Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Prosím maminky o názor zda je správné kouřit v době těhotenství 7-9 cigret denně, po komplikovaném porodu jít v první týden života novorozence na zahradní párty.
To je přece ůplně jasný,že je to blbost!
na druhou stranu-maminka je dospělá pravděpodabně,tak její volba…
První týden po porodu by mě tam musely oovézt na kolečkovém křesle ![]()
Kouření je sice špatné, ale přestat ze dne na den v těhotenství nedoporučují. Kamarádka začala krvácet a vynadali ji v nemocnici, že přestala kouřit.
Co se týká zahradní párty - kdybych se cítila, tak bych šla. Proč ne. Mateřství neznamená se zavřít doma.
Nejste Vy tak náhodou jeden z těch „příjemných“ tchánovců, kteří vidí na snaše jen to špatné? Místo toho, aby jste ji podpořil v „návratu“ do společnosti?
K čemu ten názor má jako být??
Maximálně k další hádce o kouření…?
Jasně že mi to připadá jako blbost, ale k čemu to panu „tchánovi“ bude? ![]()
Tchán píše:
Prosím maminky o názor zda je správné kouřit v době těhotenství 7-9 cigret denně, po komplikovaném porodu jít v první týden života novorozence na zahradní párty.
Tak samozřejmě by se v těhotenství kouřit nemělo!Pokaždé, když vidím maminku s bříškem, která v ruce dřímá cigaretu, probouzí se ve mne bojovný duch a něco bych ráda „utrousila“, ale vychování mi nedá!
Zahradní party je věc druhá.Některé kamarádky byly po porodu jako srnky a s jistotou by neměly problém.
Já byla po porodu také jako srnka, ale postřelená
!
Takže v konečném důsledku, každého věc
!
Jak zaznělo, kouřit (a pít a fetovat) se v těhotenství nemá. Ale pokud je někdo závislý (je jedno na čem z uvedeného), tak by NEMĚL odvykat v těhotenství - pro tělo je to příliš velký šok než ta samotná závislost. Alespoň toto jsou názory odborníků (určitě ne všech, ale více méně jsem to takhle slyšela z různých stran).
Navíc to rozhodnutí (jestli odvykat nebo ne) by mělo být hlavně po konzultaci té dotyčné s lékařem, to není na názoru okolí nebo rodiny … Ti nejsou obeznámeni se zdravotním stavem maminky tak jako onen lékař, navíc ani nemají vzdělání na to, aby dokázali fundovaně říct, že to odvykání miminku ublíží nebo ne …
Co se týče zahradní párty - proboha proč ne? Když se maminka cítí dobře, případně tam jen tak posedává apod. tak je to podle mne úplně jedno ..... Když zvládne pečovat o miminko (což většině prvorodiček dá docela zabrat
), proč by nezvládla účast někde na vzduchu, mezi kamarády v příjemné atmosféře… co já bych dala za takovéhle rozptýlení
Místo toho jsem se utápěla v depkách ![]()
P.S.: Nevím, jak konkrétně byl komplikovaný porod, ale já rodila úplně v pohodě, a přesto mi do papírů napsali, že šlo o rizikový porod … Chci jen říct, že asi hodně záleží na tom, co konkrétně se stalo …
taky si myslím, že je to každého věc. s kouřením je to hodně složité. v naší rodině se absolutně nekouří a svému dítěti v bříšku bych to neudělala. ale na druhou stranu pokud byla maminka silná kuřačka, tak je asi opravdu snížení dávky cigaret menší zlo než absolutní zastavení.
a zahradní párty, proč ne? pokud se na to cítí, je to jenom dobře, že maminka vypadne mezi lidi a přijde na jiné myšlenky. přece už nejsme v době před 30 lety, kdy matky byly s dětmi do 3 let pouze doma a například kojení na veřejnosti by vzbudilo neskutečné veřejné pohoršení a udsouzení… ![]()
Bylo by dobré, kdyby se zakládající ozval a dovysvětlil okolnosti, pokud je ovšem sám zná.
A taky více rozvedl problém, pokud jej nastíní takto, tak se mu většinou dostane strohé odpovědi. Pokud neznáme okolnosti, je obtížné se k problému vyjádřit.
KOuření v těhotenství je to na svědomí té ženy. Já bych si to netroufla.
Zahradní párty týden po porodu Mě bylo od jedné chytré duše řečeno, že šestinedělí musím zůstat zavřená doma. Část jsem projezdila za malým do špitálu, pak jsem tam byla s ním a jen co nás pustili domu, tak jsem chodila ven, dojela na nákup a podobně. Je to na té ženě, pokud se na to cítí, proč ne.
Kouření - je to věc svědomí maminky … ona nese zodpovědnost za případné „poškozování“ svého miminka a nikdo jí do toho asi nemá co mluvit, to můj názor.
A ad zahradní párty - co já bych za to dala, kdybych mohla po porodu někam vyjít … Rodila jsem v zimě, kdy byly sněhové kalamity, takže i jen se jít „odreagovat“ do supermarketu (vím, že to zní stupidně) bylo neproveditelné a strašně mi scházela společnost lidí a ve finále se to na mě i trochu podepsalo (skoro 2 měsíce viděla jsem jen miminko, manžela a sem tam mojí mamku) a měla jsem náběh na slušnou poporodní depku (nechtěla jsem vůbec jíst, shodila jsem 9 kg pod původní váhu, měla jsem nutkání miminku nadávat (!
) za to, že pláče apod. - zkrátka psychóza, no …). Pan „tchán“ si to asi jen těžko dokáže představit …
Dopřejte snaše jít se pobavit, pochlubit se mateřstvím … pokud to fyzicky zvládne a o miminko bude postaráno, tak nevidím důvod jí to vyčítat. Bude mít dobrou náladu a to se odrazí na spokojenějším miminku. Kdyby byla doma zavřená, zakázali byste jí to nebo vyčítali, bude akorát tak naštvaná a nervozní a mimčo to vycítí. Jen ať se pěkně naparádí a udělá si radost.
Tchán píše:
Tak tohle mi prijde jako opravdu pruhledne navodny dotaz, aby se pak potrestala „zlobiva“ snacha - „podivej, vsechny zodpovedne maminky by to vzivote neudelaly“.
Kouření mi přijde nechutné i u chlapů, natož u těhotné ženy.
Na zahradní párty bych šla, kdybych nerodila v únoru
na tom nic zlého nevidím - lepší jak jít někam do zahulené hospody. Jak moc byl porod komplikovaný a co po něm zvládne ví sama ta žena nejlíp, za to, že týden po porodu někde „trajdá“ se snad odsuzovalo naposledy v minulém století ![]()
Na druhou stranu z dotazu cítím, že tchán bude taky pro tu snachu výhra za všechny prachy ![]()
Kourici tehulka i kourici maminka s kocarkem je tezce proti srsti…
Ale mam kolem sebe par maminek kuracek, kterym dr. nedoporucil prestat kourit v tehotenstvi. Dopurucil jim koureni omezit (zvladly pres krabicku denne).
A co se zahradni party tyka…
Mne jedna dobra duse doporucila v sestinedeli odpocivat(lezet) a do vseho v domacnosti zaprahnout manzela. Kdybych ji poslechla, tak se zblaznim!!
Takze pokud se na to maminka citi, nevidim duvod proc nejit. Jak uz to nekdo psal, rozhodne lepsi, nez sedet doma v depkach..