Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@zpevanda tramvaj má přednost a ty jí musím pustit. A je jedno zda odbočuješ vlevo či vpravo. To je v případě, že máš na semaforu kolečko nebo bez semaforů.
Pokud ovšem je to řízené semafory s šipkou, tak jedeš dle šipky a tramvaj má stát.
Příspěvek upraven 19.02.15 v 16:23
@Black Cat zelené kolečko s nakresleným obrysem šipky neexistuje. To je jen červené a oranžové a na zeleném je pak už jen vidět šipka. A je to jak píšeš, znamená to, že ostatní stojí a můžeš v klidu projet křižovatku a nemusíš nikomu dávat přednost.
Už jste někdy viděli odbočovat někoho doprava na červenou? Já jsem na to v USA zírala jako puk, ale logiku to docela má. Když žádné auto nejede, tak se doprava dá odbočit i na červenou. Už jsem takhle viděla odbočovat i auto v Čechách…
A jak jste na to s objížděním autobusu stojícího na zastávce, která nemá průběžný pruh pro autobus (nevím, jak se to správně jmenuje, ale autobus prostě nemá místo, kam zajet, takže zastaví u cedule zastávky a stojí pořád na jediném pruhu silnice). Když je situace přehledná a vidím, že v protisměru nic nejede, tak někdy autobus objedu… Ale úplně jistá si nejsem, že je to OK…
@jancab Ano, V USA je to povolené, u nás ne, pouze někdy je tam samostatný odbočovací pruh, který nemá semafor, pak to jde.
@jancab Znám křižovatku, kde to tak je - v ČR. Tam ta červená pro to odbočení jakoby neplatí. Zvláštní, neznat to, tak stojím.
@j.a.n.i1 píše:
@jancab Ano, V USA je to povolené, u nás ne, pouze někdy je tam samostatný odbočovací pruh, který nemá semafor, pak to jde.
Tak to je asi na té křižovatce, co znám já. Akorát je ten odbočovací pruh dlouhý jen asi 2 metry, takže to člověka jakoby nenapadne.
@Aries6 píše:
Tak to je asi na té křižovatce, co znám já. Akorát je ten odbočovací pruh dlouhý jen asi 2 metry, takže to člověka jakoby nenapadne.
Taky znám, v Praze na Karláku.
@jancab
no s tím autobusem myslím platí extra pravidla pokud je označen jako školní, ten se myslím objet nesmí, stojící v zastávce pokud nebliká tak objíždíš jako překážku, bývalo snížení na 30km kvůli obíhajícím chodcům ale to nevím jestli ještě platí, každopádně to nikdo nedodržuje, a pokud vyhodí blinkr že vyjíždí tak má v obci přednost.. ale už jsem zblblá z ciziny tak nevím jistě
@evill píše:
A netroubí spíš ta kolona jedoucí rovně za tebou na tebe?Ten jedoucí vlevo si správně najde, a ty máš pokračovat plynule v jízdě rovně…
ee
.. když blikne zelená, mně i levákovi, a on jako první v řadě vystřelí a s pohledem na mě mi zůstane s cuknutím stát půlkou auta naštorc přes můj pruh, nebo ještě líp těsně před mým čumákem s oblakem dýmu za výfukem mi tam projede půl metru před autem, tak mám pocit že ti za mnou na mě fakt netroubí
@Aspera píše:
@Black Cat zelené kolečko s nakresleným obrysem šipky neexistuje. To je jen červené a oranžové a na zeleném je pak už jen vidět šipka. A je to jak píšeš, znamená to, že ostatní stojí a můžeš v klidu projet křižovatku a nemusíš nikomu dávat přednost.
Bohuzel, tenhle typ semaforu existuje. A proto je to pro nektere matouci.
Cista sipka doleva znaci proste volno. Protijedouci vozidla maji cervenou. Dokonce ani chodci by nemeli na te ceste vlevo, kam odbocujes mit zelenou, ale cervenou.
Ale typ semaforu sipka rovne a vlevo se proste bere jako kulaty semafor a tudiz musis davat prednost protijedoucim vozidlum…
Bohuzel mi nejde vlozit odkaz na street view na jednu ulici, kde je prave tenhle debilni semafor… ![]()
@Black Cat napiš mi název ulice a město, zkusím si to najít. Tento semafor fakt neznám. U nás máme jen rovně a vpravo a tam to funguje dobře.
@Black Cat píše:
Bohuzel, tenhle typ semaforu existuje. A proto je to pro nektere matouci.
Cista sipka doleva znaci proste volno. Protijedouci vozidla maji cervenou. Dokonce ani chodci by nemeli na te ceste vlevo, kam odbocujes mit zelenou, ale cervenou.
Ale typ semaforu sipka rovne a vlevo se proste bere jako kulaty semafor a tudiz musis davat prednost protijedoucim vozidlum…
Šipka rovně a vlevo dává taky přednost.
@Aspera píše: @Black Cat napiš mi název ulice a město, zkusím si to najít. Tento semafor fakt neznám. U nás máme jen rovně a vpravo a tam to funguje dobře.
Black Cat myslí zřejmě tuto situaci pokud to chápu správně.