Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ženy mám tu jedno odpočinkové téma. Jak je to s odbočením vlevo na křižovatkách se semafory a odbočovacími pruhy? Opakovaně se mi stává že jedu po hlavní na zelenou rovně a z protisměru z odbočovacího pruhu mi někdo jedoucí (v jeho) vlevo projede před nosem. Takže hokej v tom má kde kdo.. Autoškola daleko, naježděno něco mám
ale přiznávám že „u nás“ jezdím po zvyku, vím na kterém semaforu mi při odbočení vlevo protijedoucí rovně pojedou, abych dala přednost, a vím na kterém můžu rovnou jet a protijedoucí rovně stojí. Osvěží mi někdo jak to je s tím semaforem, semaforem se šipkami, odbočovací šipkou a pruhy?
Záleží jestli svítí zelené kolečko nebo zelená šipka
pokud šipka, tak můžeš odbočit beze strachu
pokud kolečko, tak můžeš odbočit, ale musíš dát přednost protijedoucím rovně
@kjhui pokud odbočuješ vlevo, vždy dáváš přednost protijedoucím. Jenže spousta lidí si mylně myslí, že zelenou mají jen oni, nikoliv i protijedoucí… Tohle byla v bývalém bydlišti denní příčina bouračky na jisté křižovatce.. prostě zelená, všichni se rozjeli a odbočující vlevo zapoměli na svoji povinnost.
No nejhorší je že ty máš zelenou, ale před křižovatkou nikde nezjistíš jestli ti co jedou proti tobě mají zelenou a musíš jim dát přednost, nebo stojí na červené
Zde platí pravidlo pravé ruky. přednost máš ty jedoucí rovně po hlavní. Protijedoucí, který odbočuje vlevo, ti musí dát přednost.
Samozřejmě zásada platí dát projidoucímu přednost, když odbočuji vlevo. Nemůže se stát, že byste se mohli potkat i v případě semaforů
To už jede ten řidič nejspíš na poslední chvíli nebo dokonce na červenou.
Jsou křižovatky frekventované, kde by řidiči v životě vlevo neodbočili, kdyby tam nebyla šipka směřující vlevo - je diagonálně od řidiče vlevo. Pokud tam tohle není, tak klasicky najedu do křižovatky a musím počkat.
Muzes jet pokud se tam vejdes - pokud se rosviti sipka tak musis okamzite opustit krizovatku.. Alespon podle tohohle pravidla jezdim ja a klidne tam rovnejedoucim vjedu pokud mam dost mista abych je neomezila..
Ten, kdo odbočuje vlevo a kříží tak cestu protijedoucím, ti má dát přednost. A to i na semaforech. Samozřejmě, pokud ty máš červenou, tak jemu svítí zelená šipka, že může normálně projet, ale pokud máte zelenou oba (což ani teď z hlavy nevím, jestli to jde), tak ti má dát přednost.
Přednost ti nedává jenom když on je na hlavní a ty na vedlejší.
@subsomi píše:
Záleží jestli svítí zelené kolečko nebo zelená šipka
pokud šipka, tak můžeš odbočit beze strachu
pokud kolečko, tak můžeš odbočit, ale musíš dát přednost protijedoucím rovně
což bohužel ne vždy bývá pravda.
..a pokud není semafor ani značka, tak vždycky musíš dát přednost protijedoucím, když zabočuješ doleva.
@honey-honey13 Pockat nemusis - muzes jet pokud protijedouci rovne maji treba velkou mezeru.. A muze se bez problemu stat, ze maji zelenou oba ![]()
Příspěvek upraven 19.02.15 v 12:56
@sisk píše:
Ten, kdo odbočuje vlevo a kříží tak cestu protijedoucím, ti má dát přednost. A to i na semaforech. Samozřejmě, pokud ty máš červenou, tak jemu svítí zelená šipka, že může normálně projet, ale pokud máte zelenou oba (což ani teď z hlavy nevím, jestli to jde), tak ti má dát přednost.
Přednost ti nedává jenom když on je na hlavní a ty na vedlejší.
U nas (Havlickuv Brod) je hned nekolik krizovatek kde ma zaroven zelenou pruh jedouci rovne s pruhem v protismeru - odbocujici doleva.. Tedy zelenou maji oba a prednost ma ten co jede rovne..
@Almira-Alm píše:
@honey-honey13 Pockat nemusis - muzes jet pokud protijedouci rovne maji treba velkou mezeru..
To je jasné
![]()
@jakanas
jakože ty semafory tak nefungují?
nebo jakože nemám pravdu svým příspěvkem? (a jsem v tom případě pirátem silnic
)
@honey-honey13 píše:
Samozřejmě zásada platí dát projidoucímu přednost, když odbočuji vlevo. Nemůže se stát, že byste se mohli potkat i v případě semaforůTo už jede ten řidič nejspíš na poslední chvíli nebo dokonce na červenou.
Jsou křižovatky frekventované, kde by řidiči v životě vlevo neodbočili, kdyby tam nebyla šipka směřující vlevo - je diagonálně od řidiče vlevo. Pokud tam tohle není, tak klasicky najedu do křižovatky a musím počkat.
v Ostravě je několik semaforů, kde má najednou zelenou řidič odbočující vlevo i protijedoucí jedoucí rovně… ![]()
přednost vždy dává ten, který odbočuje vlevo