Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Přeji hezký den, budu ráda za vaše názory a zkušenosti:
Stalo se vám někdy, že by vaši rodiče koupili zájezd u cestovní kanceláře pro sebe a vaše dítě (jejich vnouče) do zahraničí, aniž by se na tom s vámi nebo tím dítětem domluvili? Že by neřešili, zda se vám hodí termín, zda dítě už zvládne být delší dobu bez rodičů apod., a prostě by zájezd koupili a vás i dítě postavili před hotovou věc, že prostě jet musí, když už je to zaplacené? Budu ráda i za názory, zda by to pro vás bylo takhle v pohodě, nebo zda by vám to vadilo. Děkuji a přeji hezký den..
Ne nestalo a vadilo by mi to. Neměla bych problém s cestou jako takovou, ale chtěla bych se předem domluvit na termínu.
Ani jedni prarodiče by to neudělali. A za této situace, pokud by se to fakt nehodilo a nebo to dítě nezvládlo, bych jim dítě s sebou nedala. A bylo by mi úplně fuk, že jim v tom zahučí peníze. Mají se domlouvat dopředu.
To je snad jediné, co tcháni nestihli. Jinak několikrát dítě vzali dle svého uvážení tady. Oznámili to jako hotovou věc. Dítě bylo malé, 3,4,5. Vadilo mi to. Nevadilo by mi to u školáka.
Ne, u nás se vše plánuje společně a navíc se ptáme i dítěte jestli chce jet.
Nevadilo by mi to, pokud by dítě bylo starší než cca 2 roky a pokud bych věděla, že si to tam užije a je na babi s dědou zvyklé.
Nestalo se nam to, asi si to ani nedovenu predstavit. Nicmene, pokud by dite melo zajem a nebylo by to nad sily prarodicu, proc ne.
Argument, ze je to zaplacene, by nebyl relevantni.
Ne ani jeden z prarodičů by to neudělal, většínou se ptají i jestli by nevadilo že by je vzali někam na výlet jen třeba na dopoledne někde blízko bydliště. Nicmene pokud by se jednalo o dítě starší tří let tak by mi to asi úplně nevadilo. Pokud pak třeba u školáka tak by se museli domluvit hlavně s ním..kdyby jet nechtělo nenutila bych ho, kdyby jet chtěli nebránila bych mu. Obě moje děti jsou od malička zvyklí trávit čas s prarodiči a nemají problém s nimi být celý den i přes noc takže vím že by to zvládli a děti by si to užili..spíš bych měla strach o ty prarodiče 😂
Ano, znam takove lidi. A ano, urazeji se, kdyz se mi jejich „musis“ nehodi.
Buď vás vůbec nerespektují, nebo se bojí, že byste jilm dítě nesvěřili a tak vás takto obešli. Tak jako tak je to úplně špatně. Musí se s vámi poradit, domluvit předem. Chování ve stylu postavit před hotovou věc, když jde o vaše dítě je nepřijatelné. Vysvetlete jim, že takto opravdu ne. Uvidíte, jak vykomunikujete tuto dovolenou. Nenechte se do ničeho tlačit, včetně vyhrožování se ztrátou peněz atd. Buď dítě nakonec pojede, s tím, že s tím bude v pohodě dítě i vy, nebo, pokud by to z jakéhokoli důvodu z vaší strany nešlo, tak nepojede. S prarodiči důrazně vykomunikovat, že příště jinak s domluvou předem.
Naši by to tohle neudělali, protože nemají energii na vnouče (myslím tím být jen s ním někde). Ale vadit by mi to nevadilo, jen bych opravdu uvítala se předem na tom dohodnout. Vždyť můžu mít na ten termín s dítětem své plány, můžeme my někam jet, něco podnikat, pak vznikají problémy. Takže takovou pomoc, která u nás nehrozí, bych uvítala, ale dohodnout se předem.
@Beckyttine5 píše: Více
Nestalo a nejspíš nestane. Jediná aktivně hlídací babička nezaplatí ani hernu neb by musela vytáhnout peněženku
. Druhá strana by si sama nikam netroufal (zahraničí) to by jsme museli vymyslet a zařídit my
. Aktivně i finančně by se ale podíleli.
Pokud by někdo přišel s tím, že prostě pojede! Vadilo by mi to. Taky bude asi záležet na vztazích v rodině. Nesnáším když mě někdo postaví před hotovou věc a ještě rozhodne za mě u takhle důležitých a logistický náročných věcech ![]()
@Anonymní píše: Více
Dítě právě jet nechce a v tom se s rodiči zcela rozcházíme. Já své děti plně respektuji a na všem se od malička domlouváme, mí rodiče zase mají názor, že dítě si o ničem samo rozhodovat nemůže, protože je to dítě a musí poslouchat.. a když se mu řekne, že pojede, tak prostě pojede, proto i nyní tato akce.. Ta dovolená je až za půl roku, takže se situace může změnit a dítě třeba bude chtít. V tomto případě s tím nemám žádný problém, když uvidím, že jet chce, a že si to tam užije. Ale neumím si představit, že by jet nechtělo, já jsem mu měla doma balit věci a u toho se dívat, jak pláče a trápí se a smutného ho pak předávat do auta a nechat odjet, tohle prostě fakt nechci.
Zatím mám tedy takovou představu, že pár měsíců počkáme, jestli dítě nezmění názor, a kdyby stále nechtělo, tak bych mohla rodičům navrhnout, že si s partnerem a mladším dítětem koupíme pobyt ve stejném termínu a budou tam mít kromě vnoučat i nás..
@Beckyttine5 nestalo. Dítěti je kolik? Mně by to vadilo. Ačkoli mám už větší děti na druhém stupni a asi si umím představit, že by to bylo překvápko od prarodičů. Ale třeba u školkového by mi to přišlo přes čáru. Jednu dobu jsem měla kámošku, která nám takhle bez zeptání kupovala lístky na různé akce a organizovala nám volný čas, aniž bych o to stála. To bylo hodně nepříjemné.
@Beckyttine5 Vadilo by mi to hodně, brala by to jako drzost..