Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Taky mi nakonec přišla sympatičtější maminka od čtyřčat.
Stejně jako Katka chápu, že si za těch padesát tisíc trošku odpočinula, zvlášť, když babičky i tatínek stojí za …, soudě podle jejich angažovanosti na péči o děti. A pro ně je padesát táců jistě hodně (¨pro koho ale ne, že ?) Mamča od čtyřčat musí být opravdu silná osobnost a to mi podle toho, jak se prezentovalo připadalo. Jen mi k ní nesedí ten její manžel, to myslím, že by si zasloužila lepšího. Připadl mi jako machr a činy nikde…Ale chápu, že uživit rodinu a stavět do toho barák svépomocí, to je náročný a samozřejmě, že ta stavba jde pomalu. Jen nechápu, proč jim třeba nepomůžou dědečkové, sourozenci…nebo sousedé ???
Zato Pražská maminka - děs běs. Nejdůležitější pro ni bylo se ráno nalíčit a zacvičit si, prostě býti kráááásná. Její manžel je podobného ražení, takže se ani nedivím té ubohé holčičce, že řeší každý fald na oblečení a že jí něco nesluší. Strašný dětství. Nejspíš doma nic jiného neslyší, než žvásty o kráse a dokonalosti - myslím, že je psychicky větší chudák než ta dvanáctiletá holčina, co se s mámou stará o čtyřčata !!!! Stejná fiflena jako její maminka se slušnou nadějí na anorexii či bulimii.
Navíc by mě asi taky šokovalo, že holčička spí s tatínkem v posteli a maminka si vychrupkuje jinde… Buď je máma totální fiflena potřebující se vyspat kvůli pleti nebo je taťka pedofil ![]()
Jsou to extrémy oboje dvoje, ale maminka od čtyřčat mi přišla normálnější. Sama bych do toho nešla (leda by dětem bylo už patnáct let a výš, aby to brali jako srandu), protože mi přijde krutý vzbuzovat v dětech zbytečně nejistotu a děsně by se mi stýýýskalo
NiKi ![]()
Takže, nejdřív řeknu, že ani já nechápu, jak se d otoho pořadu někdo může přihlásit a opustit doma malé dítě, takřka mimino. Já bych to nedokázala ani za milion, ale…pro tu rodinu s těma čtyřčatama to je hodně peněz svým způsobem za málo práce (i když to zas na ten počet není moc). A i pro ostatní rodiny to jsou peníze, i když mají jedno malé nebo 2 velké děti…pro málokoho to je jen zábava a to, že si to zkusí jinde…
Jinak naprosto souhlasím s názorem Katky. I manžel.
Je pravda, že tatínek čtyřčat mi přišel trochu zvláštní a takovej ten tip, co hodně peskuje a v rodině jako takové se moc angažovat nechce. Ale přesto situaci podle toho, co jsme viděly, vyloženě zachraňoval. Ano, pro cizí paní, navíc „pouze“ s jedním dítětem, to musí být těžké a nemůže to zvládnout. Ale zas tam nešla na odpočinek, ale zastat roli jiné matky, stát se jí. A to teda opravdu nezvládla ani z části. Opravdu líčení a cvičení mi přijde zcela podřadné v záplavě starostí, které by měla mít.
Je mi velmi líto té slečny, která musí v rodině zastat funkci druhé mámy. Fakt to není spravedlivý, ale na druhou stranu ono to asi taky jinak nejde, že. Přeci si ti rodiče neřekli, tak a uděláme si čtyřčata. Myslím, že s tím nepočítali. A tak se pak celá rodina musí zapřáhnout. A nevíme, jak dalece to funguje, jak jsme viděly, když je doma máma, která se stará. A když tam děti mámu nemají, tak se zafixují na někoho, koho znají. Možná, že právě proto jim byla bližší sestra než táta. Protože táta je někdo, kdo většinou pracuje. Když přijde naakorát, tak doma pomáhají všechny děti s mladšími sourozenci. I když třebas ne do takové míry. Tady samozřejmě dětství a důležité období puberty utrpí. Ale ono asi moc na výběr není, když už ani babičky, které jsou doma, nepomohou. Fakt si myslim, že bejt ve stejný situaci, tak se naprostá většina z nás chová stejně, říkejte si, co chcete…
Co mě mrzí je, že až teprve taková zkušenost donutí otce rodiny čtyřčat uznat, že ta žena opravdu není na dovolený a že jí obdivuje. A mrzí mě, že tohle často neuzná ani otec jednoho dítěte.
A co se týče 4leté fiflenky, tak ono je něco jiného, že se holčička ráda převlíká a hraje si na dámu. Ale tohle mi přišlo teda už moc. Že je tlustá a tohle se nehodí a chci to apod. Je fakt, že sama nejsem žádná, o se maluje a modí, i kdybych na to čas měla, nějak mě tohle zas nebere (pytel od brambor taky nenosim), ale vychovávat dítě až k takové kritice a sebekritice a ty řeči, které měla, tohle byla stará-malá. S přibívajícím věkem to bude asi jen horší a docela by m zajímalo, jaká bude v pubertě, v dospělosti.
Opravdu máme každá svůj názor na výchovu, na život, na co, co kde jak funguje. Těžko soudit, když v některých situacích nejsme, protože i když si tady říkáme, že bychom některé věci nedělaly, věřím,vže bychom je udělaly. A o tom to je.
Ale musím říct, že jako daleko horší mi přišel např. předchozí díl, kde matka byla úplně na nic.
Mmch, slyšela jsem, že se má rada pro rozhlasové a televizní vysílání zabývat právě stížností na výměnu, že jsou do toho zatahovány děti.
Gabča a Bára
Ahoj, možná, že docela důležitá informace je ta, že rodiny šly do výměny bez znalosti toho, že je za to čeká 50.000,– odměna. To mi pak také přijde drsný odcházet od malých dětí. Souhlasím s názorem, že rodiče čtyřčat tam šli s tím, že se nikdo jiný na světě o jejich děti neumí postarat tak jako oni. Na druhou stranu holčička z druhé rodiny byla taky dost hrozná a paní od čtyřčat měla pravdu v tom, že není zcela normální, aby se tak malé dítě vykrucovalo hodiny před zrcadlem, řešilo zda ji šaty dělají do špičky a používalo slova typu funkce a reorganizace.
Byla to moje první výměna, kterou jsem viděla (také jen proto, že jsem viděla dokument), a pevně věřím, že poslední.
Zuzka
Ahoj,
nedá mi to a musím se připojit k Lile a Baghiře.
Nikdy jsem nedokoukala tento pořad do konce, protože se mi po 5 minutách dělá na nic z rodičů, kteří mohou takto nechat děti cizím lidem. Kdyby se jednalo o puberťáky, kteří by to mohli už pochopit ( i když tady nejde o věk dítěte), ale myslím, že vždycky se tam objevilo malé dítě..... Podle mého názoru je to veliká nezodpovědnost vůči těm dětem.
Od té doby, co mám holky, mi hodně vadí, pokud se objeví v televizi či novinách cokoliv podobného. A jsem přesvědčena, že by mi to vadilo i před jejich narozením - jenom teď si toho více všímám.
Další pořad, který nechápu a nesnáším, je „Neváhej a toč!“ (a jemu podobné), jak se lidi smějí dětem, který usínají u jídla či se vybourají na kole…
Už jenom upoutávky na tyto pořady mi vždycky hnou žlučí.
Omlouvám se, ale musela jsem to ze sebe dostat....... ![]()
Pavla
ahoj,
holky, Vy jste se správně rozjely
Ale tak to má asi být. Jsem ráda, že jsem tu našla i své názorové přívržence. Měla bych jen nějakou poznámku. Holky, Vám se fakt zdá tak hrozný, že se ta mamča z Prahy ráno maluje? Já to sice ráno většinou nedělám, ale za správný to nepovažuju, je to jen moje pohodlnost. Nebo jste to myslely jen v kontextu s povinnostmi vůči čtyřčatům? A ještě, proč by nemohl ke starší dceři vstávat chlap???? Ale co jsem hlavně chtěla říct. To, že jsou kritice vystaveni dospělí je naprosto v pořádku. Když do tohoto projektu šli, museli s tím počítat, ale že je kritice vystaveno i čtyřleté dítě, mi vůči němu přijde nespravedlivé. Ta holčička přece za svoji výchovu nemůže, a navíc to, že se celý den kroutí před zrcadlem, vůbec nemusí být a s největší pravděpodobností ani není pravda. Myslím, že jestli tyto kritiky čte její mamča /jasně, že nemyslím jen ty tady, ale jsou i jiné diskuse/, je to pro ni ta největší daň, kterou za těch vydělaných 50.000 platí. Je mi z toho trošku smutno. Máme možná všechny děti, a rozhodně nejsou bez chyb, ale nechtěla bych na své dítě číst kritiky na netu. Je to z tohoto hlediska hloupý pořad.
A ještě mám poslední poznámku. Padla tady otázka, proč oněm rodičům čtyřčat nikdo nepomůže? Odpověď dal možná pořad sám. Já bych jim totiž taky nepomohla. Jsou dokonalí, všechno umí zvládat nejlépe, a druzí jsou neschopní.
Jitka + Anetka
Nevím, jak to je s těma penězma, ale mam pocit, že když nevydrželi, že nic nedostanou, ne?
Jinak dál se vyjadřovat nebudu, protože by to byla nakonec asi celkem dost vášnivá diskuse, protože každý má jiný pohled na věc, na život a o situaci si myslí své. Každý má nárok na svůj názor a já ho tu nebudu obhajovat, protože respektuji názor ostatních:)
Jediné, co mohu říct s jistotou, že můj obličej a mou rodinu tam nikdy nikdo neuvidí:)
Ahoj holky,
viděla jsem i dokument a Výměnu, no napřed musím napsat, že já bych do toho nešla za žádný peníze… své dítě bych nikdy nesvěřila cizí osobě, ani domácnost. Vůči dětem se mi to zdá hodně kruté - hlavně těm malým, kteří jsou na maminku velmi fixované, a měli by tuhle reality show zakázat.
Z obou rodin mi nebyla moc sympatická ani jedna. Táta od čtyřčat se asi 24 hodin za celé dva roky ani jednou nestaral o všechny děti, které má a tak to pro něj byl šok! a přitom dnešní ženy MUSÍ zvládat domácnost, děti a později i práci. Je pravda záleží na partnerovi - já jsem měla štěstí a můj manžel se o naše dítko umí postarat perfektně kromě kojení ![]()
Paní od těch pěti dětí obdivuju, protože mít čtyřčata musí být opravdu záhul.. a jejich starší dceru upřímně lituji, myslím, že ona sama si děti pořídí až ve velmi pozdním věku…
Ale ani paní od té holčičky mi nepřišla nijak špatná, každý máme holt své vychovávací metody, a ta malá beruška nemůže za to, že jí mamka říká, že hodnota krásy a štíhlosti je dnes důležitá…a že to nezvládala s těmi 4 dětmi…no ani se nedivím.
Radka
Ahoj,
ja sice na zadny reality show nekoukam, ale tahle „vymena manzelek“ mi prijde ze vsech reality show nejpodivnejsi. Ne-li protizakonna!!! Chudaci deti, to je podle me tyrani… navic takove naruseni rodinneho zivota jim muze zpusobit i spoustu traumat do budoucna! Vubec bych se nedivila, kdyby se zacaly pocuravat, koktat apod. (ted nemluvim o konkretnim pripadu, jak rikam, ja nevidela ani jeden dil… jen ukazky a ty mi stacily). Je mi lito vsech, kdo jsou schopni pro penize udelat vsechno… (jo, kdyby slo o miliony,ktery by tu rodinu zabezpecily dozivotne, ale tady jde jen o nejaky tisice, nemylim se? )
Marka
Ahoj, tak si neodpustím ještě jeden příspěvek ikdyž jsem nechtěla ![]()
Jitko, já nepovažuju za špatné, když se ženská maluje, je to v pořádku, já to posledních pár let taky flákám a taky vím, že to není úplně OK. Když někdo může vstávat v 9 a starat se o 1 vcelku již samostatné dítě - proč ne. Ten pořad mi taky není sympatický a nikdy bych do něčeho podobného nenamočila nikoho ze svých blízkých. Ale snažím se pochopit, že pro někoho je i těch 50 000,– dost na to, aby něco takového udělal. Spíše to chápu u těch sociálně slabších což rodina s 5 dětmi je, než u rodin na první pohled v pohodě což mi přišli ti z Prahy. Ta paní se nepřijela na venkov rekreovat, ale dobrovolně do soutěže, která má nějaká pravidla. Jak jsem pochopila tak 5 dní se jede podle zvyklostí „nové rodiny“ a dalších 5 dní podle svého. Ona měla za úkol se starat nejen o čtyřčat, ale i o starší holčinu. Že by ten „mongol“ jak ho nazvala, celý den nic nedělal, když dává dohromady barák a vydělává peníze pro 7 lidí se mi taky nezdá. Doufám, že snad každý pochopí, že není kritizována 4-letá holčička, ale způsob jakým je vychovávaná. Třeba mi přišlo taky zvláštní, že se na hřišti bála jít k cizím dětem. Podle mě děti potřebují děti a být doma jen s parádící se maminkou není úplně OK. Ta paní to prostě nezvládla starat se o rodinu s 5 dětmi. Ale nikdo jí do toho přece nenutil!!!
Píšeme se maminky většinou s 1 nebo 2 dětmi, asi 2 příspěvky byly od maminek 3 dětí. Myslím si, že je to zkrátka nestrovnatelné s čtyřčaty! Oni si ty čtyřčata nevymysleli, aby mohli každému dokazovat jak jsou dobří! Prostě se jim narodili a těžko je někam vrátí! Já mám 2 děti 2,5 roku od sebe a absolutně si netroufnu je kritizovat. Vůbec teda nechápu jak někomu mohla paní z Prahy připadat jako sympatická holka - nazvat někoho mongolem a její manžel tu druhou paní pí.ou, to je silné kafe
A taky nechápu Binky - Tobě připadalo, že si žijí dobře? Viděla jsi ten barák v jakém byl stavu? Že tam žije 7 lidí asi ve 3 místnostech, vaří na kamnech???
Nechtěla jsem se nikoho dotknout, takhle jsem to viděla já.
Katka
Ahoj,
já viděla výměnu manželek poprvé a vlastně jsem se koukala jen proto, že jsem viděla ten dokument o čtyřčatech. Je vidět, že hodně záleží na dramaturgii pořadu, jak se co sestříhá, protože v tom dokumentu mi rodiče čtyřčat přišly hodně sympatičtí, v pohodě a vysloveně jsem zírala, jak danou situaci zvládají. V době natáčení dokumentu měli malinké děti a žili v barabizně na zbourání. Klobouk dolů před „mongolem“, který chodí do práce a ve chvílích „volna“ staví barák. A to „volno“ už trvá pěkně dlouho. Podle mě musí být už dost unavený a i tíha odpovědnostii, že musí uživit tolikačlennou rodinu by se neměla opomínat. Já ve své vlastní rodině rozdělení na mužské a ženské činnosti zas tak nepraktikuju, ale v jejich případě mi to přijde docela logické, protože manželka prostě nemíchá beton a on holt nekoupe. Neříkám, že jsou to ideální lidé, ale hrozně se mi líbí jejich přístup, kdy vůbec nemluví o tom, že by něco nezvládali, že by něco nešlo. Navíc je z nich cítit, že se mají rádi a mají rádi své děti.
Paní z druhé rodiny mi přišla jako klasická slepice-nemůžu si pomoct. Vůbec bych jí nevyčítala, že nezvládá čtyřčata (kdo by zvládal???), ale čekala jsem, že bude v náhradní rodině lítat jak hadr na holi, nestíhat, hroutit se a smutnit, že jí to nejde. Místo toho tvrdila, jak všechno báječně zvládá a vůbec jí nedocházelo, že dělá čtvrtinu věcí. Myslím si, že nejde o výsledek (kdo by zvládl uspat 4 cizí děti najednou???), ale o přístup. Nebyla mi nijak zvlášť sympatická, o přílišném zaujetí její dcerky svým zjevem už se tady psalo hodně. Nicméně její manžel mi taky nepřišel tak hrozný a argument, že neumí pustit draka moc nechápu. Chlapa snad nedělá jen zručnost a kutilství, ne? Neříkám, že bych toho pána chtěla mít doma, ale rozhodně ne kvůli drakovi, spíš kvůli jiným věcem.
Koho je mi ale líto, je starší dcera rodiny se čtyřčaty. Myslím, že přišla o své dětství, ale asi neměla na výběr ani ona ani její rodiče. samozřejmě by bylo lepší zapojit více babičky, ale kdo ví, jaké mají vztahy. Vždyť o tchýních a matkách taky proběhla nejdena diskuse. Myslím si, že si nikdo neumíme představit, jaké to je, mít čtyři malinké děti a jen jedny ruce. Docela by mě zajímalo, jak je to s tou pečovatelkou. Škoda, že na ní nemají nárok, jinak nechápu, proč by jí neměli. Nebo je to čistě v pravomoci obce, která se v jejich případě rozhodla takhle?
Já bych se do reality show nepřihlásila, ale myslím si, že je to každého věc. Osobně si myslím, že když se nejedná o kojence a je přítomen zbytek rodiny (otec, sourozenci, babičky), tak se to dá přežít a nevidím to tak vyhroceně, jak jste některé psaly. To si musí rozhodnout každá maminka, jestli to riskne. Docela bych přála rodině se čtyřčaty, aby tímhle na sebe upozornili a dostalo se jim nějaké pomoci. Uživit tolik dětí a zároveń stavět musí být fakt záhul. Ne že by byli jediní, kdo si zalouží pomoct…
Jsem se nějak rozepsala ![]()
Jana+jediná dcera Kačenka momentálně mi visící na noze skoro 11m
Jano12: Ale on tam BYL i kojenec (8mi měsíční), možná jich bylo i víc, nevím, nesleduju to.
A jak píšeš, že tam je vlastní otec dítěte… asi by pro mě nebyl takový problém nechat svou dceru pár dní jen s tatínkem (kdyby to bylo neyhnutelné).
Ale nastrčit jí tam cizí paní, která by jí dělala maminku???!!!
Myslíš, že tak malé dítě pochopí, co se děje a že se to zase vrátí zpátky?
Fakt - když už do toho tahat děti, tak takový, co už z toho budou mít rozum a přistoupí na tu hru, že jim cizí paní bude na čas dělat mamku. Tohle mi přijde (už jen jako myšlenka) tak otřesný, že nechápu, že se proti tomu někdo neozve!
Asi jsem divná… !
Baghira
Katcho.Netvrdím že si žijou nad poměry,ale když jsem viděla dokument o téhle velké rodině,stěžovali si tam jak musí otočit každou korunu několikrát v ruce a dobře si rozmyslet za co jí utratí.Proto mi přišlo zvláštní že zvládaji z toho mála co mají financovat dvě auta,několik koček a dva psi(pokud je nedostali tak bratru za 10 000).navíc si myslím že na ty zvířat ani nemají čas.
Binky
Ahoj, tak já musím říct, že ty rodiny předem věděly, žeza to bude 50.000 (jako „náhrada ušlých zisků“) - jsem si tím jistá, protože v době, kdy Nova hledala rodiny do projektu, jsme měli byt bez vody, elektřiny a topení a žili jsme v hrůze, že na to někdo přijde a pošlou na nás sociálku. Tehdy jsem veeeelice vážně uvažovala o přihlášení se do Výměny (právě kvůli těm penězům, které pro nás tenkrát představovaly pětiměsíční rodinný příjem). Jenže taky právě proto, že jsem si spočítala, že bych do toho musela nechat spadnout půlroční dítě, jsme to radši ani nezkoušeli - proboha, jak bych mohla nechat malé miminko trpět pocitem, že mu maminka zmizela, i kdyby za to bylo nevímkolik? ![]()
každá rodina musí projít psychologem a navíc i ty lidi maj právo si jehopomoc vyžádat během výměny, myslím že po téhle straně to mají ošetřeno
Baghiro,
já viděla jen tuhle výměnu-nějakou jinou s 8-mi měsíčním kojencem ne-to mi teda připadá fakt trochu moc. U dvouletých a víceletých dětí mi to vážně ale tak hrozný principiálně nepřijde. Opakuju, že já bych do toho nešla (ostatně dceři bude teprve rok
), ale je na každé mámě, aby posoudila, jestli to její dítě zvládne. Jsou děti velmi upnuté na maminku, děti zvyklé na cizí hlídací tety,… Prostě mi připadá, že nám nepřísluší být tak nekompromisním soudcem. Ale divná mi nepřipadáš ![]()
Ať tě nezlobí tchýně
(si tě pamatuju z jiné starší diskuse)
J+K