poku vztek nemá jednoznačný důvod - třeba mu někdo sebere hračku). Pokud se jedná o záchvat na veřejnosti, tak buď nechat být, nebo pokud je situace neúnosná opustit prostor, kde se nacházíte.
Našemu mladýmu jsou čtyři a to, co předvádí tak poslední měsíc, nemá obdoby. Mám pocit, jako by celé ty čtyři roky výchovy přišli vniveč.
Předpokládám, že to zase přejde - hlavně nepovolit ![]()
Máme to samý, všude je hodný, u babiček, ve školce s tátou, ale jakmile vidí mě, tak si začne vynucovat věci kňouráním a řevem, už to trvá asi půl roku, prostě je na ránu, dělám, že to nevidím a neustupuju, taky jsem poslední dobou pro něj strašně zlá máma ![]()
Malá bude mít v březnu 4 roky a poslední asi 1-2 měsíce je to s ní taky katastrofa, vzteká se, začala na nás být zlá jak není po jejím, odsekává, je drzá, někdy jsem z ní fakt na prášky. A doufám že se to nezhorší až se narodí mimčo, za 14 dní mám termín, tak jsem na ni zvědavá ![]()
Muj triletak si dnes vzteky prokousnul ret, tudiz z nej odstrikovaly slzy a soply smichane s krvi ![]()
Obdobi vzdoru se mu rozjelo az ted ve 3 letech, starsi dva si to odbyli jako batolata a prijde mi, ze cim vetsi dite, kdyz ho to rafne, tim horsi.
Pak udelal scenu, ze jsem dala klic do zamku, kdyz on ho tam nechtel dat a to uz mi teda vytekly nervy a soupla jsem ho do komory, on tam chvili silel, kopal, pak ticho, otevrely se dvere a dite vylezlo se slovy „ja jsem hodne kotatko“ ![]()
Ja predpokladam, ze z toho vyroste, jen to stoji hodne usili udrzet nastavene hranice, aniz bych ho pri tom zabila ![]()
@Bibi239 píše:Ja predpokladam, ze z toho vyroste, jen to stoji hodne usili udrzet nastavene hranice, aniz bych ho pri tom zabila
přesně má slova ![]()
Mam 4 letaka a obcas opravdu des bes mladej rika ze kdyz zlobí jsem prisna jinak hodná a kdyz říkáme ze domluva je lepší kouká jak puk. Koukám vydržet jeste rok :-/