Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
… už jsem šílená ze svýho 4letýho pokládku - nejdříve sme bojovali s plínama - nakonec se ale vše v dobré obrátilo.. jen mi zůstalo připomínání na nočník - a když nepřipomenu a zrovna se to nehodí, nečůrala by třeba celý den - což se potvrdilo ve školce - celý den bez čůrání babička jí není schopná donutit takže klidně čurá jen ráno a pak až přijdu z práce
domluvy neplatí… co dělat… načůrá fakt plnej nočník takže opravdu asi celý den vydrží… paní učitelka by nad ní musela stát a hlídat protože naše týna myslí na blbosti a klído sleze z nočníku (záchůdku) tvrdí že čůrala a přitom ne… znáte to někdo??? co si mám počít???
ty jo, tak to by me nenapadlo, ze je tohle mozny! ale myslim, ze tak moc zadrzovat, aby se tim poskodila, nedokaze (pokud skutecne cura na povel a necura z trucu). vytrebnuje si mechyr a bude se ji to hodit, kez bych to taky dokazala.
Znám. U nás nastal problém, když si sama řekla, že na noc už plínku nechce. Jednou se pak počůrala a jak jí to bylo líto, začala čůrání zadržovat.Takže se vyčůrala před spaním kolem sedmé a pak klidně až druhý den kolem poledne i později. Byla jsem z toho na nervy, nevěděla co s tím, řešila to s doktorkou a nepomohlo nic. Zkusila jsem i odměnu, když se ráno vyčůrá a zabralo to jednou. Takže nevím co s tím. U nás to pak přešlo samo, ale dodnes má problém jít na záchod v cizím prostředí a ve školce zásadně nechodí na velkou.
Bohužel u nás je to obdobné, plínky nemá od 2 let, ale zadržovat to začala až nedávno, musím jí to připomínat, podmiňovat něčím zajímavým. Ovšem nechci vidět jak to bude ve školce až jí to nikdo nebude připomínat. Do školky začne chodit od dubna, tak jen doufám, že jí to do té doby zase přejde. Ale taky se bojím možných komplikací s močovými cestami. Sama nechápu jak to může tak dlouho vydržet.
Já mám vlastní zkušenost. Už ve školce jsem nerada chodila na WC a držela jsem čůrání celý den. To samé ve škole, na táboře…prostě kdekoliv mimo domov. Nevím proč, prostě mi bylo milejší to vydržet než jít na cizí záchod
. Samozřejmě když už je to fakt akutní, tak jdu i v letadle, vlaku, nádraží…(co mi taky zbývá,že?)
Nikdy jsem žádné potíže neměla(močák, ledviny..), tak nevím, jak to může škodit.
Jsem taky stejný případ, s cizími záchody nekamarádím. Jo a je ještě zlaté, pokud jde jen o čůrání, tam taky myslím, že to extrémně škodit nemůže, horší je když to nejde na velkou. Jo a nemusí to vůbec dělat schválně, já v cizím prostředí a s ošklivými záchody nejdu skoro týden a není to tím, že bych nechtěla. A blížím se k domovu a mám problém to stihnout. Ale psychice neporučíš.
hele ja mela na vejsce spoluzacku, co si nedosla na velkou, pokud nemela barevnej taletni papir ![]()
dík všem - chápu že někdo může mít v tomhle blok.. když tedy řikáte že vás to nikdy nijak nepoškodilo
nebudu to asi řešit -tím spíš se to nejspíš vyřeší samo… jak už to tak bývá… ![]()
Vmadlo, taky si myslím že to časem přejde. Já mám trochu jiný problém… asi před 2 dny jsem tu založila taky diskuzi. Naše dcera (3 a 3/4) je bez plen od 20m a od 22m i na noc. Ve školce má, přesně jak píšeš, spoustu starostí a nemá čas, pak jde sice před spaním, ale ve spánku se párkrát počůrala i během té hodinky, co spinkají. Doma přitom odpoledne chodí pravidelně na WC a v noci vydrží od 20h do 7 do rána. Tak bud ráda, že to nemáte takhle ![]()
no to až dojdeme k tomu, že by týna třeba jen uvažovala o tom že ve šklce bude i spát.. tak nás tohle možná ještě čeká ![]()
Naše malá taky zadržuje čůrání
Do školky se tedy teprve chystáme, ale doma jí nemůžu donutit na nočník ani na wc. Jak jí tam posadím, tak začně křičet, že ještě ne
Nakonec to drží třeba pět hodin a pak už si dá konečně říct a vyčůrá se. O kakání ani nemluvím, na záchod šla snad jen 2×, jinak kadí do kalhot
![]()
Prosim o radu, mame 3 rocneho chlapca a ma problemy so zadrziavanim cikania, chce len do plienky.. ide o psychicky blok a neviem ho odburat…
myslela som, ze ma z toho chaos, ze cez den nema plienku a na noc ma, tak som mu na noc nedala a vydrzal od vecera do obeda nasledujuceho dna..to sa mi zda byt mooc dlho a bojim sa, aby sa mu daco nestalo..
nehresim ho, chvalim, ked si aspon sadne na zachod, ci skusi ocikat strom, ale nejde mu to ![]()
este skusim kupit nocnik malinkemu drobcovi a davat ho na nocnik, akoze ani on nenosi uz plienky.. ![]()
prosim o rady, kto si dacim takym presiel..
Omlouvám se, nečetla jsem všechno, ale u nás to bylo to samé, ráno se vyčůral a pak až odpoledne doma a dopadlo to zánětem močáku nebo ledvin (to se stále neví)a antib.a teď jen lícem po doktorech a čekáme jak to všechno dopadne, ale u nás to bylo vyvolané stresovou situací, školkou. Čůrání malý přestal zadržovat až po 5měsících ve školce, když si konečně na všechny zvykl. Je to boj, jediné co pomáhá je asi trpělivost a čas. Hodně štěstí.
Mame doma asi neco podobneho. Syn (4a pul) chodi velice malo na malou. Nejprve jsem to tak nejak nevnimala ale postupem casu me na to zacali upozornovat i pribuzni. Ze chodi malo curat. Pritom plenky pres den nema od roka a pul a v noci od 2 let…samozrejme ze se stalo ze zacatku ze se pocural ale nikdy jsem mu nic zleho ci spatneho neudelala ani nerekla. Ba naopak…muze se to stat. Ale i tak…chodi tak 4× denne na malou.
Je pravda ze jsme hodne bojovali co se tykalo kakani…to jsem z nej byla az nestastna, kdyz nedostal plenu (jen na kakani) tak se treba i tyden i vic nevykadil. Mel od narozeni problemy s kadenim takze jsem se i proti me vuli tu plenu dat aby se vyprazdnil, nic nepomahala…nocnik tam mohl sedet treba celej den a nic neudelal…jen ta plena. Zlom nastal kdyz jsem si nasla pritele a zacal s nama zit…ukazal mu ze v dome muze vladnout i muz a do tydne byl klidek ![]()
náš se odplenkoval sám ve 25M, předtím jsem ho neposazovala na nočník, dávám si bacha, žádné negativum spojené s čůráním, nechávám na něm, kdy půjde čůrat od počátku, vůbec se neptám říká si sám. Před cca měsícem začal taky zadržovat čůrání - ne až tak extrémě, ale tancuje po pokoji, přešlapuje, je to evidentní…ale neříká si…Já ho nechávám, nic neříkám, jen občas pronesu, že když se nám chce čůrat a nejdeme, tak se ta moč v tělíčku sbírá v močovém měchýři (a ukazuji, kde ho má) a to tlačí a je ji tam více a více a když si zajdeme, tak přestane tlačit a zase se můžeme soustředit na hraní…většinou to zabere…ale zatím to nechávám na něm. Je to fyziologická potřeba, tak by si ji mohl hlídat sám.