Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Zkalenou vodu ma u porodu každa druha, cisar se kvuli tomu nedela.
Zkalená voda není důvodem pro ukončení SC. Pokud jsou ozvy dobré, možno porod vést nadále spontánně. A ano, pokud by jste přišla až 4.6,tak by byla stále ve zkalené plodové vodě, hold pokud je záznam a průtoky placenou v normě, nejde poznat, že je tam zkalená voda. To, jestli by měla malá problémy je spekulace, neboť ani vy nevíte, jak dlouho už v té zkalené vodě byla, s největší pravděpodobností by ty problémy mohla mít, i když by to ukončili SC. Holt zpětně už to nezjistíte, tak se netrapte
Kvůli zakalene vodě se císař nedělá. Navíc ta primární voda, která odteče, je před hlavičkou a ta klidně může být čirá. A zbytek vody může být zakaleny. Já měla zakalenou vodu a to jsem rodila na termín a malýmu nic nebylo. U tebe bych spíš viděla problem v té omotane šňůře. Držím palce, ať jste obě zdravé ![]()
Taky jsem neslysela, ze by pouze zkalena voda byla indikaci k cisari. Cisar je velky zasah. Trvalo mi pomerne dlouho nez jsem se psychicky vyrovnala s prvnim akutnim cisarem( nejspis az u druheho). Nemel by se delat zbytecne. Druheho syna vytahli cisarem rychle a stejne mel problemy s dychanim. Jestli je dcera ok, tak bych se v tom radeji nepitvala. Ty poporodni hormony jsou hrozny.
Moje dítě mělo taky problémy s dýcháním a to šlo ven plánovaným císařem a o něco dřív, kvůli mojí imunitě. Viděla jsem jí po 12 hodinách, dávali ji kyslík. Prý něco s plící.
Držím palce…
Co by bylo kdyby jsou bohužel jen spekulace.
Já měla v prvním těhotenství taky zelenou spíš teda nazelenalou plodovou vodu a porodila jsem normálně.
Ja jsem jela rodit normalne. Co mi pichli plodovku, která byla taky zakalená, mě nechali abych rodila přirozeně. Ale po tom co už byli špatný ozvy a já se pořád neotevírala, šla jsem na akutní sekci. Kdy malýho vytáhli a už nedýchal. Resuscitace, inkubátor.. viděla jsem ho asi po 14hodinach. A hned další den zjistili že má sepsi, takže okamžitě na JIP, přístroje, antibiotika a tak další různý věci… 9 dní tam byl… Císař mi zanechal šílený vzpomínky..protože jsem byla špatně docistena a jizva hnisala, krvácela..já horečky. Takže další čištění, antibiotika… Psychicky úplně v p. rdeli… ale furt si říkám, že ten císař nebyl pro nic za nic, kdybych měla vidět jak mi resuscituji 5 minut dítě… Radši se po tom nepiď a hlavně aby jste byli zdraví ![]()
Nemyslím si, že by dýchání souviselo se zkalenou vodou nebo pupečníkem.
Dítě tu vodu nedýchá, ale polyká, navíc zkalenou má skoro každá, a pupečník se při porodu posouvá spolu s placentou, navíc dítě až do prvního nádechu dýchá tím pupečníkem.
Pokud jsou problémy, bude za tím spíš infekce nebo i ty léky při urychlování, ale to už se domýšlím.
Ty bolesti - člověk cítí, že je něco jinak než má být, že to bolí jinak, ale personálu to nevysvětlíš
, takže tam problém být mohl, ale taky nemusel, těhotenství je úplně nová zkušenost.
To je určitě těžké rozhodnout, zda to udělali dobře nebo měli jinak či co by se stalo kdybys nejela do nemocnice. Asi bych neřešila co by a kdyby..ale vzala to tak, jak to dopadlo a naštěstí jste obě v pořádku ![]()
Z mé zkušenosti, mě teda praskla voda ještě doma sama a tím se mi spustil porod..ale byla čirá a tak jsem byla v klidu, protože mi na předporodním kurzu říkali, že když bude čirá vše je vpořádku a většinou, že může být růžová, že je s krví..a nemám do porodnice spěchat, ale pokud mě praskne a bude zakalená do zelena či hněda, znamená to, že miminko upustilo první stoličku ještě v bříšku a je to pro ni nebezpečné a musím přijet ihned. A že se to stává při přenášení ![]()
Jestli nejprve vyteče čirá a pak zakalená, jak tu někdo psal, to netuším..takové info nám neříkali a to jsme vše probírali podrobně přímo i s lékařema jak s porodníkama a i s lékaři z neonatologie. Ale, že se rodí normálně a né císařem, když se to stane, to by musely padat ozvy dítěte nebo jiný problém..
@Anonymní píše:
Ahoj. Chci se zeptat.. Měla jsem 1. Termín porodu 26.05.2020 a 2. TP 29.05.2020. 28. jsem byla na kontrole a na natáčení, měla jsem bolesti ale poslali mně zpátky domů. Pak další K a natáčení 1.6. a říkala jsem že mám bolesti ale zase mně poslali domů.. 2.06. jsem přijela s tím že mám bolesti, tak mně nechali v porodnici. Že jsem po termínu a že porod vyvolají. Že nejdřív zavedou Foley (balonek) a další den indukce. Tak mi kolem 16hod zavedli balonek a strašně to bolelo. Okamžitě bolesti a začala jsem krvácet. Říkali že to normální. V 22:00 balonek vyndali a říkali že už bych mít bolesti neměla. Ale furt jsem je měla a ještě horší. A oni že to nejsou kontrakce. Kolem 2 že to kontrakce asi jsou a že mi píchnou vodu protože neodtekla. Pak epidural a kolem 6 na sál rodit.. To bylo hrozně dlouhý. Při každý kontrakci tlačit a pak nakonec v 7:40 udělali nastrih a malá byla venku. Voda úplně zakalena zelená a šňůra 2 krát kolem krku. Hned ji vzali pryč a měla problémy s dýcháním takže ji převezli na neonatologii. A já si myslím že když ve 2 pichli vodu a museli vidět že je zkalena tak měli hned udělat císaře a ne čekat a ještě mně nechat rodit tak dlouho.. Myslím že by mala vůbec nemusela mít problémy kdyby to tak udělali. A kdybych 2.6. Nepřijela s tím že mám bolesti, tak na další kontrolu jsem měla jít až 4.6. a do té doby by tam malá byla v té zkalene vodě.. Co si o tom myslíte?
Ahoj. Chci se zeptat.. Měla jsem 1. Termín porodu 26.05.2020 a 2. TP 29.05.2020. 28. jsem byla na kontrole a na natáčení, měla jsem bolesti ale poslali mně zpátky domů. Pak další K a natáčení 1.6. a říkala jsem že mám bolesti ale zase mně poslali domů.. 2.06. jsem přijela s tím že mám bolesti, tak mně nechali v porodnici. Že jsem po termínu a že porod vyvolají. Že nejdřív zavedou Foley (balonek) a další den indukce. Tak mi kolem 16hod zavedli balonek a strašně to bolelo. Okamžitě bolesti a začala jsem krvácet. Říkali že to normální. V 22:00 balonek vyndali a říkali že už bych mít bolesti neměla. Ale furt jsem je měla a ještě horší. A oni že to nejsou kontrakce. Kolem 2 že to kontrakce asi jsou a že mi píchnou vodu protože neodtekla. Pak epidural a kolem 6 na sál rodit.. To bylo hrozně dlouhý. Při každý kontrakci tlačit a pak nakonec v 7:40 udělali nastrih a malá byla venku. Voda úplně zakalena zelená a šňůra 2 krát kolem krku. Hned ji vzali pryč a měla problémy s dýcháním takže ji převezli na neonatologii. A já si myslím že když ve 2 pichli vodu a museli vidět že je zkalena tak měli hned udělat císaře a ne čekat a ještě mně nechat rodit tak dlouho.. Myslím že by mala vůbec nemusela mít problémy kdyby to tak udělali. A kdybych 2.6. Nepřijela s tím že mám bolesti, tak na další kontrolu jsem měla jít až 4.6. a do té doby by tam malá byla v té zkalene vodě.. Co si o tom myslíte?