Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Milé maminky, pro založení tohoto tématu mě inspitoval kráský deníček Izzz o adopci, který jsem četla včera.
Už před časem jsem v televizi viděla nějaký pořad nebo něco (už si přesně nevzpomínám) a tam říkali že adoptivní rodiče mají ze zákona povinnost informovat dítě o tom že je adoptované.
Chci se zeptat jaký na to máte názor. Mě osobně příjde lepší když to dítě ví už od malička, pak aspoň nemůže nikdo přijít s „překvapením“, ale taky mi příjde špatné rodičům takovou věc nařizovat zákonem. Měli by mít možnost výběru.
Uvítám jakýkoli názor.
Nařizovat to zákonem je podle mě hloupost (jakým způsobem to budou vymáhat?). Nicméně souhlasím, že děti by se to měli dozvědět v raném dětství, kdy toto berou jako fakt, než, když se to například dozví až v pubertě, nedej bože, jim to prozradí sousedka, spolužáci atd…
Příspěvek upraven 22.02.15 v 18:53
Já souhlasím s povinností adoptivních rodičů svěřit tuto věc i dětem, mají na to právo vědět to
Když jim to budou říkat od dětství tak to bude v pohodě, jedna holčička z mého okolí je adoptovaná a od malička ví, že je z „Domečku“ ![]()
Naprosto souhlasím. Adoptované dítě by mělo vědět vždy víc než jeho okolí. Tak se nedostane do situace toho znevýhodněného. Jsem ráda, že je to v zákoně a ta povinnost je. Věřím, že adoptivné rodiče jsou (stejně jako normální bio rodiče) různého založení, různých názorů…tahle úprava pamatuje na dítě (aspoň něco v NOZ).
Ovšem nikdo vám neřekne, jak to kdo hodlá kontrolovat. Snad se jen OSPOD může zeptat, jestli jsme tak učinili, to je asi vše.
@Izzz píše:
Naprosto souhlasím. Adoptované dítě by mělo vědět vždy víc než jeho okolí. Tak se nedostane do situace toho znevýhodněného. Jsem ráda, že je to v zákoně a ta povinnost je. Věřím, že adoptivné rodiče jsou (stejně jako normální bio rodiče) různého založení, různých názorů…tahle úprava pamatuje na dítě (aspoň něco v NOZ).Ovšem nikdo vám neřekne, jak to kdo hodlá kontrolovat. Snad se jen OSPOD může zeptat, jestli jsme tak učinili, to je asi vše.
Já s tím taky souhlasím. Přijde do školy, mezi děti, a ti mu to vyslepičí a on nebude vědět o co jde.