Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky,chci se zeptat co dávat na zácpu?
Moje 8-měsíční dcera má velké problémy s kakáním,kaká už velká hovinka (prominte) a nejde jí to vytlačit,chudák pláče a já nevím jak jí pomoct,nevím jestli je to stravou,dávám jí masozeleninové příkrmy,často polévky atd. ale nechce nám vůbec pít čaj.Je stále kojená,ale jen v noci.
Prosím o nějakou radu,už se nemůžu dívat na to jak trpí když tlačí.Koupila jsem glycerinové čípky,lékarnice tvrdila že můžu dát miminku půlku čípku,jenže v letáčku je napsáno že se to může dávat jen dětem starším 10 let.Děkuji za každou radu
Ahoj, Mates měl stejný problém. Snažila jsem se do něj dostat hodně tekutin, ale čistou vodu ani čaj nechtěl, tak jsem kupovala ovocné šťávy a ty ředila 1:2 vodou. Favorit byla jablečno-hrušková od Hami. Dále hodně ovoce, u nás zabíraly nejlépe jablko, hruška a švestková přesnídávka. Hodně to zhoršovala mrkev a banán. Přechodně jsem dávala Duphalac /lactulosu/, jen změkčí stolici, nemá vliv na střevní pohyby a není návyková. Glycerinový čípek dát můžeš. Ale hlavně tekutiny! L.
Ahoj Deboro,
já ty čípky musela použít hned, když jsem začala s příkrmy. Dávala jsem teda čtvrtky (řeže se to krásně). Zabírá to strašně rychle. Koupila jsem i ty švestky od Hipp. Šťáva je strašně kyselá, ale pyré asi fakt pomohlo.
Teď už je to pohoda. Je pravda, že hodně přikojuju (asi separační krize), vody taky přes den moc nevypijem.
Neboj ono se to upraví. Držím pěsti. Věra
Ahoj,
nevím, jestli je tvůj problém ještě aktuální, ale nám pomohlo uvařit ovesné vločky a přepasírovat je a ten šlém přimíchat do ovoce či zeleniny. Na druhý den bylo všechno v pohodě.
Jana