Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Myslím, že je to super nápad a hlavně starší generace to ocení. Já bych na takovou výstavu šla, mám ráda historii. Je zajímavé sledovat promenu a rozrůstani obce.
Bude to spousta práce, ale archivnictví je můj téměř vystudovaný obor ač se ním neživím. Záleží na lidech rozhodně doma sama nemám tolik podkladů, aby to na výstavu stačilo.
No pro mě to taky moc není, ale teď nedávno to bylo u prababičky, tak půjčovala fotky a doma nám jich pak spoustu ukazovala, to bylo fajn, má fakt pamatováka. Ale cíleně a bez komentáře by mě to asi nelákalo. Takže za mě ano, lidi v té obci to ocení a ti starší se rádi pochlubí, rádi projdou stará alba a tak.
Perfektni napad! Ale zacala bych pomoci znamych shanet adresy tech, co tam uz nebydli. Ty to bude taky zajimat. A rozeslat jim pak info o vystave. Nebo udelat Sraz rodaku. Tak to byva u nas.
U nás to samé dělá jedna paní a má na obecním úřadě místnost, takové minimuzeum.
Určitě by o to zájem byl.
Mně by se to líbilo, my máme rozpracovanej rodokmen, tak se v těch kronikách taky hrabu a když se člověk do toho dostane, je to téměř návykový ![]()
Jo přesně vystiženo, já bych taky bádala a zapomněla na čas. Bohužel vedu účto, sklady a část zahr. obchodu naší firmy takže je na 1. místě práce a volného času nezbude. Mamka se dostala do 17 století.
Tyhle výstavy se dělají většinou k nějakému výročí obce… a upozorňuji na jedno - pokud nejde o nějaké velké město, jde o krátkou výstavu, např. pouze v rámci víkendu, kdy jsou oslavy, a zároveň je to bezplatné ![]()
Otázka je, jestli je to tvá soukromá iniciativa, nebo ve spojení s obcí… ta by ti k tomu mohla propůjčit prostory, i nějaké další přístupy k dokumentům apod.
Za další - dej si pozor, aby to nebyl jen nudný text a pár obrázků, pokud ano, pak bych to raději ve spolupráci s obcí vydala jako nějakou malou brožurku o obci.
Jsme menší obec (spíš osada 113 obyvatel) patříme pod vedlejší obec, oslavy založení obce tu asi ještě nikdy nebyly. Když mám třeba jinou výstavu (ve prospěch zvířat)požádám OÚ vedlejší obce pod, kterou patříme o zapůjčení sálu a třeba na ten víkend mi umožní zde výstavu mít,
@ptacak píše:
Tyhle výstavy se dělají většinou k nějakému výročí obce… a upozorňuji na jedno - pokud nejde o nějaké velké město, jde o krátkou výstavu, např. pouze v rámci víkendu, kdy jsou oslavy, a zároveň je to bezplatné![]()
Otázka je, jestli je to tvá soukromá iniciativa, nebo ve spojení s obcí… ta by ti k tomu mohla propůjčit prostory, i nějaké další přístupy k dokumentům apod.
Za další - dej si pozor, aby to nebyl jen nudný text a pár obrázků, pokud ano, pak bych to raději ve spolupráci s obcí vydala jako nějakou malou brožurku o obci.
@Alisa25 A nebudete mít teď nějaké výročí? Je to právě v těhle malých obcích teď hodně moderní, tzv. rodáci - oslavy, nějaké prase se griluje, maličký program, k tomu právě taková výstava s brožurkou, k tomu se sezvou i narození v obci, kteří tam už nežijí… je to spíš pro starší. Mladší takové výstavy většinou nezajímají, naopak střední a starší generaci jo - hlavně ta starší to pojme jako takovou nostalgii po dětství atd. Např. k tomu ochotnické divadlo nacvičí cosi atd.
Možná bych to zkusila udělat takhle, aby to mělo nějakou odezvu ![]()
@Alisa25 v obci, kde mame chalupu, takova vystava, k vyroci a zajem byl obrovsky - nakonec prodluzovali
Takhle asi sálek vypadá
Ahoj přemýšlím o projektu historické výstavy naší obce, protože příští rok to bude 230 roků od založení. Pro tento účel pomalu zpracovávám podle matrik historie jednotlivých domů (např. z rodných matrik - kdo zde žil a rodil se, z oddacích - kdo si koho z tohoto čísla popisného bral, z úmrtních - kdo zde umíral a na co)
Součástí by byl i obrazový doprovod, fotografie předků a jejich domovů, deníky a vyprávění o jednotlivých událostech v obci - kopie, které by nám v případě zájmu půjčili sousedé)
Mám v počítači i kroniku obce, tak bych dala úryvky, třeba k jednotlivým dějinným událostem, jak se to projevilo na životě v naší obci. Myslíte, že by byl o podobnou výstavu zájem a navštívily by jste ji?