Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Hele napiš vážení žádám vás… a penále se obvykle promíjí, takže žádej o prominutí nikoli odpuštění… jo a od ledna podle NOZ se penále nepočítá, je to úrok z prodlení a ten je mnohem nižší…jen taková technická poznámka, pracovní deformace no ![]()
@kemilek
jenom Vážení, zadam…?
urok z prodleni me tez napadl, v dopise ci v upomince od nich mam penale..jinak dekuji..
Holky, sesmolila jsem text a jeho nalezitosti..jen si nevim rady se zacatkem..co je lepsi…
Já, Bozena Omáčkova, nar.1.1.1978,trv. bydliště Horni Dolní, zadam o prominuti úroků z prodleni bla bla…
nebo Žádám o prominutí úroků z prodleni bla bla…a jmeno prijmeni az dole..?
dekuji moc
A jeste jedna vec mam napsat, ze žádám o částečné nebo o uplne prominuti uroku..?
Ahoj holky, jdu se zeptat, teď jsem bohužel byla svědkem rozhovoru našeho souseda s majitelem bytu ve kterém on bydlí ( to celé ještě pod bytovým družstvem). Co jsem zaslechla, tak jim soused dluží za nájmy a asi hradí jim komplet nájem a plus i energie a poplatky všechny najednou, protože se dohadovali, že oni za něj teď platí energie a vodu atd a právě ten majitel pronesl něco, jakože za to budou muset „zaplatit“ i ostatní v domě, když neplatí on? Tak jsem to moc nepochopila jak to bylo myšleno, jenom jsem kolem profrčela z výtahu s kočárem a než jsem odemkla byt, protože to řešili na chodbě u nás na patře… Jen nechápu, kdyby majitel se rozhodl, že ty energie přestane platit, když nájemník mu na to nedává, tak prostě může nechat odpojit elektriku, plyn a i teplou vodu nebo to tak nefunguje? Mě zarazilo to, že bychom na to měli doplatit ostatní…
Jo a teplo a teplá voda tu je dálkově, ne klasicky přes bojler v bytě…
To mne zajímá, také jsem pod družstvem.
Také záleží natom, co máte ve stanovách a co říká zákon.
@Xiraxinek A byt je družstevní? Pak je to plané vyhrožování. Ten, koho nazýváš majitelem, je nájemcem bytu a je zodpovědný za včasné úhrady. V opačném případě mu pravděpodobně hrozí vyloučení z družstva.
@matkabagristy píše:
@Xiraxinek A byt je družstevní? Pak je to plané vyhrožování. Ten, koho nazýváš majitelem, je nájemcem bytu a je zodpovědný za včasné úhrady. V opačném případě mu pravděpodobně hrozí vyloučení z družstva.
Tak já jen co vím, tak oni ten byt mají koupený a jim platí nájem ten „soused“… AHa, takže oni prostě musí platit tomu družstvu veškeré poplatky, ikdyž on jim to neplatí? To je mazec… Celý dům je spravován bytovým družstvem… On totiž soused na toho „majitele“, že ať mu teda nechá ustřihnout elektriku a plyn, že mu to je fuk a že teplou vodu si taky může nechat… Tak jsem právě myslela, že to nějak i takto jde, když to tak mlel… Já se v tom neorientuju, do teď jsem bydlela normálně v bytě, kde nezaplatíš zálohy čezu, tak sundaj měřáky a nazdar ![]()
@matkabagristy
Přesně tak.
Za případné dluhy vůči družstvu nese zodpovědnost „družstevník“. Pokud není elektroměr a plynoměr vedený na souseda, i tyto dluhy jdou za družstevníkem a příslušní dodavatelé energií půjdou za ním.
O vyloučení z družstva bych se zas tak moc nebála, hodně záleží, jak jsou formulované stanovy, a pochybuju, že by to nechal dojít tak daleko.
Teplá voda se jen tak odstřihnout nedá, ale jde to. Záleží opět na stanovách.
píšeš:
@Xiraxinek píše:
Tak já jen co vím, tak oni ten byt mají koupený a jim platí nájem ten „soused“… AHa, takže oni prostě musí platit tomu družstvu veškeré poplatky, ikdyž on jim to neplatí? To je mazec… Celý dům je spravován bytovým družstvem…
Takže je ten byt družstevní, nebo v osobním vlastnictví?
Ale to je vcelku jedno, výsledek je stejný ![]()
@Vorvaň obrovský Jj, co jsem pochopila, tak celé je to vedené na „družstevníka“, náš soused má platit komplet úhrady jim - nájemné jako takové a energie a platby…
A oni teda můžou jít a říct stop a prostě vypnout energie, tu vodu atd?
Protože na něj hulákal ten chlap, že na to doplatí i ostatní lidi v baráku, když on nebude platit za teplou vodu atd…
@Vorvaň obrovský Nooo, když se sem chlap stěhoval, což je asi 3měsíce zpět, tak se bavili, že musí jít ještě podepsat nájemní smlouvu na družstvo, ale ten chlap se mu představil, že je majitel bytu a že mezi sebou budou mít nějaký dodatek a pak ještě tu nájemní na družstvu…
@Xiraxinek záleží na tom, jak mají mezi sebou ošetřené placení elektřiny a plynu. Pokud to není placeno, kohoutky se zastaví, ALE zase nájemce bude platit za případné znovuobnovení dodávek. Jo, pronajímat byt je fakt byznys ![]()
Ahojte, potřebuji poradit s žádostí na druzstvo a o odpuštění penale..Zhruba vim, co by tam melo byt, jen nevim jak to zformulovat, aby to melo hlavu a patu..mohu napsat Vazene druzstvo, nebo je to blbost a je lepsi Vazeny pane xy, zadam o odpuštění penale z duvodu(to uz nejak vymyslim)..
dekuji vsem a budu rada za nejaky vzor, ktery mi pomuze…