Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravim. Jsem celkem vydesena, samozrejme jiz objednana na fyzio, avsak se ptam, zda jsou zde zkusenosti s prohybanim miminka se zaklonem hlavy. Bojim se, aby byl syn v poradku. Zrejme je to nejaky spoustec, jako podnet ode mne, spatna manipulace a drazdeni krcku? Nevim.. Dela to obcas ve spanku, nebo kdyz ma nejakou tenzi. ![]()
Občas se podobně propne naše miminko. Cvičíme vojtovku, velice to pomáhá a účinek nastoupil dost rychle. Občas u toho řve, ale lepší se to, někdy už zvládá cviky s úsměvem, takže není důvod se rehabilitace obávat (některé maminky z důvodu toho řevu cvičit nechtějí). Vsadím se, že dostanete vojtovku taky
Odstranila bych ale ty polštáře, takhle malé dítě má ležet na rovné podložce. Polštáře navíc zvyšují riziko SIDS.
@Kníže Ignor děkuju za odpoved. Toto je postylka jen na obcasne polozeni, v loznici mame postylku jinou, takto bych spat syna nenechala ![]()
@Ivanah1990 Dělala to dcera, ale ještě trochu jinak. Cvičili jsme celkově 3 měsíce(od jedné kontroly na neuro po druhou), ale pro nápravu stačil týden od první po druhou návštěvu.
Co se týče SIDS, ve 4 měsících se riziko SIDS už výrazně snižuje. Zase mírně stoupá v 8.a 9. měsíci.
Nejstarší děti jsem měla z důvodu strachu fláklé v pomalu prázdné postýlce. Ani se nedivím, že se jim v určitém období nespalo moc dobře. U mladších dětí používám mantinel, hnízdečko, zavinovačku a sem tam stabilizační polštáře. Spánek je delší od nižšího věku.
Všechny děti měly monitor. Dospěla jsem k závěru, že toto riziko úplně eliminovat nejde. A dítě se cítí lépe ve zmenšeném prostoru.
Náš honzík jako čerstvě miminko byl na tom stejně nám pomohla osteodynamika a hravě cvičení u nás v Rumburku stačí se podívat pod stejnym názvem na internetu. uzasna věc.
Tohle dělal syn, měl hypertonii. Nejdřív ho dětská doktorka poslala na fyzio cvičit Vojtovku, ale to nám pak neurolog nedoporučil, že je z toho stresu ze cvičení v ještě větším napětí. Ale stejně si myslím, že i to krátké cvičení mu pomohlo, on se zakláněl často, snažil se i záklonem přetáčet na bříško a pak po tom cvičení se už přetáčel správně. Ale takhle v záklonu spal často dál, ale postupně s věkem to bylo méně častěji až to vymizelo úplně.
Přesně takhle spala naše malá Barča - 4,5 měsíce. Měli jsme podezření na Kiss syndrom. Peditricka nás doporučila k fyzioterapeutovi a ten nam naridil cvičit Vojtovu metodu. Cvičíme ji asi 3 týdny a rozdíl je obrovský.. spí krásně bez zaklonu, celkově se dost uklidnila.
Necháváme ji spinkat i na péřove zavinovacce, kde se jí moc líbí.. Vojtova metoda je celkem,,drsná,, malá u toho pláče, ale na to jsme od jejiho narozeni zvyklí..
Opravdu to pomohlo a vypada to ze z ní bude spokojene miminko..
![]()