Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jak je stare? U nasi dvoulete bezna praxe, jen ji potom boli zadecek… nekonecny kolotoc… ![]()
Je jí šest let, chvíli to vždycky drží a pak letí a vylítne to z ní rychle…tak že je to normální?
Za to bych byla ráda… důsledkem opravdového zadržování stolice je zácpa a problémy s vyprazdňováním, což není váš případ. Holt chodí, až když to „klepe na dveře“ a nevysedává dlouho na WC (což prý zase způsobuje hemoroidy).
Toto dělal syn do téměř 3,5 roku - od odplínkování ve 2 letech. Musím říct, že z toho nekonečné trápení - dokázal zatlačřovat až týden a my jsme proseděli každý den hodiny u nočníku a nic, když už nebylo zbytí, museli jsme použít půlku čípku
Samozřejmě že po tolika dnech už byl „výsledný produkt“ tak velký a jeho konec plochý, že syna kakání bolelo a bylo to vždy s pláčem, snad jen ten čípek to zlepšil. No, děs a nekonečné nervy. Nepomohla Lactulosa nebo přírodní dětské projímadlo (je to koncentrovaná ovocná dřeň z projímavého ovoce), hodně ovoce a zeleniny ve stravě… prostě ni. On se bál kakat, že to bude bolet, marně jsme mu vysvětlovali, že pokud bude chodit pravidelně, „hov*nko“ bude tenké, malé a měkké (omlouvám se, za popis, ale už mě z toho málem hrabalo
). Zatlačovat najednou syn přestal ze dne na den - když mu bylo 3,5 roku a od té doby je klid, chodí bez problémů sám na záchod téměř každý den.
Přeji, ať to přejde co nejrychleji - je to všechno o psychice. Ale s malým špuntem se o tomto komunikuje složitě ![]()
Ahoj, předem se omlouvám za anonymitu a trochu nechutné detaily… Syn (necelé 4 roky) má nějaký blok s kakáním. V podstatě to od začátku nebylo úplně v pohodě, nejdříve nechtěl vůbec kakat do nočníku/záchodu a kakal do slipů. Nechávali jsme ho tak, protože nemělo smysl tlačit na pilu a posazovat ho násilím, pak nešel celý den dva a „ucpali“ jsme ho. Později se nám to podařilo společně překonat a začal chodit na záchod. Nejsem si jistá, ale mám dojem, že to nějakou dobu probíhalo relativně v klidu a pak se asi něco pokazilo (jediné, co mě napadlo, že v tom období proběhlo, byl nějaký střevní bacil, kdy jsme všichni zvraceli a měli průjem) a od té doby, když se mu začne chtít kakat, zadržuje to, klidně i 10× po sobě, než to už nevydrží a konečně tedy řekne, že chce kakat, jenže už mu trčí ze zadku „bobek“. Pak jdeme na záchod a normálně se tam řádně vykaká, ale na slipech je prostě ukáknuto (nikdy se nevykaká plně do kalhot, jen mu to prostě ujede)… Jsou dny, kdy je to lepší a pak dlouhé období, kdy je to horší. Kaká 1-2× denně, takže nejde o nějakou zácpu nebo něco. Stolici nemá moc tuhou, spíš naopak. Prostě nejdříve začne pobíhat, pak se někam skrčí, třepe se, má ztuhlý výraz ve tváři, všichni víme, že chce kakat, ale tlačí to dovnitř a prostě na ten záchod nepůjde. Když jsme ho chňapli násilím, začal ječet, bránil se a nevykakal. Tak opět netlačíme na pilu. Takto to během dne udělá několikrát, než už se mu to nepodaří zatlačit, ukákne si a pak už není zbytí a řekne si. Nepomáhá odměna za vykakání bez výše popsaného, ani potrestat, nepomáhá ho nechat si své slipy vyprat sám, nepomáhá to nechat být a přecházet, vysvětlit, že ho bude bolet bříško…už to trvá dlouho a dost nás to štve. Chodí do školky, tam to naštěstí asi ještě neudělal, ale to z jednoho prostého důvodu, že když to na něj přijde, tak to nejspíš prostě zarazí… Když se ptám, proč nejde, když se mu chce, není schopen odpovědět.
Omlouvám se za román, ale doufám, že má někdo podobnou zkušenost a poradí, co by mohlo pomoci… Děkuji moc Z.
Takhle se jmenuje jedna faze dospivani… kdy deti pocituji slast ze zadrzovani stolice nebo moci. Resp z jeho nasledneho vyprazdneni, kdyz to v sobe drzi dlouho… Jak dlouho to trva?? Nic jineho nez jste zkusili vy me take nenapada ![]()
Právě že to trvá už něco přes rok. O tom jsem ještě nikdy neslyšela.
Není na to ještě malý? A kdyby to bylo tedy pouze tím, přejde to samo? ![]()
@ElenaB Tak o tomhle jsem neslyšela, ale myslím, že v daném případě jde spíš o nějaký blok, kdy prostě nechce kakat do záchodu a zadržuje to tak dlouho, dokud si neukákne. Radu nemám, asi se musí vydržet, možná bych zkusila nějakou dobu to vůbec nekomentovat, prostě po dokakání do záchodu bez řečí převléct. Syn má 3 roky a 3 měsíce a jsme na tom podstatně hůř. Na nočník nebo záchod bobek odmítá udělat, zásadně kaká do plínky, kterou mu za tímto účelem nechávám na odpolední spaní
I psycholog mi řekl (a i tady jsem to řešila), zatím to nechat, jinak se mu vytvoří blok a bude to zadržovat. No asi to nevydržím a v létě, pokud se to do té doby nevyřeší samo, plínku zkusmo seberu, aspoň na pár dní (pokud přestane kakat, vrátím).
@AliTad
NEBER PLINU! psycholog dobre radi. Ja ji starsatku sebrala a blok byl okamzite a nasledoval horor. Ale zvladli jsme to, trvalo to (zadrzovani) cca 4 mesice, ale never more. ![]()
Zakladatelko,
Netrestat, nenadavat atd, zasadne pozitivne (vim ze to jde casto tezko), nedelat z toho stredobod sveta.
1. zajdi k detske, at mu prohmata brisko a vysetri per rectum, jestli nema utvorene skybala (spunt z hovnouse, ktery mu ostatni stolice obteka, ktery muze za spineni…odborne enkopreza). Pokud ma, je treba odstranit, to vam rekne.
Dale nasadit lactulosu k udrzeni stolice, je lehce projimava, nenavykova.
Objednej ho k detskemu psychologovi. Hned v pondeli, cekacky jsou dlouhe.
Zavedte darky za bobek… u nas kinder vajicka, zavedte kakaci denik… uspechy piste, mrnous nalepi nalepky, namaluje obrazek…
Drzim palce, je to mazec, jsem fakt rada, ze to mame zvladnuto.
@ElenaB
Freudovo analni stadium? ![]()
Tak to je o necem jinem, toto.
Děkuji moc za rady! Do toho vyšetření per rectum, se mi moc nechce, už je velký, bude si to pamatovat…
Ale poradím se s pediatričkou.
Ani o tomto „špuntu“ jsem ještě neslyšela, ale jak tak přemýšlím, tak si myslím, že to není náš případ. Stolici nemá ani řidkou ani tuhou, občas řidší, kašovitou, ale v naprosté většině má klasický tvar velké šišky (takže bych to neviděla na obtékání nějaké překážky), přesto to není tuhý, tvrdý bobek, který by ho bolel, spíše měkčí (omlouvám se za podrobnosti, jen chci vysvětlit, že nemívá zácpu, jak jsem tady často u dětí četla a že zrovna tento případ podle mého neodpovídá tomu našemu). Z.
(PS: Googlím Freudovo anální období a zírám!
Velmi zajímavé rozšíření obzorů.
)
Ahoj, nemusi byt, samozrejme. Volni zadrzovani stolice je celkem casty problem u deti, nejste jedini.
A ne kazdy ma skybala utvorene. Jen pokud jsou, je treba je jako prvni odstranit a pak udrzovat stolici vhodnou stravou, pitim a lactulosou. To je zaklad. Enkopresa je casty priznak utvoreneho skybala, samozrejme nemusi byt. Proto pozor at se nevytvori.
Az uvidis dite posedavat, no znas to, tak sup na wc nebo nocnik a zkusit. Nam se osvedcilo klubicko, diteti v sede na nocniku jsem zezadu podebrala nohy, pritiskla kolinka k hrudniku a slo to, fakt to pomaha. Jinak jeste ho nech kadit kam chce, klidne na zem, to se pak prevychova, hlavne ho zbavit toho zadrzovaciho manevru. To mi radila psycholozka po telefonu, ale mojo kdyz nebyla plina, vyzadovalo nocnik, kdyz uz.
A detsky psycholog zcela jiste, je to jejich denni chleba.
Pozitivne motivuj a zkus to vnitrne moc neresit, at nema pocit, ze kolem kadeni stoji svet.
A drzim palce, bylo to fuj obdobi. Kolik radosti dokaze udelat ho.no, by clovek neveril
![]()
No to já moc dobře vím, kolik radosti může udělat ho.no. ![]()
Jak to tak tady a v hlavě probírám, vidím v tom u nás stále jen ten psychický problém/blok, prostě se zasekne a nepůůůjde, tvrdí, že nechce, když se ho zeptám. Když ho násilím dotáhnu na wc, jak píšeš, je to ještě horší, začne ječet a nevykaká se, stihne to zarazit.
Takže tohle už dlouho nedělám. V poslední době jsme docela dlouho zkoušeli tu variantu nenaléhat. Takže když jsem ho viděla, že pobíhá nebo se krčí a trpí s výrazem vyplašené laně (pardon, trocha černého humoru…
kdo to zažil, ví přesně, o čem mluvím…), nechala jsem ho být. Proběhlo to několikrát a pak už mu to nešlo zatlačit, tak si řekl sám a šel dobrovolně. Nějakou dobu zpět to takhle fungovalo celkem v pohodě, protože si neukakával. Teď ale v poslední době má ukáknuto vždy. Vím, že ani to nebylo ideální, ale byla to ta lepší varianta, nechci, aby takto trpěl (a popravdě už mě ani nebaví seškrabávat 2× denně ze slipů ho. no…). Nicméně o té odměně jsme včera s manželem mluvili, to nám často funguje v jiných situacích a tady jsme to už dlouho nezkoušeli a nechali to prostě být. Má to sice jednu nevýhodu, mám ještě mladší dítě a znamená to, že budou dostávat oba dva třeba 2× denně lízátka, apod. (což u nás aktuálně není zvykem), ale člověk si musí ujasnit, co je důležitější, že…
Jo vzpomněla jsem si na jednu věc. Když jdeme už teda dobrovolně na ten záchod, tak párkrát řekl, že ho to bude bolet. Nebo po vykakání z něj vypadlo, že to ani nebolelo. To je taky zvláštní. Nebylo to často, za ten rok, co to dělá, to z něj párkrát vypadlo.. Zácpou nikdy netrpěl, jediné, na co si vzpomínám, že předtím jsme naopak měli průjem a zvracení… ![]()
Ještě se @BellinkaX zeptám. Vy jste byli u toho dětského psychologa? Jak probíhalo sezení?
Ahoj, prosím o radu. Že je normální když dítě oddaluje odchod na velkou stranu, že když pak stolice odchází, jde to rychle? Nemyslím tím průjem, jen to, že dítě zatlačí a jde to rychle ven?