Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj lidi, máte někdo také podobnou zkušenost?
Ihned po spontánním pohodovém porodu zdravého miminka mi provedli revizi dělohy, pro potrhanou placentu a vaky blan. (aby taky nebyla potrhaná, když mi nedali ani minutku na samovolné odloučení, ale rvali to ze mne násilím, ještě mi PA skákala na břicho).
4. den po porodu mi provedli kontrolní UZ, kde byly vidět zbytky blan v děloze, píchli oxytocin a pustili domu. Sedmý den mi provedli druhou revizi, hned udělali kontrolní UZ a bylo to tam zas. Dnes, 11. den po porodu jsem zase byla na UZ, pořád tam něco je a zítra jdu na třetí revizi. Je tohle normální??? Navíc stres z toho, že musím mimi pořád tahat se mnou do nemocnice na vyšetření, pak jsem se dozvěděla, že mu sestra, když jsem byla na té resekci, to moje odstříkané mlíko ohřála v mirkovlnce ![]()
Gino, kde jsi to rodila? To děs. A s tím mlíkem to souhlasím s Petrickou!
zaneth píše:
Gino, kde jsi to rodila? To děs. A s tím mlíkem to souhlasím s Petrickou!
V Praze v Krči v Thomayerce. Musím říct, že poporodní péče o miminka byla perfektní, naučili nás pěkně kojit, sestry a doktoři na šestinedělí moc milí, ochotně poradili klidně o půlnoci (to mléko mi ohřívali na gyndě, to už nebylo odd. šestinedělí). Zato péče o matku - to je děs běs a hlavně pokaždý jsem měla tu čest s jiným doktorem. Jiná MUDr. na porod, jiný na druhou revizi, jiný na UZ, jiný na kontrolách. Jak jsem koukala kolik maminek tam chodí následně na injekce oxytocinu, tak je to tam asi celkem běžná věc - hlavně mi to všichni v Krči tvrdí , že to je běžná komplikace. No snad jste teda nedopadly takhle všechny. Ach jo ![]()
To je fakt strašný. Nechápu, proč 3. revize, to ty první 2 udělali špatně? Stejně si nic moc nenaděláš, můžeš si zanadávat a případně poslat stížnost. Vydržet musíš, tak jako tak, hlavně že je mimino v pořádku. Držím palce, aby ta 3 revize byla poslední. A pro příští miminko naplánuješ porod jinde.
To je mi tě líto a držím palce, ať máš brzy pokoj a jsi bez komplikací.
Já mám tedy opačnou zkušenost. Rodila jsem před necelými 2 roky u Apolináře. Porod se rozběhl sám, byl bez komplikací, bez epidurálu. Placenta se taky nechtěla odloučit, tak jsme čekali 30min. - zkoušela jsem tlačit, přikládali jsme mimi, jestli nezačne sát (nezačlo). Vypadalo to, že mě budou muset uspat a vyčistit. Pak přivolali nějakého doktora-kapacitu, který do mě tak strašně
šáhnul, aby zjistil, kde to drží, že jsem ji raději vytlačila, než to zažít znovu. Po 2 hodinách odpočinku na sále udělali kontrolní UTZ, ten zopakovali při propuštění z porodnice (klasika 4den) a poslední kontrola byla po šestinedělí. Naštěstí se placenta odloučila sama a celá, takže žádné další zákroky se nekonaly, jen ty kontrolní UTZ.
Opačná zkušenost spočívá v tom, že k vedení porodu a následné péči o matku nemám absolutně výhrady, ale chování dětských sester bylo až na výjimky špatné, hygiena a pobyt na šestinedělí děs běs. Ale to už je na jiné téma…
Snad ještě malou poznámku. Když jsem se ptala po důvodu problému s placentou, bylo mi řečeno, že byla v jednom místě přirostlá s největší pravděpodobností z důvodu dříve prodělané revize po zamlklém těhotentsví (7tt). Prý se to stává, je to běžná věc, která se dopředu neřeší. Takže pokud budeš ještě někdy těhotná, mysli na to, že se to může opakovat, ale dá se to zvládnout. ![]()
To teda ![]()
U mě čekali na placentu hodinu. Párkrát mi dr jemně zkoušela masírovat břicho a když nic, dali mi krátkou narkozu a placentu vyndali. Na kontrolním UZ 3. den bylo vše ok a tak nás pustili domů
Rodila jsem v Podolí.
To co říká Juma, se prý občas stává, tím mám na mysli jednání doktorů. Na přípravě nás PA upozorňovala, že jim to nemáme dovolit, a na otázku zda něco vydržíme, raději říct, že ne a a chtít narkózu.
Ze mě placentu PA tahala taky ne příliš ohleduplně. A hlavně nechápala, co mě na tom bolí. Rodila jsem ve fakultce, tak se není co divit, ani jsem tam neležela dvě hodiny po porodu, a na chodbě už tenkrát čekaly další holky na porodní pokoj.
Rodila jsem 2007/11 v Podolí, hodinu se všichni snažili, abych placentu sama porodila, přiložení Vojty, s mým souhlasem oxytocin, trvalo to hodinu, ale bylo to k ničemu, navíc jsem kolabovala. takže mi ji vyndali v kratičké narkóze, 4.den utzv, vše v pohodě.
všichni byli ale ohleduplní, žádné děsivé chvaty apod., nemůžu si na nic stěžovat…
brr, byla jsem v Thomayerce jednou na gynekologii a už by mě tam nikdo nedostal !
a s tím mlíkem teda děs!
ať je to brzy v pořádku! a hlavně už žádná další revize!
A nemohla bys na tu 3tí revizi jinam?
![]()
Já vím, mě se to mluví. Ale zavolala bych své gyn dr a chtěla poradit jinou nemocnici.
Mlíko nekomentuju, já v tom verglu neohřeju ani nudle pro svého dvouapůlletého syna
.
Ale ty revize
. Tak oni to připosmolí tím, že to tahají jak z kusu dobytka a pak jednu revizi za druhou?
To není žádný rutinní zákrok (i když je zvykem ho tak brát), jestli to budou takhle dokolečka točit, můžou taky nakonec prorvat děložní stěnu. Úplně mě to dostalo, co je dneska možné
.
Jak píše aladina - upalovat pryč
.
Gina108, dovolila jsem si poslat ti SZ, snad se nezlobíš.
Ještě mě napadlo - neuvažovala jsi poslat stížnost vedení porodnice nebo spíš i na Lékařskou komoru? Mám pocit, že když tyhle případy budem porbírat jen mezi sebou, je jen minimální šance, že se něco změní
Fakt mi nepřijde normální nečekat na porod placenty a rvát jí náslilím a fakt neni normální mít 3 revize… tedy podle mě.
Dnes jsem konečně v Krči narazila na vcelku rozumného doktora (MUDr. Halad) a dohodla se s ním, že na tu třetí revizi nepůjdu hned. Znovu mi udělal UZ a řekl, že se mu to nezdá jako přirostlá placenta, že jde nejspíš o zadržené vaky blan, které by i mohly časem odejít samy. Vysvětloval mi, že děložní hrdlo u prvorodiček se někdy stahne dosti rychle, takže v dutině děložní občas něco zůstane. Vzhledem k tomu, že nekrvácím a nic mi není, uděláme UZ kontrolu za 14 dnů. Ještě tedy nezapomněl dodat, že kvůli přirostlé placentě někdy berou i celou dělohu a velmi snadno se umírá na komplikace
ale kdyby se něco zvrtlo, vím co mi je, snad mě zachrání.
Ještě si tedy rozmyslím, zda tu kontrolu neodložím ještě třeba o 3 týdny nebo jestli nepůjdu úplně někam jinam. (BTW znáte nějakou dobrou gyn. kliniku nebo nemocnici v Praze?)
Jestli budu dávat nějakou stížnost, tak leda po „vyřešení případu“, pokud tedy budu mít dost sil a odvahy - znáte doktory, vždy si to nějak obhájí.
No zas na tom nejsem nejhůř, jsou i horší komplikace a mám zdravé krásné mimi, ťukťukťuk.
Děkuji vám všem za podporu a držte se!