Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj holky, prosim o radu ohledne jidla pri kojeni. Mam doma ani ne 14tidenního chlapecka - obcas nas poboliva brisko, ale zatim nic hrozneho. Plne ho kojim. Ale zacinam byt BEZRADNA ohledne toho, co muzu a nemuzu bastit. V porodnici jsme meli hrasek ve vsem - ale pochopim, ze lusteniny nejsou asi vhodne. Ikdyz ja s nema problem namam. Ale jak je to s OVOCEM? Nekdo rika banany NE jiny zase, ze ty jsou prave prospesne?! a co citrusy? Muzu citron do caje a pomeranc? jak je to s tema aleriema? a co hroznove vino? Fakt jsem bezradna a prijde mi, ze vlastne nemuzu jist vubec nic - ale jak potom mam mit zdravou stravu? Prosim poradte a pokud mate nejaky seznam, poslete mi odkaz.
Predem moc dekuji.
přestaň řešit, co smíš a jez všechno. Rozhodně nejsou nějaké potraviny zakázané, je to jen o tom, co dělá dobře tobě i tvému prckovi. Takže si to prostě vyzkoušej. Dej si česnek, cibuli, luštěniny - co máš ráda a pokud nebude mít prcek bolení, víš, že mu to problém dělat nebude. Proč bys nemohla banány? Vždyť je budeš miminku dávat zhruba na 9měsíci…Já jedla všechno a mimino jen víc případně prdělo do plíny.
já si myslím, že to je hlavně o dítku, co snese a co ne. Mám 2 děti. U staršího syna jsem nemohla jíst vůbec nic nadýmavýho a kořeněnýho - česnek, cibuli, luštěniny …, trpěl na prdíky fakt asi do 4 měsíců věku. A u mladší dcery jsem mohla jíst vlastně všecko, nic jí nevadilo. Dávala jsem si pozor akorát na moc kořeněné jídlo, a opatrně zkoušela, jak bude reagovat. Např. snědla jsem pomeranč a 3 dny jsem pozorovala, jestli se u mimča neobjeví vyrážka nebo průjem…
Fakt, každé mimčo něco jiného. Takže všeho s rozumem a spíš dej na sebe. Jako prevenci jsem prvních 6 měsíců sama pila fenyklový čaj 3× denně.
Ahoj,já mám na tohle trochu vyhraněný názor,ale řeknu ti to asi takle dřív se jedlo uplně všechno a to jak v těhu tak i během kojení,jako neříkám sníst všechno co se namane ale jako těhu se rozhodně nějak zvlášt neomezuju a v malým nebo normálním množství by ti nemělo nic škodut ani tvému mimi.Ale na netu určitě najdeš doporučené potraviny.
Ahoj.
Já plně kojím už skoro půl roku. Jím všechno a nejvíce zeleninu. Ovoce jakékoliv. Prostě se nijak neomezuji.
Jediné co malému nedělá dobře. Je káva a cibule - nadýmá ho. Dokonce piji i Coca Colu, protože mi dobíjí baterky a žádné problémy nemáme.
Jez prostě to co ti chutná a neřeš to. Časem vypozoruješ co miminku nesvědčí. ![]()
Ahoj,
já jsem plně kojila přes šest měsíců a kojíme do dnes. Myslím, že se nemusíš v jídle omezovat. Tedy co do složení stravy ![]()
Jedla sem i citrusové plody, ořechy a i luštěniny. Ovoce všechno a ze zeleniny vše kromě zelí. To Terce neudělalo dobře.
Na potraviny, které se bříšku tvého chlapečka nebudou líbit musíte asi přijít pokusem a omylem.
jinak stránky:
co jíst a nejíst
nebo
Ale jak říkám - všude píšou např ne česnek a naše dítě mělo mlíčko po česneku moc rádo ![]()
Vyzkoušej a uvidíš. Naší malé vadilo skoro všechno a řvala jak tur skoro každou noc do 3měs a do cca 8-9 párkrát za týden! Teď jí bude rok a stále nejím některé věci, kojím a je schopná i ze spánku v náručí řvát, kroutit se a prdět. Některá miminka zas snesou úplně všechno. Takže zkoušej a uvidíš.
Takový top v žebříčku potravin je:
před kojením pomáhá abys pila teplý fenyklový čaj.
Ahoj, neres co muzes a nemuzes jist…hlavne jez nebo dopadnes na jogurtech s piskotama jako ja a ztratis mliko
Jez vsechno, je fakt, ze citrusy se nedoporucuji, banany pry stavi, hroznovyho vina jsem snedla kilo v porodnici a bylo vse v pohode
Cokolada vadi, lusteniny vadi-myslim, ze v kazdym seznamu potravin najdes vsechno co nesmis, ale co pak mas jist? Hodne jez polivky, myslim, ze poznas, kdyz neco miminku nebude vyhovovat a proste to pak jist nebudes…Nstresovala bych, kdybych mela druhou sanci, tak si nepripustim pitomy rady a seznamy toho co smim a nesmim jist ![]()
Zakladatelko, naše dětská říká, že dítě nadýmá nejvíce to, co nadýmá matku. Co mám odskoušené, tak to funguje. I v hodně případech u kamarádek.
Holky díky za rady - budeme zkouset. Nic jinyho nam asi nezbyva… ja problemy s nadymanim nemam - muzu snist cokoliv. tak by to mohlo byt fajn. Jen mam strach z tech citrusu - aby se mi klucina neosypal… zkusim se poptat jeste u detske doktorky… tak se mejte hezky a kojeni ZDAR ![]()
Ahojky,kojím plně půl roku a jím úplně všechno.Dokonce jsem jedla tuhle čočku ale tu červenou prý nenadýmá.Ze záčátku jsem byla opatrná malý trpěl na bolení bříška,ale časem to bylo ok.Jo a včera jsem měla květák ![]()
Ahoj, moc jídlo neřeš. Co nadýmá tebe, bude nadýmat i miminko. U nás byl nejvíc problém s polévkama, v kterých byla cibule a taky s hroznovým vínem. Nedávno jsme měla kiwi a madarinku a malá má trošku vyrážku na obličeji.
Ahojky, já mám dotaz ohledně citronu nevim zda tady to tema nekdo načal nemám čas pročítat celou diskuzi, ale zajima mě zda je mužu myslím, že asi moc ne protože citrusy jsou zakazane skrz alergie i kdyz ja mela už nekolik mandarinek a nic.Mam totiž problemy s ledvinama a na netu psali, že je dobre pit vodu s citronem. Děkuji za odpoved
@evíček 84 Zkusit je samozřejmě můžeš, pokud by se dítě osypalo, pak už je nejez. Když bylo všechno v pořádku po mandarinkách, ani citron by neměl dělat problémy. Jinak na močové cesty jsou nejlepší brusinky ![]()
No ty se prej taky moc nemuzou. U mě je to s těma ledvinama tršoku složitější ![]()