Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj Holčiny,
jdu se poradit mám skoro 7 měsíčního chlapečka Domíska máme 10kg a 75cm kluk jako buk po tatínkovi
ani není tlustý ale mohutný.Už se mu nějak nelíbí v Maxi Cosi Cabrio a nějak se tam ani moc už nevejde počítám ještě tak 3 týdny a autosedačka už bude malá…Kdy myslíte že je vhodné ho dát do Priorky???Kvůli zádíčkům.
Díky Markéta
Ahoj,
Priori je jedna z nejlepších sedaček, takže výběr Ti určitě schvaluju, nicméně pokusila bych se udržet malého ve vajíčku co nejdéle. Možná ani ne tak kvůli zádíčkům jako kvůli změně směru jízdy. Děti by měly jezdit po směru jízdy opravdu nejdřív od roka, nejlépe ještě později, i když ta moc nejde kvůli délce. Je to kvůli tomu, že krční páteř a ty vazy kolem ještě nejsou tak pevné, aby při případném čelním nárazu udržely hlavičku a mohlo by to špatně dopadnout.
My jsme dali Matýska do druhé sedačky až přesně v roce, i když bych klidně počkala, ale už mu z vajíčka lezla hlavička, takže musel.
Fakt to zkuste pozdržet, co nejdéle to půjde, bude to pro něj bezpečnější. Pokud ale fakt už z vajíčka vyroste v takhle nízkém věku, zkuste se podívat po nějaké sedačce 0-18kg, která jde ještě vozit proti směru.
M.
Ahoj, pokud to už opravdu nejde, tak MC Priori je polohovací, takže o záda bych se nebála. Ve spící poloze je velmi podobná vajíčku. Jak psala Meduza, ten směr proti směru jízdy je lepší, ale pokud už to nejde, tak to nejde a neřeš to. My jsme šli z vajíčka taky až v roce, ale to proto, že jsme mělli starší typ MC Cabria, konkrétně Mico, a ta je větší. Tak pa, Ziza.
My jsme přendavali dceru do Maxi cosi 9-18 v 9měsících. Z vajíčka už ji koukalo co se dalo a sedačku 0-18 máme(používáme 2 auta) a tam se proti směru jízdy vůbec nevešla, přibližně ve stejné době jako vyrostla z vajíčka. Tak musela jezdit po směru od těch 9m, důležité je aby dítě samo sedělo( v prostoru, prostě to samo umělo). Jinak je určitě lepší čím dýl, tím líp, ale s naším velikánem to nešlo jinak.
Ahoj, my jsme do ní šli zase s míň kilama, protože těch deset má Barča s bídou dnes - ve 2 letech
. Je drobek. už hezky seděla dlouho, ale hlavní důvod byl ten, že ve vajíčku začala pravidelně zvracet (ať už jsme jeli po jídle, před ním, prostě kdykoli). Sehrál tam asi svoji roli právě ten směr jízdy. Jak jela popředu, přestalo to.
Priorka se dá docela dost položit, takže je tam skoro jak ve vaju od jiné značky (třeba takhle byla pro mě zklamáním vajíčková Inglesina). Pro jistotu jsme koupili nafukovací „podkovičku“ pod hlavu, která je přímo pro takhle malý děti a dává se jim zepředu pod bradu a přes ramínka. Když usnula, byla to fajn opora, snad by to i případný náraz utlumilo a zabránilo nepřirozenému předklonu hlavy.
Do té větší prostě musela jít, takže tohle pro nás bylo možné řešení (jinak v vaja taky vyrůstala). Polštářek se dá koupit v dětských obchodech.
Bubu
no, já bych se řídila tím, kde mu končí hlavička pod horním okrajem sedačky. Bezpečné je tak cca 3-5 cm! Pak už je sedačka malá ![]()
Po směru jízdy se může jezdit od 9 měsíců-tak je i určená Priori. Taky bych to zkusila ještě vydržet ve vajíčku-ikdyž náš Domča už by možná mohl do Rodi, taky se ho snažím ještě nechat v Priorce,protože se tam výškově vleze.
Kdyby malýmu čouhala hlavička, měl ji víc než těch 5-3cm pod okraj, tak bych šla asi do Priorky (pořád lepší než 0-18kg,pro bezpečnost nic moc), váhu na to má, tak byste ho mohli vozit v poloze na ležení, nebyl by tak nucenej sedět a držet hlavičku. V naklopené priorce je to skoro jako ve vajíčku ![]()
kdybyste se už výškově nevlezli a chtěli proti směru, tak takové sedačky dělá např.
http://www.britax.cz/katalog.php?…
jsou velmi kvalitní ![]()
Ahoj, já tu nedávno řešila podobný problém, nám se tam malý nevejde na délku, ale je mu teprve 5 měsíců a vyřešila jsem to koupí autosedačky Bébé Confort Iséos Safe Side, jde dát proti směru jízdy i po směru jízdy. V pondělí mi přijde, tak snad budeme spokojený. Cena 5.300 Kč.
Holky,
díky moc za vaše názory,ještě to tam pár týdnu vydržíme a pak půjdeme do Priorky
už jí máme koupenou je úžasná ![]()
Moc děkuju Markéta a Domča
No my jsme sli do XP asi v 9 mesicich a aby mel Danula pevne hlavicku tak jsem koupila primo od MC takovou vypolstrovanou podlozku, hlavne boky a ty mu krasne drzely a drzi hlavicku jeste do dnes. Z vajicka nam trcela hlava asi 5 cm a krcil si nozky.
Marcela