Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
od včerejška zvažuju, jestli chodit s Matýskem na plavání kojenců či nikoli.
Byla jsem se totiž zapsat, ale ukázalo se, že jsem měla špatně zafixované datum, a zápisy jsou ještě příští úterý a středu (Hotel Duo Praha).
No, aspoň jsem si tam přečetla další informace (echo o zápisu mi dala kamarádka).
Zjistila jsem ale, že lekce plavání má trvat 20-30minut a stojí přibližně 200Kč. Původně jsem myslela, že hodina bude trvat minut 60 ![]()
No, prostě je to tak, že teď (nepravidelně) chodíme s Matýskem do Lagoonu, i s mým mužem a to za stejnou cenu (protože mám 50% slevu), ale na hodiny 3= 180minut. Matýskovi se tam moc líbí, lezem v brouzdališti, políváme ho vodou, ve velkém bazénu s ním jezdíme po hladině, no, prostě blbnem.
Od toho hromadného plavání jsem si slibovala, že se tam naučíme potápět, ale na to je návod tady
https://www.emimino.cz/…s/story/4866
a že se tam naučím další básničky, kromě Spadla lžička do kafíčka. Ty jsem našla tady:
https://www.emimino.cz/modules.php?…
Další výhoda by byla, že by mě to nutilo jít mezi lidi (já jsem takový vlk samotář, kompenzující si to tady na emiminu
) a že by Matýsek taky přišel do styku s dalšími dětmi.
Jenže mě to přijde jako moc peněz. Jsem docela spořivá, respektive se právě hodně dívám na poměr cena/výkon. A tady mě to prostě nepřesvědčuje (vzhledem k té alternativě)..
Na druhou stranu to ve mě hlodá, že jsem krkavčí matka, že mu to nedopřeju, když se mu to tak líbí. Z jiného úhlu pohledu, že jsou to dvě stovky týdně, to není tak hrozné. Dovolit si to (snad) můžem.
Ale taky si říkám, že tohle plavání je trošku móda. Co si pamatuju ze svého dětství, bylo plavání ve školkovém věku. To vím, že mě hrozně bavilo. Taky se dalo dělat víc věcí..
U školky i kojenců je (pravděpodobně) cílem, aby se děti nebály vody a měly k ní kladný vztah. Podle všeho tohle Matýsek splňuje už teď, bez 2000 za tři měsíce.
Můžu to vyzkoušet a v průběhu prvních dvou lekcí se odhlásit se storno poplatkem 0%, ale zdá se mi to trošku zbytečné to takhle plánovat už dopředu a blokovat tak místo vážnějším zájemcům.
Já fakt nevím. Stojí to za to? Jaké jsou vaše zkušenosti?
Dík,
Nanka
Ahoj Nanko
Tak my sme absolvovali 2 kurzy 10 lekci za 2500
a uz nepujdem dal, protoze na to nejsou finance, a neni to o tom, ze bych si odeprela koupu novych bot, nebo neco, ale proste tedko jedem od vyplaty k vyplate
No a k vyhodam.......malej se neboji vody, potapime ho, byl tam kolektiv deti
Nevyhody.......u nas lekce probihali v dobe, kdy malej spinkal v tu dobu, takze casto byl nevrlej a zbrecenej, cena, jinak vyhrdy nemam
No a koukala jsem co delaji ve 3 a 4 kurzu a moc noveho toho nebylo......jenom to ze v zaveru 4 kurzu deti di vidy hazeli ze schudku
Takze, my tedko nejedem, nerikam, ze az budou penize na jare, ze nepojedem, ale momentalne fakt ne.......
Chodime pravidelne plavat do bazenu, malej je spokojenej, uz absolvoval i tobogany........
K
Nevím, myslím, že je fajn i interakce mezi dětma a taky dost záleží třeba na instruktorovi. My chodíme do Kačky na Barrandově kde je lekce dokonce za 300 kč (vyjde nás to skoro stejně jako lekce za 250 za plavání v centru kam jsme chodili dřív + 40 kč cestovné
)Tady v Kačce jsou schopni dosáhnout toho, že dvaapůlleté nejpozději tříleté děti v pohodě přeplavou bazén s hlubokou vodou zcela bez pomůcek. Plavou v tomhle věku vlastně prsová tempa s hlavou pod vodou a na nádech se každé třetí nebo čtvrté tempo vyhrabou na hladinu a mají výbornou orientaci pod vodou. Myslím, že v případě pádu do vody je to k nezaplacení
Právě to platím oběma a to už jsem holce nechtěla, když už „plave“a bude mít plavčo ve školce. Jenže když vidím jak je jí tam fajn a jak to má fakt výsledky (od tří už oplavou bez rodičů a my je jen vyprovázíme do šatny a sprchy a koukáme ze břehu), tak jí to nedokážu nedopřát. Kluk chodil už loni na vaničky a minulej tejden začal s bazénem a taky je to rozdíl, že ve vaničce byl sám a v bazénu má kumpány. Já jsem pro.
Bludičko,
to je právě to. Já mám právě špatnou zkušenost s předporodním kursem a cvičením. Cvičilo se (v Plzni) za 50Kč/30min, ale PA si tam donesla stařičký kazeťák, pustila kazetu (stále tu samou), jenže protože tomu nebylo rozumět, tak nám to přeříkávala znovu. Jinak seděla na židli a dívala se na nás, jak cvičíme ![]()
Kdybych měla jistotu, že to bude dobré, tak bych se tak nerozmýšlela.
Na Barrandov se budeme stěhovat 02/08, takže Matýskovi bude 2 a čtvrt roku. Myslíš, že to je pozdě začít? Když s ním budem občas chodit sami a postupovat podle výše uvedených návodů?
Nanka
Jestli se stěhujete na Barrandov tak neváhej a začni už teď tam u vás. Já to měla s dcerou práve tak. Když jí bylo 6 měsíců, Kačka tu ještě nebyla, tak jsme jezdily do centra. Holka se potápět uměla z domu (cvičily jsem ve vaně od narození). Naučila se nebát velkého množsví vody, v pohodě se potápět, dělala jí moc dobře společnost ostatních vrstevníků a já se s ní naučila ve vodě správně zacházet. Přece jen jde o cviky, které se musíš naučit s živým instruktorem, na papíře to nejde přesně popsat. Když jí byly dva roky už jí stačil na plavání jen pásek nebo rukávky. Od dvou do dvaapůl už stagnovala, protože dál se v tomhle plavání neměla co naučit. Ve dvaapůl po šestinedělí (mém) přešla do Kačky a do půlky pololetí (tedy za necelý čtvrtrok) uměla plavat bez pomůcek. Po skoku do vody(šipkou) se zorientovat v prostoru, podplavat mě (rozkročenou) vyplavat přede mnou ( a dle předchozích pokynů, co dostala ještě na břehu před skokem do vody), ke mě připlavat a vylézt mi do náruče, nebo plavat dál k tyči na konci bazénu a po ní samostatně vyručkovat z bazénu na břeh. Myslím, že kdyby z předešlého plavání nebyla zvyklá na děti, hluk u toho bazénku, cizí instruktory a tak, tak by to trvalo o hodně dýl, prptože by z toho musela být dost vykulená.
Bludička
Myslím, že od 0 do 2 let mají co miminka naučit v každém kurzu a 200 kč není moc ![]()
Byla bych pro plavčo, když se to malému tak líbí. Navíc se oba dostanete mezi lidi, což oceníš jistě v zimě, kdy se bude dítko nudit doma a nebude moct být tak často venku, tak aspoň bude nějaká změna.
Ad 200,–Kč za lekci-u nás to taky tak vychází v Kenny a taky mi to přijde hodně. Lekce je 45 minut, z toho čistého času s lektorkou asi 25, zbytek krátká teorie na suchu, pak samotné rozplavání s mamkou před lekcí a na konci lekce ještě pár minutek v bazénu na pohrání si.
Ale nejsem z Prahy, nicméně u nás se ty ceny závratně liší. Ve vedlejších dvou městech se dá plavat za poloviční ceny, což mi přijde jako velký rozdíl. I když zas zázemí není prý tak komfortní. Já tedy zůstávám v Kenny, neb jsem už zvyklá, ale nevím, zda třeba s příštím prckem nezačnu plavat za poloviční cenu jinde. Navíc když si k lekci připočítám benzin na cestu plus parkovné, tak jsme na 300,–/hodina.
Ale přikláním se určitě k plavání!
K.
Ahoj,přihlásily jsme se s malou na plavčo a už se moc těšíme.
Budeme chodit na Pankrác do hotelu Panorama.Koupily jsme bezvadné plavečky.Doufám,že se malá nebude bát,jinak má vodu moc ráda.
Jsem pro plavání - z vlastní zkušenosti. Chodila jsem plavat se starší dcerou (nyní 11 let) a teď se synkem (21 m) a je to skvělé. Jen mě překvapují ty ceny. My platíme 800,– /10 lekcí. A nemyslím si, že by bylo horší zázemí. I instruktorky jsou velmi fajn. Myslím, že dětem plavání ve většině případů prospěje. Určitě to chce vyzkoušet aspoň jeden kurz, a když tak nepokračovat dál.
Já to udělala tak, že jsme chodily na jeden kurs, trvající půl roku (1300kč, 20lekcí, jedna 40minut ve vodě). Bylo to naprosto fajn, ale nakonec jsem si další kurs nezaplatila ( nebylo to z fin.důvodů), ale prostě raději chodíme i s tatínkem sami, malá dělá co ji baví a člověk vyrazí když se to hodí. Takhle mě štvalo když malá měla rýmu nebo se špatně vyspala a plavčo jsme musely vynechat nebo tam byla mrzutá. Zatím ke spokojenosti všem, kolektivu má malá dost okolo. Přeji dobré rozhodnutí.
Michalene , muzes mi rict, kdo to na Pankraci porada? A kolik za to chteji? A nechteji po vas, aby mala mela plenky na plavani? Rekla bych, ze je to hygienictejsi nez plavecky, ne?
ahoj holky, téma jak dělané pro mě. Přihlásila jsem nás na plavčo, těšila se a čekala, dneska mi přišlo, že začínáme v úterý ve 13.45. a už z toho mám nervy, jsem takovej strašpytel. a napadá mě spousta otázek, možný hloupých, ale snad mě uklidníte. Tak třeba ten čas, z domova budu muset jít kolem jedné a to je malý zrovna zvyklý spinkat, takže tam bude asi nevrlý. U nás - Děčín - se plave v plavecké hale ve vířivce. Určitě je běžné, že se nejdřív musím osprchovat a umýt a miminko taky, no a to si neumím moc představit, to jdu jako s miminkem v náručí pod sprchu? A bývá tam něco, kam jde mimčo položit, když se budu svlékat do plavek nebo kde se obvykle nechávají kočárky? Taky mám strach z toho, že Ondru nevydržím tu půlhodinku držet, už se pronese nebo že tam bude plakat. A jak třeba chodíte na WC - s mimčem? Omlouvám se za možná stupidní dotazy. Já jsem takovej poseroutkal, možná je to tím, že mám špatný zážitky, když jsme chodili na ZŠ plavat
, ale právě proto chci, aby se malý vody nebál. Jo a cena je u nás za 10 třicetiminutových lekcí 900 Kč.
mildo,kam chodíte plavat do Kenny? já to taky zvažuji,ale zatím jsem se nerozhodla,malej je plavec vodu miluje,ale chtěla bych ho naučit potápět a na to si sama podle návodu netroufám,já totiž nevím jestli 7m.dítě pochopí,že když řeknu Kubí áá šup,tak,že zadrží dech a nebude kuckat vodu,jak to ostatně dělá když plácá rukama a nacáká si do pusy a nosu,nemáte s tím některá zkušenost,díky za info J.
helen,
mám teda zkušenost jen s plaváním po vlastní ose, navíc my byli plavat vždycky ve třech (buď já s manželem, nebo se svojí maminkou).
Chodíme v šátku. Ale když je to organizované plavání (snad mimo hodin pro veřejnost), tak by kočárky měly být nějak vyřešené - myslím.
Děláme to tak, že já se jdu osprchovat, Matýska hlídá manžel, pak ho převezmu, jdu osprchovat jeho do ženských sprch a manžel sebe na pány. U hromadného plavání tam je víc maminek, případně ta instruktorka, tak si (snad) nějak ty miminka pohlídáte. Já jsem taková, že v případě potřeby nechám Matýska lozit chvíli po zemi, prakticky kdekoli. Předpokládám, že vy v 5m asi nelezete, ale snad tam nebudou jen nelezoucí mimina.
V tom našem Lagoonu je tzv. rodinná převlíkárna, kde je přebalovací pult. S otáčejícím se miminem je to ale stejně na nic (v případě, že jsi na mimino sama), takže zase - šátek/plínku na zem a položit tam ![]()
Voda nadlehčuje, takže ruce mě vážně nebolí. Spíš je to unavující psychicky, protože člověk musí držet celou dobu 100% pozornost, aby se dítě neutopilo/nenalokalo.
Samotnou by mě zajímalo, jak se řeší samotný vlez/výlez do/z bazénu, protože s dítětem v náručí to asi nejde. Ve dvou osobách je to jednoduchý.
WC a mimino - mám za sebou v nákupním centru. Mates navíc zrovna spal v šátku, takže jsem si to vážně užila. Ale uklidňovala jsem se, že to mohlo být horší: mohla jsem ještě menstruovat, nebo mohla být ještě navíc zima a já bych pak měla kabát
Pravda, dítě v šátku = obě ruce volné.
Helen, já bych se toho nebála. Kolem vás bude spousta dalších lidí a tyhle situace musí být nějak ošetřené.
Přeju příjemné plavání!
jannaa:
myslím, že když otíráš pusinku/políváš vodou, tak to dítě se to naučí samo zadržet dech. Párkrát se nám to už povedlo, že se Matýsek trochu zakuckal. Ale teď ho třeba moje tchyně pustila ze skluzavky po bříšku hlavou napřed (to jí nevyčítám, já u toho navíc nebyla, ona prostě viděla starší děti, že takhle jezdí, tak jí to nedocvaklo..), manžel dole Matýska pochopitelně nestihnul chytit, takže zajel přímo pod vodu. Vyprávěli, že když ho okamžitě vytáhli, tak začal jen prskat a mrkat očičkama, ale ani neplakal, nic. Věřím, že to bylo už tou zkušeností. Cíleně ho ale pod vodu zatím nepotápíme.
Nanka