Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@j.a.n.i1 píše:
@kjhui Ale on se má rozjet stejně s tebou… zastavuje až v křižovatce a není to (krom vyjímečného blba, co neumí předpisy) protože se lekne, on ví že ti dává přednost.
No tady je to vidět, křižovatka je krátká, vyjet a zůstat stát může ani né dva metry tj. zůstane zadními koly stát na čáře kterou měl před čumákem a stojí, a na těch potrefených je celkem vidět že vyjel rychle a už to stáčel a lekl se (a přidal nebo chcípl)
@kjhui píše:
No spousta lidí v tom má hokej, ale většinou se to projeví stylem bezpečně a podle ostatních, kdo neví tak čeká co protijedoucí, případně ho vytroubí někdo za ním že má jet.. nebo ho ten v právu pro jistitu pustí s klepáním si na čelo.. tak to tak není vidět.Co teprve ta sranda když jedou semafory a ještě řídí dopravu policajt, jako nedávno na biatlonu, to je teprve sranda..
kdo v tom má hokej, měl by si zopakovat autoškolu nebo aspoň znovu přečíst pravidla… a nečekat, že ho někdo vytroubí (co když blbě nebo bude troubit z jiného důvodu)… ale co se divím, když vidím, jak to chodí a čeho jsou někteří řidiči schopni…
@kjhui píše:
No tady je to vidět, křižovatka je krátká, vyjet a zůstat stát může ani né dva metry tj. zůstane zadními koly stát na čáře kterou měl před čumákem a stojí, a na těch potrefených je celkem vidět že vyjel rychle a už to stáčel a lekl se (a přidal nebo chcípl)
no ale to je tak běžné, že si při odbočování vlevo najede, nechá projet ty rovnějedoucí z protisměru a pak plynule pokračuje… a každý, kdo jede za ním, to ví (nebo by měl vědět taky), že se nemůže rozjet jak Fitipaldi a musí sledovat auto před sebou a včas přibrzdit nebo zastavit… i když podle předpisů by řidič neměl najíždět do křižovatky, pokud nemá jistotu, že ji stihne včas opustit… ale praxe je trochu jiná…
@Regina Hero píše:
kdo v tom má hokej, měl by si zopakovat autoškolu nebo aspoň znovu přečíst pravidla… a nečekat, že ho někdo vytroubí (co když blbě nebo bude troubit z jiného důvodu)… ale co se divím, když vidím, jak to chodí a čeho jsou někteří řidiči schopni…
no proto jsem zakládala i tenhle dotaz.. deset lidí, deset názorů.. jako že odbočující vlevo dává přednost to ví každý, když je samostatný semafor s šipkami tak nikoho nenapadne vjet do křižovatky na červenou.. ale ty kombinace mezi.. v tom má hokej hodně lidí.. i co jsem se bavila i s profesionálním řidičem, tak stejně říkal zlatou pravdu že nejlepší je se chovat podle situace a ostatních aut, a až pak podle pravidel.. vem si jen blbé pojíždění na parkovišti u supermarketu nebo na sídlištních uličkách, 99% lidí tam jezdí stylem větší ulička - hlavní, menší ulička - vedlejší, tam jezdit podle předpisů tak máš do minuty někoho v boku.. ![]()
@kjhui No v uličkách u supermarketů platí přednost zprava. Ale je fakt, že málokdo to dodržuje.
@Black Cat No, v uličkách u supermarketů je to ještě složitější, záleží na tom, zda je to pozemní komunikace nebo ne.
@honey-honey13 píše:
Samozřejmě zásada platí dát projidoucímu přednost, když odbočuji vlevo. Nemůže se stát, že byste se mohli potkat i v případě semaforůTo už jede ten řidič nejspíš na poslední chvíli nebo dokonce na červenou.
Jsou křižovatky frekventované, kde by řidiči v životě vlevo neodbočili, kdyby tam nebyla šipka směřující vlevo - je diagonálně od řidiče vlevo. Pokud tam tohle není, tak klasicky najedu do křižovatky a musím počkat.
Jak nemůže stát? Vždyť to tak je na každém semaforu, ne?
Já se teda řídím tím, že dávám pozor, protože někteří lidi neznají jak pravidla provozu tak mají asi i oční vadu. Když odbočuji doleva, dávám přednost všem (nehledě na semafor) včetně tramvají (to taky pro mnohé problém, všichni si myslí, že když mají zelenou tak prostě jedou a všichni ostatní musí stát). Nejede li už nikdo, jedu já.
@kjhui píše:
právě že omezujerozjedeme se oba stejně, on se lekne a buď dupne na brzdy nebo na plyn.. a já musím tak jako tak přibrzdit (super když máž deset čísel za zadním okýnkem nápis man nebo iveco) a celá kolona jedoucí rovně co se plynule rozjížděla dupe na brzdy, případně si sděluje troubením co si o sobě myslí
.. a zpravidla mě ten levák buď ohodí sprškou písku ve smyku nebo to některým expertům naopak chcípne
A netroubí spíš ta kolona jedoucí rovně za tebou na tebe?
Ten jedoucí vlevo si správně najde, a ty máš pokračovat plynule v jízdě rovně…
@Aspera a jak je to, když mám zelenou šipku doleva a zároveň křižuju tramvajovou trať? může se stát, že tramvaj bude mít zelenou v době, kdy já ji na zelenou čipku křižuju? to asi ne ne? u klasický zelený (kolečko) se to stát může, to jsem zažila…
Nečetla jsem všechno, ale není při absolutní přednosti jízdy vlevo šipka doleva v protějším rohu křižovatky?
Jinak jsem ráda, že jsme na takové „vesnici“ a tramvaje a další tomu podobné tady nejezdí
Nedejbože, když vypnou semafory ![]()
@Aries6 Je
znamená že už protisměr má červenou… tedy ona se ofiko jmenuje jinak, ale reálně.
@zpevanda píše:
@Aspera a jak je to, když mám zelenou šipku doleva a zároveň křižuju tramvajovou trať? může se stát, že tramvaj bude mít zelenou v době, kdy já ji na zelenou čipku křižuju? to asi ne ne? u klasický zelený (kolečko) se to stát může, to jsem zažila…
Semafor, který má zelenou ve tvaru šipky (tedy ne kulaté světlo s nakreslenou šipkou) dává informaci, že jízda jiných vozidel v kolizním směru má „stůj“
Naopak pokud dává „volno“ semafor s kulatým světlem jen s nakreslenou šipkou, musíte ještě při odbočování vlevo dát přednost protijedoucím vozidlům, i když máš zelenou.
Takže pokud máš zelenou ve tvaru šipky vlevo, tramvaje by měly mít červenou.
@zpevanda píše:
Pokud más zelenou šipku doleva, tak jedeš a nedaváš nikomu přednost, ani tramvaji, ta má v tu chvíli červenou.
@Black Cat Teď se přiznám, že jsem nepochopila ten rozdíl mezi tebou piposovanými světly ![]()