Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dáváte mléko, jogurty když má vaše dítě velkou rýmu a kašel ? Náš Tomášek dost často má rýmu a je zahleněn, tak hodně omezuji ty mléčné výrobky, říká se že prý zahleňují. Jaký máte na to názor. Děkuji.
Mám kamarádku a ta přešla kvůli nemocím dětí v školce na sojové mléko. Kysané výrobky by snad neměly dělat problém.
Ja teda nevim, kdo to porad siri, ale kde je prokazano, ze mlecne vyrobky zahlenuji? Ja teda nevim, ale porad to posloucham jen od lidi, kteri propaguji alternativni vyzivu… jinak jsem to jeste nikdy nikde neslysela… a ja na co nemam studii nebo nezkusim na vlastni triko… neverim…Tj. podle me je to blbost…
Ahoj, tohle je docela dost diskutabilní téma. Jedni tvrdí, že mléko a ml. výrobky zahleňují, druzí to vyvracejí. Moje holky jsou nemocné obě dvě - mají virózu jakousi. Jsou zahleněné až na půdu a můžu říct, že když jsem omezila příjem těchto potravin, nic se nezměnilo. Takže když dám mladší jogurt a mlíko, nemám výčitky, protože bez mlíka je to zahlenění stejné.
Já teda omezuju. Není to z toho důvodu, že bych to někde slyšela, že to někdo říkal, ale z vlastní zkušenosti. Starší syn, jakmile je hodně zahleněný, tak mi mléko (teda u nás převážně kakao) zvrací. mladší mi před nedávnem při velkém zahlenění vyzvrátil i jogurt. Takže u nás s nástupem husté rýmy hodně omezíme mléko, při jejím odeznívání zase pomalu přidáváme.
Ale jak píšu, je to fakt jen z důvodu toho zvracení.
Jogurty dávám, mléko ne… Nevím, co a jak je prokázané, ale na Helence i na sobě samotné mám vyzkoušené, že máme-li rýmu a dáme si hrnek mléka, zahlení nás to nehorázně… Jogurty nám nevadí.
Každý je jiný a asi je potřeba to vyzkoušet.
My jsem nemocni velmi malo a doma bychom uzivili mlekarnu a zahradnictvi…podle me mleko nezahlenuje, nechapu, kdo to vymyslel a jak to overil a dolozil(nebo mi dejte na takove vysvetleni odkaz, zajima me to)… ovsem jsem na podobne overene a jedine spravne informace alergicka, nebot me jimi zahrnuje moje mati v nadmernem mnozstvi…samozrejme bez jakehokoli dukazu stylem, jsi hloupa, ze tomu neveris, to je veky a staletimi overena a jasna vec a urcite je na to spousta studii… ![]()
Tak obě moje děti neumějí snídat nic jiného než kakao, Káča má rýmu téměř neustále, ale netuším, co bych jí jinak dala k jídlu, svačinky téměř nejí, jen sem tam něco zobne, pořádně jí jen oběd/večeři ![]()
Takže mléko dávám i tak, jestli by to bez něj bylo lepší netuším, zkusila jsem maximálně den dva a to se mi nijak neprojevilo…
Syn je hodně „jogurtový“, tak jsem se na to při poslední nemoci ptala přímo doktorky. Bylo mi řečeno, že jogurty při nachlazení problém nejsou - chce to hlavně vyřadit mléko ![]()
Mroe: Na kazdyho pusobi mliko jinak, souvisi to snad i s krevni skupinou (ale to by bylo na obsahly vysvetlovani, kdo chce, ten si to najde
) Nevim, jestli existuje odborna studie, nevim, jaky odbornici by tu studii meli delat, aby byli pro vsechny hodnoverni… ? Fakt je, ze nase rodina po generace mliko moc nesnese, zahlenuje nas hodne. Mne osobne staci i jogurt. Nerikam, ze mliko nepouzivame a jogurty vubec nejime. Ale snazim se s tim zachazet jako s pochutinou (nazorny priklad: cokoladu sezeru taky na posezeni…a je mi pak i blbe
)
Takze bud rada, ze s tim nemas problem a snad ani mit nebudes…tech diskuzi na toto tema je tu dost.
mroe píše: …podle me mleko nezahlenuje, nechapu, kdo to vymyslel a jak to overil a dolozil(nebo mi dejte na takove vysvetleni odkaz, zajima me to)… ovsem jsem na podobne overene a jedine spravne informace alergicka, nebot me jimi zahrnuje moje mati v nadmernem mnozstvi…samozrejme bez jakehokoli dukazu stylem, jsi hloupa, ze tomu neveris, to je veky a staletimi overena a jasna vec a urcite je na to spousta studii…
Mroe, třeba tady je jeden z mnoha článků.
http://sk2.goo.cz/…09_mleko.htm
Zní to logicky a upřímně, i mně to občas zviklá, a přemýšlím, jestli je mléko opravdu hlenotvorné.....
.
Třeba mi to někdo potvrdí, ale mléko lidský organismus (tedy žaludeční a střevní trakt) tráví průměrně 4 - 5 hodin.
(pro porovnání: ovoce - 30-40 minut, čistá voda 5-10 minut, saláty zeleninové čerstvá zelenina s citr. šťávou 40-60 minut, maso 4-5 hodin, vydatné jídlo 6-12 hodin, bohaté a tučné jídlo 8 -48 hodin.). - to jsou průměrné hodnoty. A na jednu stranu je možná taky k zamyšlení, proč dospělá zvířata - tedy savci - nepijí mléko? Proč ho pije jen člověk?
Tak se nediv, že je spousta lidí, kteří tomu zahleňování mlékem věří.
Nezahleňuje jen mlíko, ale i cukr, bílá mouka a tropické a subtropické ovoce.
A jeste mne napadlo, ze nejen zahlenuje, ale taky bere teplo. Takze pri nachlazeni nic moc. K tomu teplu: do nemocnice privezli holcicku v komatu. Venku bylo cca 30 stupnu a ona se napila mlika z lednice. Rikali, ze kdyby to byla voda, zrejme by se tolik nestalo.
Lasicka píše:
Nezahleňuje jen mlíko, ale i cukr, bílá mouka a tropické a subtropické ovoce.
To jsem cetla, ze prekyseluje organismus, musi se vyloucit pri boji s kvasinkama…vazne i zahlenuje?