Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj všem,
prosím o rady ohledně zácpy.. dcera má 15 měsíců.. do teď jsme neměli vůbec žáden problém s kakaním až teď..
poslední normální stolici měla ve středu.. čtvrtek nic, včera chodila a asi 5× tlačila a nic..až na po6sté vytlačila takovy dva uplně černé a tvrdé bobky
až ji u toho slzely očička..
Dneska to stejné nekakala ale chodi a tlači.. jde vidět, že ji to nejde..
dneska jsem koupila švestkovou šťavu ráno ji celou vypila (skleničku nevím kolik to ma ml)..
i bříško ma takové větší a tvrdší.. každý den jí meruňky, švestky..
Holky poraďte co ji ještě můžu dat?? nebo mam zítra zajet pro ten glycerinový čípek??
Díky
Prubni švestkovou šťávu, jablečný kompot, hodně pít (heřmánek projímá) Jinak je projímadlo -lactuloza-je opravdu šetrný myslím, že by též mohlo pomoct.
Pije dostatečně? Zřejmě má hodně vlákniny v tom ovoci, ale vláknina potřebuje k dostatečnému vyprazdňování hodně vody, pak jde všechno dobře.
Asi budu za drasťáka, ale já jsem dvouletému synovi, když chodil a tlačil a nešlo to, tak jsem si namydlila špičku malíčku a důkladně omatlala dírku do zadku, ono to mýdlo, když se dostane trochu dovnitř, ale stačí fakt špička prstu, tak to podráždí střevo a to by se mohlo dát do pohybu. Glycerin udělá obdobnou službu. Další možnost je lžička olivového oleje na lačný žaludek, teplá vody na lačný žaludek. A dlouhá teplá koupel, která může pomoci to tam uvolnit.
Jo, s tím mýdlem to je pravda, Kami taky měla problém a mamka mi říkala ať ji dám malilinkatý kousek mýdla, já to neudělala, většinou nikdy nebylo tak zle, ale něco na tom rozhodně bude.
Ahoj, máme obdobný problém. Je ibiškové projimadlo pro děti. Glycerinové čípky jsou volně prodejné v lékárně-dávám půlku když mi den nekaká. Snaž se do ní dostat co nejvíc tekutin.
Kup dduphalac-lactulsu a vykaká se v pohodě, není to návykové, užíváme od půl roka, když nám to kadění někdy nejde..